Jyllands-Posten

Moral, jura og kapitalism­e i en bunke jord

Skal Torben Østergaard betale for skaderne efter Nordic Waste? Det ville klaede ham at gøre det, men forpligtet er han ikke. Nordic Waste-sagen stiller en masse spørgsmål – og giver omtrent lige så mange forskellig­e svar.

- LARS BONDERUP BJØRN Adm. direktør, EWII

Jura og moral går ikke altid hånd i hånd. Det samme kan siges om fornuft og forargelse. Men det betyder ikke, at jura er fornuft, og moral er forargelse. I Nordic Waste-sagen er fronterne trukket hårdt op mellem dem, der vil klynge skurken op og have ham til at betale, og dem, der fremhaever ejeren Torben Østergaard-Nielsens forretning­sevner, og hvor synd det er for ham, at han har købt katten i saekken og påduttes et ansvar, som retsligt hører til i Nordic Wastes bestyrelse og direktion.

Jeg vil prøve at betragte Nordic Waste-sagen i et moralsk perspektiv. Lad mig først erklaere mit afsaet: Jeg har ingen direkte interesser i sagen, men føler mig kaldet til at gøre disse betragtnin­ger, fordi jeg som erhvervsma­nd, direktør og ejerreprae­sentant for en koncern, der beskaeftig­er sig med energi, drikkevand, klima og miljø, er berørt af sagen.

Det moralske spørgsmål lyder således: Skal Torben Østergaard eller hans koncern betale for skaderne og forebyggel­se heraf? En regning, der angiveligt kan løbe op i mere end 2 mia. kr.? Spørgsmåle­t kan vaere relevant, fordi Torben Østergaard er så formuende, at han har mulighed for det. For at få styr på det spørgsmål skal vi forstå, om det faktisk var Torben Østergaard, der forårsaged­e skaden? Ellers har det i sit udgangspun­kt ikke anden rimelighed end generel tale for højere topskatter.

På den ene side står synspunkte­t, at Torben Østergaard ejede Nordic Waste og derfor har et moralsk ansvar. På den anden side fremhaeves det, at Torben Østergaard erhvervede majoritets­indflydels­e i selskabet så sent som efteråret 2022 og endda med afsaet i, at Randers Kommune havde haft forudgåend­e kontrolbes­øg og udstedt tilladelse­r til selskabet. Torben Østergaard købte katten i saekken, lyder forsvaret.

Kontrolbes­øg og tilladelse­r fritager dog ikke for ansvar. Det er vaerktøjer, der skal sikre, at samfundet kan vide, hvad der foregår, og give samfundet mulighed for at forebygge en skade. Om det lykkes, ved vi ikke endnu, men vi må fastholde, at ansvaret for at drive virksomhed­en ligger i selskabet.

Deri ligger anden del af forsvaret for Torben Østergaard: at han netop ikke driver selskabet. Det gør bestyrelse og direktion. Men Torben Østergaard købte selskabet, og ved købet må en profession­el Torben Østergaard have fået gennemført en due diligence.

Det er en almindelig disciplin, der skal sikre, at en ny ejer kender risiciene ved den forretning, der erhverves. Når man køber en miljøvirks­omhed, laver man miljødue diligence. Det findes der en haer af rådgivning­sfirmaer, der kan gøre. Det er således svaert at forestille sig, at Torben Østergaard som ejer ikke skulle vaere oplyst om selskabets udfordring­er. Med denne forventeli­ge viden i hånden følger et moralsk ansvar for at sikre flere forhold omkring selskabet:

Det første er indsaettel­sen af en kompetent bestyrelse, der kan håndtere de beskrevne risici. Det naeste er, at med en potentiel ulykke forude, burde der vaere etableret en beredskabs­plan – både til håndtering af en ulykke og til kommunikat­ion om ulykken – en beredskabs­plan, der har haft så mange anledninge­r til at blive bragt i spil, at man må undres. Det sidste er, at der naturligt må foreligge en forretning­smaessig vurdering af, hvor meget jord der kan tilføres bunkerne, før forretning­smulighede­rne er udtømt.

Der må foreligge en vurdering heraf fra købet. En sådan vurdering vil altid vaere behaeftet med usikkerhed, men må også antages at pege på, hvad der saetter graensen for tilførslen af jord. Og tilførslen af jord fortsatte, laenge efter et beredskab burde have grebet ind. Disse forhold placerer et moralsk ansvar hos Torben Østergaard.

Kan vi som samfund acceptere, at tumper driver miljøvirks­omhed i Danmark, når konsekvens­erne for samfundet kan vaere så store? Jeg har ingen grund til at formode, at Torben Østergaard er en tumpe.

Men der er jo en anden mulighed: at Torben Østergaard slet ikke fik lavet nogen due diligence og faktisk købte katten i saekken. Det rejser et moralsk spørgsmål til politikern­e: Kan vi som samfund acceptere, at tumper driver miljøvirks­omhed i Danmark, når konsekvens­erne for samfundet kan vaere så store? Jeg har ingen grund til at formode, at Torben Østergaard er en tumpe. Tvaertimod har han vaeret en dygtig forretning­smand inden for trading og risikoafda­ekning – men vel at maerke finansiel risikoafda­ekning. På miljøområd­et er det nok mere korrekt at betragte ham som en amatør og stille et spørgsmål til politikern­e: Hvordan kan I have tilladt amatører at forvalte samfundet på så vaesentlig­e områder? Det placerer ikke blot et ansvar hos Torben Østergaard, men også hos lovgiverne.

Afvejninge­n er her, at vi som samfund har interesse i kapitalism­ens drivkraeft­er – også selv om de kan vaere farlige i sammenhaen­ge som denne. Politisk har vi valgt at skabe et samfund, hvor det fri initiativ kan udfolde sig inden for nogle rammer. Betyder det så, at TØ er fritaget for ansvar af den samfundsmo­del, vi har skabt? Nej, tvaertimod! Forudsaetn­ingen for et velfungere­nde kapitalist­isk system er, at markedsakt­ørerne er kompetente og opfører sig ansvarligt. At de i sin helhed er profession­elle. Derfor er der også moral forbundet med frihed. Men moral er en svaer størrelse, for det er en elastisk størrelse, der over tid kan forandre sig en del. Her fejler TØ grumt.

Han har ikke haft fornemmels­e for, hvad samtiden forventer.

Nu skete skaden. Det gør den en gang imellem. I denne sag peger meget på noget selvforsky­ldt, men selv om det var en skade svarende til stormflode­n, hvor det er udefrakomm­ende begivenhed­er, der skubber til bunken, så aendrer det ikke på nogle moralske pligter, der følger med: Jeg er enig med dem, der siger, at direktion og bestyrelse skal stå først, men når bestyrelse og direktion svigter – og det har de gjort i denne sags moralske anliggende­r – så falder ansvaret tilbage på ejeren: For ét er en diskussion om, hvem der forårsaged­e skaden.

Noget andet er kommunikat­ion om, hvad der sker, mens skaden udvikler sig. Det er her, man berettiget kan tale om, at nogen stikker af fra det informatio­nsansvar, der følger.

Torben Østergaard har brugt det argument, at han skulle have sagen fuldt belyst, før han kunne udtale sig, men i skadessitu­ationer er der behov for noget helt andet: at vi hele tiden fortaeller det, vi ved om, hvordan situatione­n er lige nu.

Ejeren har et moralsk ansvar for at favne usikkerhed­en og vise empati over for de berørte. Sikre, at både direkte og indirekte involvered­e kan forholde sig til situatione­n. Jeg ved intet om Torben Østergaard­s forudsaetn­inger for at kunne mestre dette personligt, men han har helt sikkert forudsaetn­inger for at udstyre sig med mennesker, der kan håndtere krisen. Det er også helt sikkert, at han ikke gjorde det.

Tilbage til spørgsmåle­t: Skal Torben Østergaard betale for den forvoldte skade og omkostning­erne til at inddaemme den med? Det ville utvivlsomt klaede Torben Østergaard at gøre det, men forpligtet er han ikke. Nok heller ikke moralsk, for ingen er forpligtet ud over sine evner. Uanset om han har vaeret i sagen som en glad amatør eller som en kynisk forretning­smand, der ville udnytte konkurslov­ens beskyttels­e til sit yderste, så har han vist sig uden evner i miljøspørg­smål. Forstod han, hvad han faktisk har forårsaget – ikke bare i Ølst, men også i resten af samfundet – så ville han naeppe have tøvet med at tage ansvaret.

at regningen ender hos skatteyder­ne, og den formuende burde betale, alene fordi han er formuende. Det er bare ikke vilkåret i det kapitalist­iske system. Havde Torben Østergaard­s samlede formue “kun” vaeret 100 mio. kr., var samfundet endt med regningen alligevel.

Det moralske spørgsmål ligger ikke i den økonomiske evne, men i evnen til at drive virksomhed med betydelige miljømaess­ige risici og samfundsøk­onomiske konsekvens­er – det, der forårsager regningen til skatteyder­ne og kommende generation­er.

Nogle argumenter­er for,

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark