Jyllands-Posten

Mystisk opkald om forsvarssa­g fører til politianme­ldelse

En mand ringede med spørgsmål til den afsløring, Jyllands-Posten havde på vej om Forsvaret. Snart viste det sig, at han slet ikke fandtes. Forsvaret har nu indgivet en politianme­ldelse i sagen.

- HELENE KRISTINE HOLST helene.k.holst@jp.dk

Efter Jyllands-Posten fortalte om et mystisk opkald, som avisen modtog, bliver der nu draget direkte konsekvens­er i Forsvaret.

Opkaldet kom, få timer før Jyllands-Posten torsdag i sidste uge offentligg­jorde en artikel om en kraenkelse­ssag. En kvindelig ansat i Forsvaret havde anmeldt en voldtaegt, og foran 150 ansatte fortalte en major dels om voldtaegts­anmeldelse­n med angivelse af kvindens navn, dels sagde han, at maendene skulle holde »pikken i bukserne«, og at kvinderne skulle holde »patterne« bag blusen.

Forsvarets øverste ledelse har kaldt afsløringe­n meget alvorlig.

Tidligere har Forsvaret oplyst, at det har ivaerksat en undersøgel­se af det mystiske opkald, men nu har Forsvaret også indgivet en politianme­ldelse i sagen.

»Forsvarsko­mmandoen kan afvise, at den pågaeldend­e person er ansat i Forsvaret. Vi ser med stor alvor på, at nogen uretmaessi­gt udgiver sig for at repraesent­ere Forsvaret,« oplyser det i en mail til Jyllands-Posten.

»Det er alvorligt for os. Generelt tager vi det seriøst, også i et militaert sikkerheds­perspektiv, når folk udgiver sig for at have arbejdet for os, men ikke har vaeret ansat,« har det bl.a. lydt fra viceforsva­rschef Kenneth Pedersen.

Angiveligt vidste en mindre kreds af personer, at artiklen var under udarbejdel­se. Alligevel ringede en person, der kaldte sig Søren Jensen, til avisen torsdag formiddag og praesenter­ede sig som kommunikat­ionsmedarb­ejder på kasernen i Slagelse.

Han gav udtryk for, at han ikke ønskede at påvirke historien, men spurgte til historiens vinkel, og hvornår den udkom.

AEndret forklaring

Årsagen til opkaldet var, at de ansatte på kasernen talte om, at noget var på vej, sagde han. Han omtalte dem som »elever«, og han ville gerne give dem ro i sindet.

Herfra blev sagen mere mystisk. Nogle timer senere ringede Jyllands-Posten forgaeves tilbage.

Avisen kontaktede Forsvarets presseafde­ling, som intet kendte til Søren Jensen.

I en sms spurgte JyllandsPo­sten til hans identitet og tilføjede: »Kasernen kender dig ikke.«

»Jeg er ikke en del af pressetjen­esten – jeg er ekstern konsulent – derfor. Men jeg er ude af sagen igen – du skal tale med Forsvarets pressetjen­este fremadrett­et,« lød svaret fra Søren Jensen.

På Mobilepay er telefonnum­meret registrere­t under et andet navn. Navnet på en mand, der arbejder i en offentligt ejet virksomhed, der intet har med Forsvaret at gøre.

Via et arbejdsnum­mer fik avisen fat på manden, der her afviste at have vaeret i kontakt med Jyllands-Posten og at vaere ejer af Søren Jensens telefonnum­mer. Det havde han »haft engang for laenge siden«, sagde han.

Han afviste også at have

Mobilepay, det havde han »via min kaerestes nummer«.

Fredag aendrede manden forklaring, da Jyllands-Posten fangede ham igen. Nu var Søren Jensens nummer hans alligevel, og han var »hyret ind« som en »ekstern konsulent til en opgave«.

Han naegtede dog at fortaelle, hvem der havde hyret ham, og at han skulle have praesenter­et sig som Søren Jensen.

Mandag kontaktede Jyllands-Posten atter manden. Nu er han imidlertid ikke »hyret ind« af nogen. Han havde ikke vaeret »ansat af nogen«, og der er »ikke nogen, der har betalt« ham penge.

»Det vil jeg benaegte fuldstaend­igt. Jeg har heller ikke vaeret ansat af eller haft noget med Forsvaret at gøre.«

Han tilføjer, at der er »rigtig mange implicered­e i den her sag«, og at »der er nogen, som kender mig, og som spørger om et godt råd«.

Det har imidlertid ikke »noget med Forsvaret at gøre«.

Han afviser at have skiftet forklaring og afviser at have sagt, at han arbejdede på kasernen i Slagelse.

Da du samme dag bliver spurgt, om du har vaeret i kontakt med en journalist på Jyllands-Posten, siger du nej. Hvorfor det?

»Jeg var meget mistaenkso­m over, hvem der ringede. Derfor benaegtede jeg alt.«

Er det nogen, der er ansat i Forsvaret, du har arbejdet for?

»Jeg vil helst ikke ind på, hvem det er,« siger han og tilføjer så, at det »ikke er nogen, der er ansat i Forsvaret«.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra manden. Han er ikke vendt tilbage før avisens deadline.

 ?? ?? Sagen om et mystisk opkald til Jyllands-Posten i forbindels­e med afdaekning­en af en kraenkelse­ssag i Forsvaret har taget ny drejning. Forsvaret har nu indgivet en politianme­ldelse i sagen. Arkivfoto
Sagen om et mystisk opkald til Jyllands-Posten i forbindels­e med afdaekning­en af en kraenkelse­ssag i Forsvaret har taget ny drejning. Forsvaret har nu indgivet en politianme­ldelse i sagen. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark