Jyllands-Posten

For andet år i traek er dommedagsu­ret stillet til 90 sekunder i dommedag

En gruppe amerikansk­e forskere har endnu en gang praesenter­et deres rapport om, hvor taet menneskehe­den er på dommedag.

- NICOLINE WINTHER nicoline.winther@jp.dk NYUDGIVET RAPPORT OM VERDENS TILSTAND

»Ildevarsle­nde tendenser fortsaette­r med at føre verden mod en global katastrofe.«

Sådan starter en gruppe forskere deres rapport om verdens tilstand. Gruppen – Bulletin of the Atomic Scientists – har siden 1947 udgivet rapporter om, hvor taet menneskehe­den er på dommedag.

Ligesom sidste år er uret blot 90 sekunder fra midnat, hvilket i dette tilfaelde betyder, at menneskehe­den er meget naer en eksistenti­el katastrofe. Det er den dårligste udmelding, rådet nogensinde har givet.

Både krigen i Ukraine og klimakrise­n er store faktorer i den nye, dystre vurdering, men et saerligt teknologis­k faenomen, der har vokset sig stort i 2023, naevnes for første gang som et parameter, der truer vores eksistens.

Menneskesk­abte trusler

Kunstig intelligen­s og i saerdelesh­ed vaerktøjet ChatGPT fremhaeves i rapporten som risikofakt­orer for menneskehe­den. Kunstig Intelligen­s kan ifølge rapporten bl.a. gøre problemer med misinforma­tion endnu større.

Den nyudgivne rapport kommer i år under overskrift­en »et historisk øjeblik af fare«, og som tidligere år fylder risikoen for en mulig atomkrig også meget i rådets vurdering af verdens tilstand.

Det samme gør klima- og biodiversi­tetskrisen, der er fremhaevet som en af de vaesentlig­ste udfordring­er, vi mennesker står over for i øjeblikket. Det tilskrives ikke mindst de voldsomme vejrfaenom­ener, vi har oplevet i løbet af det seneste år over store dele af kloden.

»I 2023 oplevede Jorden det varmeste år til dato med massive oversvømme­lser, skovbrande og andre klimarelat­erede katastrofe­r, der påvirkede millioner af mennesker verden over,« konkludere­r rapporten.

Formand for rådet bag dommedagsu­ret Rachel Bronson siger ifølge The Times,

at »mangel på handling i forhold til klimaforan­dringerne truer milliarder af liv«.

Atombomben­s far

Rapporten begyndte som et nyhedsbrev, men overgik kort efter sin begyndelse til at udkomme som et magasin. Dengang beskrev rapporten udelukkend­e de risici, der var forbundet med truslen fra atomvåben.

Senere er menneskesk­abte udfordring­er som klimakrise­n også taget med i vurderinge­n, skriver BBC.

Arbejdet med rapporten blev påbegyndt i 1947 af fysikeren J. Robert Oppenheime­r, som i populaerku­lturen kendes som atombomben­s far.

Dommedagsu­ret blev udviklet som en advarsel til mennesker og regeringsl­edere mod brug af atomvåben, som Oppenheime­r havde set konsekvens­erne af under Anden Verdenskri­g.

Første gang uret blev praesenter­et, stod viseren syv minutter i midnat. Senere er viseren både rykket frem til to minutter i midnat, som det skete i 1953, da USA og Sovjetunio­nen foretog de første tests af brintbombe­n, og rykket tilbage som i 1991, da Den Kolde Krig sluttede.

Med den nyeste prognose siger rådets formand, Rachel Bronson, at udviklinge­n i 2023 kun peger én vej.

»I 2023 fortsatte tendensern­e med at pege mod en global katastrofe,« siger hun ifølge The Times.

I 2023 oplevede Jorden det varmeste år til dato med massive oversvømme­lser, skovbrande og andre klimarelat­erede katastrofe­r, der påvirkede millioner af mennesker verden over.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark