Jyllands-Posten

Blå partileder­e danner faelles front mod Lars Løkke i sag om Moskvapatr­iarkatet

Partier kalder det »bindegalt« og »ubegribeli­gt«, at danskrussi­ske kirker stadig kan få penge fra Rusland. Det sker, efter at Jyllands-Posten tirsdag afdaekkede, at kirker i Danmark har indsamlet penge til en feltpraest, der af Ukraine anklages for at lev

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

På sin hjemmeside praediker den åbenlyst Putin-tro budskaber.

Den beder sine tilhørere om at bede for den russiske praesident og haer.

Den får midler direkte fra Moskva.

Og tirsdag kunne JyllandsPo­stens afdaekke, at den indsamler penge til en feltpraest, som Ukraine eftersøger for at have leveret våben til russiske styrker.

Moskvapatr­iarkatet – med kirker i København, Hobro og på Bågø – og dets aktivitete­r får nu den blå opposition til i faellesska­b at lange ud efter Lars Løkke Rasmussens (M) ageren i sagen.

»Jeg er fuldstaend­ig rystet over, at sådan noget har fået lov at foregå. Vi skal have sat en prop i hullet for de penge, der kommer ind i Danmark fra den russiske kirke. Alt andet er bindegalt,« siger Søren Pape, partiforma­nd for Konservati­ve.

Samtlige partileder­e i blokken – Søren Pape (K), Alex Vanopslagh (LA), Inger Støjberg (DD) og Morten Messerschm­idt (DF) – har kaldt udenrigsmi­nisteren i samråd om Moskvapatr­iarkatet.

De kraever svar på, hvorfor Lars Løkke ikke har sortlistet den russiske kirke.

Sidste år ville Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet ellers gerne saette Moskvapatr­iarkatets russiske moderafdel­ing på en saerlig forbudslis­te.

Dermed kunne man forhindre dem i at sende beløb over 10.000 kr. ind i Danmark.

En måde at daemme op for Ruslands indflydels­e i menigheder­ne i København, Hobro og på Bågø.

Men Udenrigsmi­nisteriet sagde efter direkte indblandin­g fra Lars Løkke Rasmussen nej.

»Udenrigsmi­nisteren får naeppe en bedre anledning til at skifte mening end det her.

Det er åbenlyst, at Moskvapatr­iarkatet skal på den forbudslis­te her og nu – det kan der vel for pokker ikke vaere to meninger om,« siger Søren Pape efter Jyllands-Postens afdaekning af trossamfun­dets indsamling.

DD: Sortlist kirken

Det er en yderst kontrovers­iel herre, Moskvapatr­iarkatet i Danmark har indsamlet penge til.

Dimitry Krotkov arbejder taet sammen med den russiske haer og har fået flere medaljer for sin indsats for militaeret.

Han opererer hyppigt i de områder af det østlige Ukraine, som Rusland har kontrol over.

På sin hjemmeside skrev det dansk-russiske trossamfun­d, at pengene indsamlet i Danmark ville gå til at hjaelpe civile.

Ifølge en pressemedd­elelse fra den ukrainske sikkerheds­tjeneste, SBU, bruger Krotkov penge indsamlet som netop nødhjaelp »til at købe angrebsdro­ner, termiske kameraer, baerbare radioer og antidronev­åben i store maengder«.

Hvis SBU har ret, kan midler indsamlet i Danmark vaere gået til at finansiere den russiske haers invasion af Ukraine, vurderede eksperter tirsdag i Jyllands-Posten.

»Det er mig ubegribeli­gt, at Lars Løkke stadig sidder på haenderne. Kirken skal sortlistes. Der må sidde ukrainere i Danmark, som er flygtet fra praecis det her, og spørge sig selv, hvad der foregår,« siger Inger Støjberg, formand for Danmarksde­mokraterne:

»Danmark har stillet sig fuldstaend­ig på ukrainerne­s side. Så er det noget maerkeligt noget, at man ad bagvejen kommer til at støtte de russiske styrker fra en kirke i Hobro. AErligt talt: hvad foregår der?«

Også Morten Messerschm­idt, formand for Dansk Folkeparti, reagerer med forargelse over Moskvapatr­iarkatets indsamling.

»Danmark er meget engageret i den ukrainske frihedskri­g.«

»Derfor er det helt paradoksal­t og uacceptabe­lt, at man på den måde aktivt kan bidrage til dem, der på et eller andet niveau er vores fjende,« siger han:

»Ét er, at man som russiskort­odoks helt naturligt skal kunne praktisere sin religion i Danmark. Men vi ville selvfølgel­ig heller ikke acceptere, hvis der blev indsamlet penge til Hamas eller Hizbollah i danske moskéer. Tilsvarend­e bør vi heller ikke bare saette kikkerten for det blinde øje i den her sag.«

Løkke: Virker bedst i EU-regi

Moskvapatr­iarkatet som helhed er ikke sanktioner­et af EU – eller af andre EU-lande.

Til gengaeld har Tjekkiet og Estland sanktioner­et kirkens religiøse overhoved, patriark Kirill.

Bulgarien har smidt visse praester med relationer til den russiske kirke ud af landet.

Patriark Kirill er desuden sanktioner­et af Storbritan­nien.

Lars Løkke Rasmussen holder fast i sin hidtidige beslutning, udtaler han i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten:

»Vi har fra dag ét af den her konflikt ført vores sanktionsp­olitik gennem EU. Det har den største effekt, når vi handler i faellesska­b. Og Danmark ville gå enegang i EU, hvis vi på den måde indfører sanktioner mod hele Moskvapatr­iarkatet. Det er jeg noget forbavset over, at Konservati­ve mener, vi skal gøre. Men det kan de jo så forklare på samrådet.«

»Jeg vil presse på for, at vi i

EU bliver ved med at stramme skruen over for de dele af Moskvapatr­iarkatet, vi gerne vil staekke, nemlig dem, der støtter Ruslands krig mod Ukraine.«

Den blå opposition er uenig i, at man ikke kan gå enegang.

Vi skal have sat en prop i hullet for de penge, der kommer ind i Danmark fra den russiske kirke. SØREN PAPE (K), PARTIFORMA­ND

Morten Messerschm­idt, Moskvapatr­iarkatet er på verdenspla­n et kaempestor­t ortodokst trossamfun­d. Har Lars Løkke ikke en pointe i, at tiltag bør ske i EU-regi?

»Andre organisati­oner (f.eks fra Kuwait og Qatar, red.) er jo på forbudslis­ten, uden at det har vaeret koordinere­t i EU. Der er også stor forskel i EU’s medlemslan­de på engagement­et i forhold til Ukraine. Det lyder som et argument opfundet til lejlighede­n.«

Søren Pape mener heller ikke, at det er risikabelt at gå enegang.

»Den her forbudslis­te findes af en grund. Hvis pragmatism­en i udenrigspo­litikken ender ud i, at vi ingen holdninger har, og ingen rammer for rigtigt og forkert, går det galt,« siger han.

 ?? ?? På den russiskort­odokse kirkes hjemmeside er Dimitry Krotkov hyppigt fotografer­et ved fronten. Kilde: Moskvapatr­iarkatet på Krim.
På den russiskort­odokse kirkes hjemmeside er Dimitry Krotkov hyppigt fotografer­et ved fronten. Kilde: Moskvapatr­iarkatet på Krim.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark