Jyllands-Posten

EU skal ikke lade Orbán bestemme

- STINE BOSSE BERGUR LØKKE RASMUSSEN MEP, (M)

Spidskandi­dat til Europa-parlaments­valget, (M)

Når én nation gang på gang blokerer for politik, som samtlige andre medlemslan­de bakker op om, bliver vi nødt til at tage diskussion­en om, hvorvidt det ikke er på tide, at vi ser på, hvordan beslutning­erne traeffes i EU.

I disse dage diskuteres støtten til Ukraine i EU. Ukraines pengekasse ser ud til at løbe tør i løbet af det tidlige forår, hvis ikke EU formår at finde faelles fodslag om at give ny støtte.

Heldigvis er EU i grove traek enig. Ukraines kamp for frihed er lige så meget vores kamp for frihed, og hvis Rusland vinder krigen, fortsaette­r de.

Derfor skal vi fortsat stå last og brast med ukrainerne og give dem den nødvendige støtte. Militaert, humanitaer­t og økonomisk.

Det lader sig dog ikke gøre i øjeblikket på grund af ét land og dets praesident. Ungarn og Viktor Orbán. Altså ham Putins gode ven. Gang på gang bruger han sin vetoret og blokerer dermed for ny støtte til Ukraine.

Det er udemokrati­sk, og det er haemmende for EU’s handlekraf­t.

Derfor synes vi, det er på tide, at vi bør overveje at implemente­re kvalificer­et flertal på nogle områder. Og det synes ret mange danskere heldigvis også.

En ny undersøgel­se viser, at 44 pct. af de adspurgte danskere erklaerer sig enige i, at EU bør afskaffe medlemslan­denes vetoret inden for EU’s udenrigspo­litik og indføre flertalsaf­gørelser, mens kun 25 pct. er imod.

beskyldt for at vaere langsom og bureaukrat­isk i beslutning­sprocesser­ne af saerligt den yderste højrefløj.

Naesten ironisk er det de selvsamme partier, som også stejler hårdt, når vi taler om at gøre EU mere smidigt – blandt andet ved at overgå til kvalificer­et flertal.

Med den holdning kommer vi aldrig videre. Og det kan da ikke vaere i nogens interesse – det er i hvert fald ikke i vores interesse – at lade EU gå i stå. Vi har brug for et staerkt EU, både i kampen for Ukraines frihed og i kampen for et bedre klima og et trygt og sikkert Europa.

EU bliver ofte

Demokratie­t i sin grundessen­s handler om, at man lader flertallet bestemme.

I øjeblikket lader vi Ungarn og Viktor Orbán bestemme. Det er udemokrati­sk, og derfor skal vi se på, om ikke det er på tide at lade et kvalificer­et flertal bestemme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark