Jyllands-Posten

Staten vil også bestemme her: Hvorfor må vi ikke slå dem ihjel, som selv beder om det?

- DORTHE SCHMITTROT­H MADSEN Gymnasiela­erer, cand.mag., Vejle

Alt imens de fleste danskere beskaeftig­er sig med jordskredd­et i Randers, så skylder vi både os selv og Preisler-aegteparre­t at gribe den bold, det sendte op inden årsskiftet.

Mariann Preisler havde gennem laengere tid vaeret uhelbredel­ig syg, hvorfor hun bad sin mand, Ebbe, om at slå hende ihjel. Derfor er Ebbe Preisler lige nu sigtet for manddrab. Selv kalder Ebbe det for et kaerlighed­sdrab. Andre vil nok bare kalde det for aktiv dødshjaelp.

Drabet på Mariann Preisler efterlader os med spørgsmåle­t: Er Ebbe Preisler en skurk eller en helt? I diskussion­en om aktiv dødshjaelp tenderer vi nemlig til at have fokus på, om et menneske overhovede­t bør modtage aktiv dødshjaelp eller ej, i stedet for at spørge: Hvorfor må man ikke slå dem ihjel, som selv beder om det?

Diskussion­en om aktiv dødshjaelp er dermed forfejlet og kommer ofte til at udspringe fra et enkelt sygdomstil­faelde, hvor man tvinges til at forholde sig til, hvorvidt et enkelt individ er berettiget til at blive aflivet eller ej?

Derfor kommer vi hurtigt til at spørge: Hvornår er aktiv dødshjaelp begrundet, i stedet for at spørge, hvorfor er aktiv dødshjaelp ikke tilladt?

at vi på noget tidspunkt har indgået en samfundsko­ntrakt med staten, hvori der står, at vi som individer

Umiddelbar­t mindes jeg ikke,

ikke selv må slutte vores eget liv. Et sådant forbud findes vist heller ikke i grundloven, så hvorfor er der et forbud mod aktiv dødshjaelp?

I oktober 2023 gentog Det Etiske Råd sin anbefaling om ikke at indføre aktiv dødshjaelp i Danmark.

Dets begrundels­e er, at der er for meget på spil i vores grundlaegg­ende menneskesy­n til, at man kan forsvare aktiv dødshjaelp – en anbefaling, som mange politikere vaelger at laene sig op ad.

netop kun et råd og ikke faktisk lovgivning. Samtidig giver Det Etiske Råd selv udtryk for, at der i dag er opstået et helt andet vidensgrun­dlag til at behandle emnet end tidligere.

Den udvikling fortsaette­r og giver mennesket andre muligheder for at slå sig selv ihjel end tidligere.Står du i en situation, hvor du er uhelbredel­ig syg, skal du efter min mening have mulighed for med aktiv dødshjaelp at tage dit eget liv.

Alt andet er uvaerdigt og mangel på respekt og anerkendel­se over for den borger, som spørger om hjaelp.

Når staten siger nej, så umyndiggør den dig som et selvstaend­igt menneske, mens den tydeliggør magtrelati­onen mellem borgeren og staten.

Men et råd er

i Danmark er udfordret af, at staten har bundet mennesket

Individet

fast i velfaerdss­ystemets normgivend­e raedselska­binet. Borgerne er blevet statens ejendom, og den bestemmer suveraent, hvornår vi må dø, hvilket er en ydmygelse. Derfor er forbuddet mod aktiv dødshjaelp også statens ultimative magtdemons­tration, hvor man ikke anerkender individets frie vilje, autonomi eller evne til at tage ansvar for sit eget liv. Men deri befinder statens udfordring sig også og dermed vores begraensni­ng.

Menneskets frihed er uantasteli­g, og døden som mulighed er frihed. Derfor skal staten ikke blande sig i det rent personlige valg, det er selv at ville slutte sit liv. Heller ikke, når en borger beder om hjaelp til at slutte sit liv, skal staten tage den mulighed fra borgeren. Døden som mulighed handler om frihed, og hvorfor må vi ikke få den? Hvad får staten ud af at holde sagesløse mennesker fanget i terminale, smertefuld­e sygdomsfor­løb?

aktiv dødshjaelp bliver tilladt, så har staten skabt et samfund, som vi kan leve i. Muligheden for at få hjaelp til at slå sig selv ihjel viser, at staten har tillid og tiltro til, at vi kan traeffe de rigtige valg, både for os selv og for andre – alt andet illustrere­r en stat, som ikke vaerner om den personlige frihed eller tror på, at vi er i stand til at taenke for os selv.

Først når

 ?? ?? Ebbe Preisler slog sin kone, Mariann, ihjel, men det var hendes eget ønske, fordi hun på grund af alvorlig sygdom ikke ønskede at leve mere. Arkivfoto: Gregers Tycho
Ebbe Preisler slog sin kone, Mariann, ihjel, men det var hendes eget ønske, fordi hun på grund af alvorlig sygdom ikke ønskede at leve mere. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark