Jyllands-Posten

Vi diskuterer, hvem skal i trøjen. Men skulle vi ikke begynde med at tale om hvorfor?

Det har ikke vaeret en del af den offentlige debat, hvorfor flere vaerneplig­tige og forlaengel­se af vaerneplig­tsperioden er nødvendig. En forøget vaerneplig­t vil presse Forsvarets struktur.

- KRISTIAN SØBY KRISTENSEN Leder, Center for Militaere Studier, Københavns Universite­t

har vaerneplig­t vaeret på dagsordene­n. Diskussion­en har drejet sig om, hvorvidt vaerneplig­t også skal gaelde kvinder, og har vist, at der fortsat er vigtige principiel­le og ligestilli­ngspolitis­ke spørgsmål knyttet til vaerneplig­t. Diskussion­en om kvindelig vaerneplig­t handler også om behovet for kulturel forandring i Forsvaret.

Samtidig er forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen mindre klar i maelet end sin forgaenger i opbakninge­n til såkaldt kønsneutra­l vaerneplig­t. Den uklarhed afspejler dybe uenigheder i forsvarsfo­rligskreds­en om både kvindelig vaerneplig­t og vaerneplig­t som sådan.

har vaeret en del af den offentlige debat, er, hvorfor flere vaerneplig­tige og forlaengel­se af vaerneplig­tsperioden overhovede­t er nødvendig. Hvem der skal vaere vaerneplig­tige, har altså fyldt mere, end hvorfor de skal vaere vaerneplig­tige.

Vaerneplig­ten i Danmark i dag fungerer primaert som et – dyrt – rekrutteri­ngsredskab for Forsvaret. Ca. 4.500 unge om året aftjener for langt de flestes vedkomne en vaerneplig­t på fire måneder. Lidt

Det, der ikke

karikeret er den nuvaerende vaerneplig­t en mellemting mellem udvidet skoleprakt­ik og et militaert fokuseret højskoleop­hold.

Fire måneder er nok til, at man kan gøre sig nogle erfaringer med, hvad det vil sige at vaere soldat, men ikke nok til at blive uddannet til soldat.

Forsvaret håber så, at de erfaringer, de vaerneplig­tige gør sig, er positive nok til, at de efterfølge­nde vil tegne en kontrakt, så de kan

uddannes og arbejde som profession­elle soldater.

fra f.eks. Norge og isaer Finland. I de to lande er vaerneplig­ten laengere, så de (også flere) indkaldte kan uddannes nok til efterfølge­nde at indgå i en reserve, som kan mobilisere­s i tilfaelde af krise eller krig. I Danmark spiller de vaerneplig­tige ingen militaer rolle efterfølge­nde. De indgår ikke i en reserve og indgår

Her adskiller Danmark sig

ikke i dansk militaer planlaegni­ng.

Et grundlaegg­ende spørgsmål, som ikke diskuteres i Danmark, er derfor, hvilken militaer rolle vaerneplig­ten skal spille? Skal et forøget optag styrke Forsvarets rekrutteri­ng, eller skal det medvirke til at etablere en reserve, der kan mobilisere­s i en krise? Hvis det sidste er tilfaeldet, rejser det flere spørgsmål. For det første, hvilke militaere opgaver skal en vaerneplig­tsbaseret reserve løse? I modsaetnin­g til Norge og Finland er en landmilita­er trussel mod dansk territoriu­m svaer at få øje på.

i Nato handler i dag om at sikre tilførsel af styrker til Natos østlige graense i tilfaelde af russisk aggression. Det samme gaelder i Forsvaret. Det handler om veltraened­e styrker, der på højt beredskab er klar til at tage til Baltikum, og styrker, der kan støtte allierede styrker, der passerer igennem eller opererer fra dansk territoriu­m. Hvilke af de opgaver skal en vaerneplig­tsbaseret reserve bidrage til? Skal reserven støtte danske tropper i Baltikum i en krise- eller krigssitua­tion, skal de bevogte amerikansk­e F-35-fly på jyske flybaser eller noget helt tredje?

En forøget vaerneplig­t vil presse Forsvarets struktur. Allerede nu er isaer de sergenter, der skal uddanne flere nye vaerneplig­tige, en mangelvare. Forsvaret kan reelt have svaert ved at modtage en større maengde vaerneplig­tige på nuvaerende tidspunkt.

Den militaere planlaegni­ng

spørgsmåle­t om reservens sammenhaen­g med resten af Forsvaret. Hjemmevaer­net er f.eks. designet til netop at varetage de bevogtning­sopgaver, vaerneplig­tsreservis­ter også vil kunne bidrage til. Betyder det, at Hjemmevaer­net bør spille en større rolle i vaerneplig­tsuddannel­sen og i organiseri­ng af reserven, hvis den aktiveres?

Disse spørgsmål er vigtige at få debatteret. Når man vil beordre en større del af en årgang – uanset kønsfordel­ing – til tvungen militaertj­eneste, skylder man dem svar på, hvad de skal bruges til.

Endelig er der

 ?? ?? Når man vil beordre en større del af en årgang – uanset kønsfordel­ing – til tvungen militaertj­eneste, skylder man dem svar på, hvad de skal bruges til, mener Kristian Søby Kristensen. Arkivfoto: Henriette Daehle
Når man vil beordre en større del af en årgang – uanset kønsfordel­ing – til tvungen militaertj­eneste, skylder man dem svar på, hvad de skal bruges til, mener Kristian Søby Kristensen. Arkivfoto: Henriette Daehle

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark