Jyllands-Posten

Nykredit venter prisfald på lejlighede­r i år

Mens der er medvind til priserne på én del af boligmarke­det, bliver en anden mødt af modvind i år, lyder det i ny prognose fra Nykredit.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Det danske boligmarke­d vil overvejend­e have et godt år. Men der vil vaere markante forskelle på, hvordan udviklinge­n ser ud, når man ser på den enkelte boligtype og dens geografisk­e placering.

Det er konklusion­en i en ny prognose for boligmarke­det fra Nykredit. Og forskellen kan saerligt forklares med én faktor. Denne vender vi tilbage til lige om lidt, for vi begynder med at se naermere på parcelhuse. Her vil priserne ifølge prognosen på landsplan stige med 1,8 pct. denne de første seks måneder af året. Ser man på udviklinge­n i hele 2024, venter man i Nykredit, at priserne vil stige med 3,6 pct. i perioden.

»Vi forventer, at husprisern­e på landsplanu­fortrødent vil fortsaette med at stige,« skriver seniorøkon­om Svend Greniman Andersen og boligøkono­m Mira Lie Nielsen fra Nykredit i prognosen.

De to økonomer peger på, at boligmarke­det får medvind fra en høj beskaeftig­else, fremgang i reallønnen og en lavere rente. Og det vil også vaere med til at sende priserne op med 4,2 pct. hen over 2025, lyder det i prognosen.

Københavns­k nedtur

De samme faktorer vil også give medvind til markedet for ejerlejlig­heder. Men her er der med overgangen til 2024 kommet nye regler i spil, som vil mere end opveje medvinden fra de tre faktorer.

»Hvor husprisern­e får yderligere medvind af overgangen til nye boligskatt­eregler, som generelt saenker skatten på huse, så stiger boligskatt­erne

på ejerlejlig­heder,« skriver de to Nykreditøk­onomer.

Det vil resultere i, at priserne på ejerlejlig­heder hen over årets første seks måneder vil falde med 2,7 pct., mens faldet i det geografisk­e område København By vil lyde på 4,9 pct. Nykredit venter, at tilpasning­en af priserne til de nye skatteregl­er vil ske i løbet af første halvår, hvorefter priserne så småt vil begynde at stige igen. Derfor venter man, at prisudvikl­ingen på ejerlejlig­heder på landsplan hen over 2024 vil ende på minus 1,7 pct. og minus 4 pct. i København By.

»Det er vigtigt at pointere, at de 4 pct. er for gennemsnit­tet af lejlighede­r. Der vil vaere lejlighede­r, som skal falde mere, hvis en handel skal realiseres,« påpeger Nykredit-økonomerne.

 ?? ?? De nye boligskatt­eregler vil påvirke priserne mest i København By. Det hører dog med til historien, at priserne i hovedstade­n steg med 10 pct. fra februar 2023 og frem til december i fjor. Foto: Per Folkver
De nye boligskatt­eregler vil påvirke priserne mest i København By. Det hører dog med til historien, at priserne i hovedstade­n steg med 10 pct. fra februar 2023 og frem til december i fjor. Foto: Per Folkver

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark