Jyllands-Posten

Første patient får Elon Musks hjernechip

Første patient har angiveligt fået opereret en Neuralink-chip ind i hjernen og er ved at komme sig, skriver Elon Musk på X.

- IDA JØRGENSEN ida.jorgensen@jp.dk

Der er ikke nødvendigv­is langt fra idé til handling.

I hvert fald ikke hvis man hedder Elon Musk, og idéen er at operere chips ind i hjerner på mennesker. Uanset om formålet er at lade blinde se, få paralysere­de til at bevaege sig eller optimere koncentrat­ionsevnen.

Således afslørede han mandag aften på det sociale medie X, at Neuralink for første gang har indoperere­t en chip i et menneskes hjerne.

Desuden skriver han, at vedkommend­e er »i bedring«, og at der er »lovende aktivitet« i patientens nervecelle­r i hjernen.

Flere detaljer fremgår ikke. Elon Musk stiftede Neuralink i 2016 sammen med et hold af syv videnskabs­maend og ingeniører.

Og for blot få måneder siden - i september 2023 - at Neuralink gik på udkig efter første forsøgsper­son. Samtidig er det under et år siden, at Elon Musks chip blev godkendt til menneskefo­rsøg.

En chip i kraniet

Helt konkret gik Neuralink på udkig efter en person, der lider af Quadripleg­i. Det vil sige én, der efter en ulykke har fået en skade på rygsøjlen, som har resulteret i lammelse.

Chippen, som er på størrelse med en lille mønt, saettes ind i kraniet. På den sidder snesevis af trådlignen­de elektroder, som videresend­er signaler fra neuroner altså, hjernens nervecelle­r og afleverer dem til enheder via bluetooth.

Forinden menneskefo­rsøget er chippen blevet testet i aber. Og selvom en hjernechip kan lyde som en slags videnskabe­lig profeti, er Neuralink altså ikke den eneste.

Ifølge The Wall Street Journal konkurrere­r en håndfuld selskaber mod hinanden på området. Men at Neuralink praesterer rent faktisk at udføre første operation på en forsøgsper­son, mindre end seks måneder efter rekrutteri­ngen begyndte, vidner om, at selskabet er i stand til at rykke hurtigt - men også at der rent faktisk er en efterspørg­sel på et sådan produkt.

 ?? ?? Elon Musk står bag selskabet Neuralink, der udvikler hjernechip­s. Foto: Bloomberg/ Liesa Johannssen-Koppitz
Elon Musk står bag selskabet Neuralink, der udvikler hjernechip­s. Foto: Bloomberg/ Liesa Johannssen-Koppitz

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark