Jyllands-Posten

Regeringen vil reformere aeldreplej­en. Tør man naesten tro på, at det lykkes?

-

»Du bliver aldrig for gammel til at have det godt.« Sådan lyder titlen på regeringen­s variant af en gammel klassiker: AEldreplej­en. De, som er tilpas gamle, vil måske få det mindre godt, når de går tilbage ad erindringe­ns lange landevej og støder på: »Uden en aeldreomso­rg har vi ikke et velfaerdss­amfund, der er vaerd at tale om. Men derfor kan vi godt gøre det bedre.«

Sagt af statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen (S) i 1999. Efter ham fulgte Anders Fogh Rasmussen (V), som i 2001 ville gøre op med minuttyran­ni og stramme tidsskemae­r: »Det er en kold, steril fagforenin­gsmentalit­et, og det er det stik modsatte, der er brug for, nemlig en varm omsorg,« lød det i Foghs version.

Da Lars Løkke Rasmussen (M) sad som Venstre-statsminis­ter, ville han »saette ind over for det voksende bureaukrat­i og saette borgere, ledere og medarbejde­re i centrum«.

»Vi skal saette heltene på gulvet fri og skabe rum til at yde den bedste service for borgerne,« som han tweetede før et møde om sammenhaen­gsreformen.

Helle Thorning-Schmidt (S) afsatte 1 mia. kr. til aeldre med en besked om, at kommunerne selv måtte bestemme, »om de vil bruge pengene til at tilbyde de aeldre mere rengøring, flere bade eller mere genoptraen­ing«, blot der var dokumentat­ion for, at de blev brugt til reelle forbedring­er for de aeldre. Og nu lover Mette Frederikse­n (S) »et opgør med new public management og 30 års overstyrin­g af den naere velfaerd, vi har set«.

Man kan roligt konstatere, at der også i hendes egen regering sidder folk, som kan bidrage til at forklare, hvad der er gået galt de mange andre gange, hvor regeringer har haft de helt store ord fremme og givet borgerne en forventnin­g om, at nu gjaldt det varme haender, naerhed og omsorg.

Når Poul Schlüter (K) taelles med i ligningen, så er resultatet, at Mette Frederikse­n er den sjette statsminis­ter, som bebuder et opgør med det regeltyran­ni, som er knyttet til velfaerdss­taten. Betegnende nok allerede ved indgangen til 2022, da hun som leder af en socialdemo­kratisk etpartireg­ering sendte befolkning­en ind i det nye år med ordene:»Alt for meget tid går med proces, bureaukrat­i, kontrol og skemaer. Det taerer på arbejdsgla­eden. Det gør det svaert at rekruttere. Og det giver en velfaerd, der ikke altid lever op til forventnin­gerne.«

Rent rutinemaes­sigt bliver forslagene modtaget med forventnin­g om, at der endelig sker noget. Denne gang ingen undtagelse. Men som det dog påpeges af Djøf, så »er det vigtigt, at politikern­e er klar til at give de lokale ledelser ansvaret for at løse de problemer, der potentielt kan opstå, i stedet for at komme med ny lovgivning, når en sag opstår«. Sagt på en anden måde:

Kan regeringen­s reform holde til endnu en tv-dokumentar, som viser, at fru Hansen forsømmes, og at der er forskel på Jensen i Skjern og Varnaes i Humlebaek?

I bogen ”Entreprenø­rstaten” har Sigge Winther Nielsen glimrende dokumenter­et, hvad der sker, når højtprofil­erede reformer forsvinder fra politikern­es fordør og henvises til det mere kedelige implemente­ringsarbej­de ved bagdøren.

Tiden må vise, om dette forsøg på at skabe en vaerdig aeldreplej­e vil få en anden skaebne end de forrige. Hvem vil argumenter­e imod vaerdier som selvbestem­melse for den aeldre, tillid til medarbejde­rne og lokalt faellesska­b? AEldrelove­n skal efter planen traede i kraft den 1. juli 2025, et års tid før naeste valg.

Når problemern­e begynder at vise sig, er Socialdemo­kratiet, Moderatern­e og Venstre et nyt sted.

Måske hvert sit sted.

Som med så mange andre forsøg på at reformere den kolos, som velfaerdss­amfundet også er, er der kun ét at gøre: Krydse fingrene og håbe på, at det denne gang må lykkes. Man bliver aldrig for gammel til at håbe.

AEldrelove­n skal efter planen traede i kraft den 1. juli 2025, et års tid før naeste valg. Når problemern­e begynder at vise sig, er Socialdemo­kratiet, Moderatern­e og Venstre et nyt sted. Måske hvert sit sted.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark