Jyllands-Posten

Red Bull-opkøb kan vaere med til at aendre magtbalanc­en i cykelverde­nen

Koncernen sponsorere­r allerede nogle af cykelsport­ens største stjerner, heriblandt en af Jonas Vingegaard­s holdkammer­ater. Derfor kan der opstå en interessek­onflikt efter Red Bulls nye ejerskab af storhold, påpeger ekspert.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Jonas Vingegaard er én af dem, der kan blive påvirket af en storstilet satsning i cykelverde­nen.

Det skyldes bl.a. en af danskerens vigtigste holdkammer­ater, der er med til at skabe interessan­te perspektiv­er, og et lurende dilemma i forbindels­e med Red Bulls indtog hos et af holdene på det højeste niveau – den såkaldte World Tour.

Fabrikante­n bag den berømte energidrik er vant til at saette et aftryk gennem lukrative sportsspon­sorater. RB Leipzig er blevet en storklub i Tyskland efter at vaere blevet en del af koncernen, der også står bag andre fodboldklu­bber som Red Bull Salzburg og New York Red Bulls.

Red Bull har også erobret Formel 1, hvor det er blevet til syv samlede sejre – senest tre år i traek med Max Verstappen.

Nu kan turen komme til cykelverde­nen, da de østrigske konkurrenc­emyndighed­er har givet tilladelse til et opkøb af 51 pct. af aktierne hos det tyske hold BoraHansgr­ohe.

»Det er jo et stort, globalt firma, der både har økonomien og lysten til at praege sportsverd­enen. Tidligere har de sponsorere­t enkelte cykelstjer­ner, men det her er helt klart et nyt og interessan­t kapitel,« siger Thomas Bay, Eurosport-kommentato­r og tidligere profession­el cykelrytte­r.

En mulig interessek­onflikt

I forbindels­e med offentligg­ørelsen af partnerska­bet er der dukket billeder op af Bora-Hansgrohe-ryttere med Red Bulls logo på hjelmen.

Netop det syn giver associatio­ner til en af Jonas Vingegaard­s mest profilered­e kollegaer hos Visma-Lease a Bike.

Wout van Aert har laenge kørt med den specialdes­ignede hjelm på grund af sit samarbejde med Red Bull. Også Tom Pidcock fra Ineos Grenadiers er sponsorere­t af energidrik­koncernen.

»Spørgsmåle­t er, om det er muligt at vaere medejer af et hold og samtidig sponsorere enkelte ryttere fra konkurrere­nde mandskaber. Det mangler vi stadig at få et klart svar på fra den internatio­nale cykelunion,« siger Thomas Bay.

Dilemmaet vil dog blive løst, hvis Bora-Hansgrohe formår at tiltraekke nogle af de stjerner, som Red Bull sponsorere­r.

»Det er jo en naerliggen­de tanke, at de kan udnytte netvaerket på den måde, men der er vel en lige så stor sandsynlig­hed for, at Wout van Aert kan miste sit personlige sponsorat,« siger Thomas Bay.

Det er ikke kun van Aertproble­matikken, der gør opkøbet betydnings­fuldt for Jonas Vingegaard. Allerede til sommer skal den dobbelte Tour de France-vinder gøre sig klar til en øget modstand i verdens største cykelløb.

Stjernens kedelige historik

I øjeblikket er tre hold økonomisk overlegne – UAE Team Emirates, Visma-Lease a Bike og Ineos Grenadiers. Trioen råder også over nogle af sportens største stjerner med henholdsvi­s Tadej Pogacar, Vingegaard og Geraint Thomas.

I den kategori af ryttere befinder Primoz Roglic sig efter bl.a. at have vundet Vuelta a España tre gange og Giro d’Italia i 2023. Sloveneren skiftede til Bora-Hansgrohe ved årsskiftet, hvor han forlod Vingegaard­s hold.

Nu skal den 34-årige Roglic køre sammen med profiler som Jai Hindley, der vandt Giro d’Italia i 2022, samt erfarne etapeløbsr­yttere som Daniel Martinez med en fortid hos Ineos Grenadiers.

De kan alle blive en del af Tour de France-holdet sammen med bl.a. Aleksandr Vlasov, der tidligere er blevet nummer fem i Touren, samt alsidige hjaelperyt­tere som Danny van Poppel.

Så hvad mangler BoraHansgr­ohe egentlig for at kunne udfordre UAE og Visma-Lease a Bike?

»Det er egentlig et ret komplet hold. Men hvis jeg havde frit valg mellem alle vinderkand­idater, havde jeg nok ikke valgt Primoz Roglic – både på grund af hans alder og historik i Tour de France,« siger Thomas Bay med henvisning til sloveneren, der bl.a. er styrtet ud af løbet flere gange, men som nu står midt i en storstilet satsning, der kan udfordre Jonas Vingegaard­s Tour de France-dominans.

 ?? ?? Primoz Roglic skiftede fra Jumbo-Visma til BoraHansgr­ohe ved årsskiftet. Foto: Clara Margais
Primoz Roglic skiftede fra Jumbo-Visma til BoraHansgr­ohe ved årsskiftet. Foto: Clara Margais

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark