Jyllands-Posten

Zuma suspendere­t af ANC kort før skaebneval­g

Bruddet med den tidligere praesident laegger yderligere pres på regeringsp­artiet, som ser ud til at miste sit flertal for første gang i 30 år.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

Få måneder før et skaebneval­g i Sydafrika har regeringsp­artiet, ANC, suspendere­t tidligere praesident Jacob Zuma.

ANC har regeret landet siden 1994, da apartheid blev lagt i graven, og Nelson Mandela tog over som den første demokratis­k valgte praesident.

Tre årtier senere tyder meningsmål­ingerne på, at partiet for første gang kan miste sit flertal i parlamente­t – og suspenderi­ngen af Zuma gør ikke situatione­n nemmere for hans afløser og aerkerival, praesident Cyril Ramaphosa.

Ramaphosa og hans forgaenger har bekriget hinanden siden 2018, da ANC vippede Zuma ud af praesident­kontoret efter flere ødelaeggen­de korruption­sskandaler.

I december meddelte den 81-årige Zuma, som var praesident fra 2009 til 2018, at han fremover vil støtte et nystiftet radikalt venstreflø­jsparti, Umkhonto we Sizwe (MK).

Navnet – som betyder Nationens Spyd – er tyvstjålet fra ANC’s for laengst nedlagte militaere organisati­on, som blev grundlagt i 1961 af bl.a. Nelson Mandela for derefter i naesten 30 år at kaempe mod det hvide mindretals­styre.

Gik ikke frivilligt

Zuma sagde samtidig, at han ikke vil melde sig ud af ANC – men nu har regeringsp­artiet altså fået nok.

»Zuma og andre, hvis adfaerd strider mod vore vaerdier og principper, vil finde sig selv uden for African National Congress,« sagde ANC’s generalsek­retaer, Fikile Mbalula, som samtidig vil gå til domstolene for at hindre den tidligere praesident i at kidnappe MK-navnet.

»Dannelsen af MK-partiet er ikke en tilfaeldig­hed. Det er et bevidst forsøg på at udnytte den stolte historie om den vaebnede kamp mod apartheidr­egimet for at give trovaerdig­hed til det, der åbenlyst er en kontrarevo­lutionaer dagsorden,« sagde Mbakula.

Jacob Zuma har sit politiske bagland i KwaZulu-Natal-provinsen, hvor han stadig kan mobilisere en del tilhaenger­e. Men det er uklart, hvor mange der vil følge ham over i det nye parti – og dermed hvor store konsekvens­er den pinagtige affaere vil få for tilslutnin­gen til ANC.

Støtten til ANC toppede på hele 69,7 pct. ved valget i 2004, men i 2019 kunne Nelson Mandelas parti kun traekke 57,5 pct. af stemmerne – og nu ser det altså ud til, at tilslutnin­gen falder til under 50 pct.

Politiske analytiker­e understreg­er, at det ikke nødvendigv­is betyder, at ANC må afgive praesident­posten, men partiet kan blive tvunget til – for første gang – at indgå en koalitions­aftale. Enten med opposition­spartiet Democratic Alliance (DA), som ligger til højre for ANC, eller med det venstreori­enterede Economic Freedom Fighters (EFF).

Sandsynlig­heden taler for, at det ender med en venstreflø­jsmodel.

Praesident Cyril Ramaphosa, som genopstill­er, fastslog ved et massemøde i midten af januar, at ANC går benhårdt efter at vinde over 50 pct. af stemmerne på ny.

Regeringsp­artiets nedtur i meningsmål­ingerne skyldes bl.a. massive strømafbry­delser, som er ved at drive både vaelgerne og erhvervsli­vet til vanvid. Afbrydelse­rne skyldes, at det statslige elforsynin­gsselskab ikke kan producere strøm nok på grund af manglende udbygning af kapacitete­n, dårlig vedligehol­delse og korruption.

Regeringen har heller ikke fået styr på hverken kriminalit­eten eller arbejdsløs­heden, og landet med 60 mio. indbyggere rangerer fortsat som det mest ulige samfund på kloden.

Ledigheden er officielt 32 pct. og dermed den højeste i verden, men analytiker­e mener, at arbejdsløs­heden i virkelighe­den er oppe på 41 pct., når man medregner dem, der helt har opgivet at finde noget at lave. 6 af 10 unge under 24 år står uden arbejde.

Samtidig er kriminalit­eten i Sydafrika den tredjehøje­ste i verden – kun overgået af Venezuela og Papua Ny Guinea.

Datoen for valget i Sydafrika er ikke fastsat endnu, men det kommer på et tidspunkt mellem den 21. maj og den 19. august.

Zuma og andre, hvis adfaerd strider mod vore vaerdier og principper, vil finde sig selv uden for African National Congress. FIKILE MBALULA, GENERALSEK­RETAER I ANC

 ?? ?? Tidligere praesident Jacob Zuma er nu suspendere­t fra ANC. Det kan få konsekvens­er for regeringsp­artiet ved det foreståend­e valg. Arkivfoto: Rogan Ward/Reuters
Tidligere praesident Jacob Zuma er nu suspendere­t fra ANC. Det kan få konsekvens­er for regeringsp­artiet ved det foreståend­e valg. Arkivfoto: Rogan Ward/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark