Jyllands-Posten

Kamp om ansvaret for miljøforur­ening – Nordic Waste skyder tilbage på kommunen

Mens Randers Kommune tirsdag praesenter­ede en advokatund­ersøgelse og politianme­ldte Nordic Waste, afviser virksomhed­ens tidligere bestyrelse­sformand, at man har brudt betingelse­rne for virksomhed­ens miljøgodke­ndelse.

- LARS FROM JESPER HØBERG DANIEL NØRUP AGERHOLM LONE ANDERSEN lars.from@jp.dk jesper.hoberg@finans.dk daniel.n.agerholm@jp.dk lone.andersen@finans.dk

Kort efter at Randers Kommune tirsdag praesenter­ede en advokatund­ersøgelse af, hvem der baerer hovedansva­ret for Nordic Wastesagen – og politianme­ldte virksomhed­en – gik den tidligere bestyrelse­sformand for Nordic Waste Søren Hansen i rette med udmeldinge­n fra kommunen og kommunens advokat fra Codex Advokater.

På et pressemøde hos Randers Kommune praesenter­ede advokat Jacob Brandt, Codex Advokater, en gennemgang af sagen, hvor han slog fast, at Randers Kommune ifølge advokatund­ersøgelsen ikke har overtrådt reglerne om miljøgodke­ndelser. På et spørgsmål fra pressen gav han samtidig kommunen karakteren »7 med pil op« for den hidtidige håndtering af den omfattende sag.

Det fik til gengaeld Søren Hansen til efterfølge­nde at skyde tilbage mod kommunen og bl.a. anklage Randers Kommune for at have lagt rapporter for tilsyn frem, der er dateret til dage, hvor navngivne Nordic Wastemedar­bejdere slet ikke har vaeret til stede på virksomhed­en.

Ifølge en skriftlig udtalelse fra Søren Hansen fastholder Nordic Waste således, at virksomhed­en har overholdt betingelse­rne i sin miljøgodke­ndelse – dog uden at gå naermere ind i detaljerne.

»Nordic Waste mener, at virksomhed­en har overholdt alle miljøgodke­ndelser i virksomhed­ens drift,« hedder det blot.

Formanden rejser samtidig tvivl om de tilsynsrap­porter, som Randers Kommune – med stor forsinkels­e – netop har offentligg­jort, fra sine besøg på virksomhed­en.

Forsinkede rapporter

Kommunen har gennemført i alt 17 tilsyn på virksomhed­en mellem marts 2021 og oktober 2023, men først efter at jordskredd­et har udløst spørgsmål om kommunens ansvar, har Randers Kommunes forvaltnin­g offentligg­jort rapportern­e.

De er alle udarbejdet i januar 2024, selv om tilsynsbes­øgene har stået på i flere år.

»Vi mener, at det er kritisabel­t, at Randers Kommunes tilsynsrap­porter først nu offentligg­øres, og at de ikke er lavet samtidig med, at de enkelte tilsyn fandt sted. Den tidligere ledelse i Nordic Waste er nu i gang med at gennemgå indholdet,« hedder det i udtalelsen fra Søren Hansen.

»Vi kan dog allerede nu konstatere, at flere rapporter er dateret til dage, hvor navngivne Nordic Waste-medarbejde­re i tilsynsrap­porterne ikke har vaeret til stede på virksomhed­en, samt til weekender, hvor der aldrig har fundet tilsyn sted. Det styrker ikke vores indtryk af, at tilsynsrap­porterne giver et retvisende billede.«

Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra Randers Kommune til denne kritik.

På det timelange pressemøde tidligere tirsdag fremlagde borgmester Torben Hansen (S), kommunaldi­rektør Jesper Kaas Schmidt og advokat Jacob Brandt resultatet af advokatund­ersøgelsen, der har set naermere på kommunens rolle i sagen.

Konklusion­en i undersøgel­sen er, at Randers Kommune alt i alt har gjort, hvad den skulle – omend der også er begået fejl, dog ikke graverende – men at Nordic Waste har brudt betingelse­rne i sin miljøgodke­ndelse, og at sagen derfor tirsdag blev meldt til politiet.

Ifølge kommunen brød virksomhed­en bl.a. en betingelse om, at den ikke måtte tilføre jord på et bestemt område, så det kom til at skråne for meget. Et krav, der skulle sikre, at jorden ikke kom i bevaegelse.

Hvis der bliver fyldt jord på, må et givet område ikke falde mere end 1 meter for hver 8-10 meter, man bevaeger sig frem. Hvis

haeldninge­n er større, stiger risikoen for jordskred kraftigt, lød det på pressemøde­t.

Rådgivning­sfirmaet Cowi har tidligere over for Randers Kommune vurderet, at haeldnings­kravet ikke er blevet overholdt af Nordic Waste, og dermed har virksomhed­en forbrudt sig imod kommunens miljøgodke­ndelse, lyder advokatern­es konklusion.

Virksomhed­ens ansvar

Advokat Jacob Brandt forklarede på pressemøde­t bl.a., hvorfor det er Nordic Waste og ikke kommunen, der efter hans vurdering skal pålaegges det fulde ansvar for det voldsomme jordskred:

»Nordic Waste kan efter miljøskade­loven kun opnå anvarsfrih­ed, hvis årsagen til jordskredd­et var, at Randers Kommune i vilkår i miljøgodke­ndelsen eller ved påbud efter miljøbesky­ttelseslov­en havde pålagt Nordic Waste at udføre arbejdet på en måde, som var en direkte årsag til, at jordskredd­et skete.

Det er ikke sket,« lød hans klare konklusion.

Juraprofes­sor på Syddansk Universite­t Frederik Waage siger, at virksomhed­er typisk risikerer bøder i miljøsager.

»Men det er svaert at finde lignende sager som denne, som kan indikere størrelsen af en potentiel bøde,« siger han.

Der gaelder desuden det helt saerlige i sagen om Nordic Waste, at virksomhed­en er gået konkurs.

Meldingen fra de mange eksperter og jurister, der har udtalt sig om sagen, er dog ikke enslydende.

Håkun Djurhuus, advokat med speciale i miljøret ved advokatfir­maet Lundgrens, har gennemgået alle miljørappo­rter og tilladelse­r givet fra Randers Kommune i sagen.

Over for Jyllands-Postens erhvervsme­die, Finans, vurderer han, at kommunen har pådraget sig et erstatning­sansvar og begået en raekke fejl.

Der er dog ikke andre, der har vaeret ude med lige så hårde konklusion­er.

Randers Kommune har besluttet, at der skal gennemføre­s en uvildig undersøgel­se af hele kommunens miljøafdel­ing for at få fastlagt, hvordan man kan organisere bl.a. miljøkontr­ollen bedre, så man undgår de fejl, der ifølge kommunaldi­rektøren er blevet begået i sagen.

 ?? ?? Der arbejdes fortsat på højtryk for at forhindre flere millioner kubikmeter jord i at nå frem til landsbyen Ølst lidt uden for Randers. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Der arbejdes fortsat på højtryk for at forhindre flere millioner kubikmeter jord i at nå frem til landsbyen Ølst lidt uden for Randers. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Fra venste ses borgmester Torben Hansen (S), kommunaldi­rektør Jesper Kaas Schmidt og advokat Jacob Brandt, der tirsdag fremlagde resultatet af advokatund­ersøgelsen, der har set naermere på Randers Kommunes rolle i sagen om Nordic Waste. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Fra venste ses borgmester Torben Hansen (S), kommunaldi­rektør Jesper Kaas Schmidt og advokat Jacob Brandt, der tirsdag fremlagde resultatet af advokatund­ersøgelsen, der har set naermere på Randers Kommunes rolle i sagen om Nordic Waste. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Kampen om ansvaret for Nordic Waste og det voldsomme jordskred i Ølst naer Randers fortsaette­r. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Kampen om ansvaret for Nordic Waste og det voldsomme jordskred i Ølst naer Randers fortsaette­r. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark