Jyllands-Posten

Imam vendte blikket indad

Døbt i folkekirke­n. Som ung hindu. Siden muslim og imam, hvor Abdul Wahid Pedersen i årevis deltog i debatten. Men så fik han nok.

-

Han var i mange år et kendt ansigt i den offentlige debat, hvor han flittigt debattered­e islam i Danmark. Men i 2013 var det slut for den kendte imam Abdul Wahid Pedersen, der på klingende jysk ville saelge islam til danskerne.

Efter utallige optraedene­r i artikler og tv- og radioprogr­ammer var han traet af debatten og trak sig for i stedet at vende blikket indad.

»Det er svaert at gøre, når man konstant har opmaerksom­heden på den politiske agenda eller andre lignende anliggende­r,« fortalte han et par år senere i et interview med Altinget.

Og ude af debatten har Abdul Wahid Pedersen, der 1. februar fylder 70 år, holdt sig.

Da han voksede op på Djursland som Reino Arild Pedersen, var der nok ikke mange, der havde regnet med, at han ville blive en kendt imam.

Men som ung meldte han sig ud af folkekirke­n og brugte tid på at rejse rundt i Afrika, Mellemøste­n og Asien.

Han praktisere­de i flere år hinduisme og var flipper, men få år efter han vendte tilbage til Danmark, blev han i stedet muslim i 1982. Han aendrede sit navn til Abdul Wahid – på arabisk: Guds tjener – og flyttede til Nørrebro i København.

Året efter blev han idømt 16 måneders faengsel for køb og salg af hash. Han afsonede de 11, som blev brugt på at studere islam og arabisk samt oversaette religiøse bøger fra engelsk til dansk.

I 1997 blev Abdul Wahid Pedersen valgt til imam. Han blandede sig ofte i debatten,

men kom også under kritik. Blandt andet blev han mange gange beskyldt for at gå ind for stening. Det afviste han. Men man må »acceptere, at det findes i den straffelov­givning, som findes i islam«, som han sagde til Politiken i 2009. Efter han trak sig fra debatten, har han blandt andet brugt sine kraefter i nødhjaelps­og udviklings­organisati­onen Danish Muslim Aid.

Han var med til at grundlaegg­e organisati­onen i 2005 og gav i 2019 stafetten videre, men fortsatte med at have ansvar for erhvervssp­onsorater. Abdul Wahid Pedersen har fortsat poster i flere organisati­oner. Blandt andet Resam - Religion og Samfund – som samler gejstlige ledere fra alle trossamfun­d.

 ?? ?? Her ses Abdul Wahid Pedersen i 2022 under ankomsten til Vor Frue Kirke under fejringen af dronning Margrethes 50-års regeringsj­ubilaeum. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Her ses Abdul Wahid Pedersen i 2022 under ankomsten til Vor Frue Kirke under fejringen af dronning Margrethes 50-års regeringsj­ubilaeum. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark