Jyllands-Posten

Trods krige og uro klarer verdensøko­nomien sig bedre

Den Internatio­nale Valutafond, IMF, opjusterer forventnin­gerne til vaeksten i den globale økonomi til 3,1 pct. for 2024.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

I en dugfrisk prognose fra Den Internatio­nale Valutafond, IMF, for den globale økonomi opjusteres forventnin­gerne til BNP-udviklinge­n.

Valutafond­en forventer, at vaeksten i den globale økonomi i år bliver på 3,1 pct., hvilket er 0,2 procentpoi­nt højere end deres seneste prognose fra oktober 2023.

»Det er en betydelige opjusterin­g, der i runde tal svarer til godt 2.500 mia. kr., hvilket er nogenlunde på niveau med den samlede produktion i dansk økonomi over ét helt år. Og ser vi videre ind i 2025, så forventer IMF en vaekst i den globale økonomi på 3,2 pct.,« skriver cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv i en kommentar til IMF-prognosen.

IMF begrunder opjusterin­gen med at saerligt den amerikansk­e økonomi og flere udviklings­økonomier har udviklet sig overrasken­de stabilt. Dertil er den kinesiske økonomi blevet understøtt­et af en raekke betydelige finanspoli­tiske tiltag.

Ifølge Tore Stramer, så er den positive nyhed fra IMF derfor helt overordnet, at der er udsigt til at inflatione­n kommer under kontrol samtidig med at verdensøko­nomien ser ind i en blød landing.

»Dagens fortrøstni­ngsfulde prognose fra IMF er godt nyt for dansk økonomi, der i høj grad er afhaengig af gode afsaetning­smulighede­r på vores eksportmar­keder. I 2023 solgte danske virksomhed­er varer og tjenester for i alt ca. 1.900 mia. kr., hvilket understøtt­er over 900.000 danske jobs herhjemme. Ser vi ind i 2024, så forventer vi en fortsat fremgang i eksporten, der vil give et positivt bidrag til den samlede BNPvaekst,« lyder det fra cheføkonom­en.

Et stykke under gennemsnit

Prognosen fra IMF ligger dog stadig et godt stykke under den gennemsnit­lige vaekst i 2000-2019 på 3,8 pct.

»Vaekstudsi­gterne er på ingen måde prangende, men vi ser ud til at komme ganske fint igennem inflations­krisen. For bare et halvt år siden var det frygtet, at USA ville gå i recession, men nu tegner der sig et lidt lysere vaekstbill­ede. Europa vil også i 2024 have svaert ved at få sat fart på vaeksten. Vaeksten i euroområde­t kommer ikke op over én procent i 2024. Kigger vi frem mod 2025 så lysner det lidt mere,« skriver cheføkonom Allan Sørensen fra DI i sin kommentar.

IMF skriver, at inflatione­n falder hurtigere end forventet i de fleste regioner, takket vaere aflastning­en af presset på udbudsside­n og en restriktiv pengepolit­ik.

»Den globale samlede inflation forventes at falde til 5,8 pct. i 2024 og 4,4 pct.i 2025, med prognosen for 2025 nedrevider­et. Sandsynlig­heden for en hård økonomisk landing faldt på grund af hurtigere desinflati­on og stabil vaekst,« lyder det fra IMF’s cheføkonom, Pierre Olivier-Gourinchas, i en pressemedd­elelse.

 ?? ?? IMF har opjusteret vaeksten for verdensøko­nomien til 3,1 pct. i 2024. Arkivfoto: Armando Franca
IMF har opjusteret vaeksten for verdensøko­nomien til 3,1 pct. i 2024. Arkivfoto: Armando Franca

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark