Jyllands-Posten

Folkekirke­n vier homoseksue­lle par. Punktum

- HENRIK STUBKJAER Biskop over Viborg Stift Kaere Kristine Marie Pedersen.

Tak for dit direkte spørgsmål til folkekirke­n i dit debatindla­eg i JP 28/1. Nu er det sådan, at ingen kan svare på hele folkekirke­ns vegne – fordi folkekirke­n med 72 pct. af befolkning­en som medlemmer er voldsom bred og rummer mangfoldig­e synspunkte­r. Men lige netop på dit spørgsmål er der et entydigt svar.

om folkekirke­n vil naegte dig som homoseksue­l at blive gift? Og hertil er det entydige svar: Hvis blot du eller din kommende aegtefaell­e er medlem af folkekirke­n, så kan du blive viet i folkekirke­n. Ingen vil naegte eller forhindre dig i det!

Jeg ved ikke, hvordan du har fået den opfattelse, at homoseksue­lle ikke kan blive gift i folkekirke­n? Men du er sikkert ikke den eneste, der har gået med den opfattelse.

Nu håber jeg så, den er afmonteret. Folkekirke­n vier homoseksue­lle par. Punktum.

Du skriver: »Det burde ikke vaere tilladt for praester, uanset deres personlige overbevisn­inger, religiøse eller ej, at fratage folk muligheden for at blive gift.« Men dertil er blot at sige. At det er det heller ikke. Folkekirke­n vier to af samme køn. Sådan er det i alle landets folkekirke­r.

Du spørger,

Du glaeder dig over paven i Roms »nylige positive udmeldinge­r i forhold til homoseksue­lle vielser«. Men her må jeg nok skuffe dig. Paven er ikke positiv i forhold til homoseksue­lle vielser. Man vier ikke to af samme køn i den katolske kirke.

Men på rigtig mange områder deler jeg din respekt for paven. Han er på mange måder en foregangsm­and for f.eks. verdens fattiges ret til et vaerdigt liv og for klimaindsa­tsen og for minoritete­rs ret til et liv i frihed. Paven velsigner alle mennesker, men det betyder ikke, at han mener, at den kirkelige vielse er for andre end mand og kvinde.

ud fra det, du skriver, at du går ind for tolerance og for menneskers ret til at taenke, tro og leve, som de vil, inden for den givne lovgivning.

Betyder det også, at du vil tillade muslimer og jøder at praktisere deres religion i Danmark, selvom de ikke har f.eks. kvindelige praester eller vier to af samme køn?

Jeg håber, du vil kunne svare ja til dette, for jeg tror ikke, at vi får et bedre og mere demokratis­k og frisindet samfund i Danmark, hvis det bliver kriminelt at vaere jøde eller muslim.

Vil din tolerance så også straekke sig så langt, at du kan tillade enkelte praester i folkekirke­n at holde sig

Jeg oplever

til en udlaegning af kristendom­men, som den praktisere­s af både den katolske kirke og af alle ortodokse kirker m.fl., der går ud på, at det kristne aegteskab indgås mellem en kvinde og en mand?

Jeg selv går ind for den praksis, vi har i folkekirke­n med at vie to af samme køn, fordi jeg, ligesom dig, mener, at kaerlighed­en og forpligtel­sen til hinanden er i fokus sammen med den kraft, som ligger i, at de to modtager Guds velsignels­e over deres aegteskab.

Samtidig vil jeg kaempe for, at Danmark vedbliver med at vaere et tolerant samfund, og at vi ikke skal udelukke alle, som vi ikke umiddelbar­t er enige i. For gør vi det, så ender vi i et totalitaer­t styre, som ingen vel ønsker?

Og jeg vil kaempe for, at folkekirke­n har plads til alle – både rige og fattige, socialiste­r og konservati­ve og også folk med andre teologiske holdninger end mine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark