Jyllands-Posten

Amerikansk stat vil ikke laengere betale for ansattes brug af Wegovy

I North Carolina er det slut med at betale for offentlige ansattes vaegttabsm­edicin – for eksempel Wegovy. Men økonom kalder det en »no-brainer«.

- IDA JØRGENSEN ida.jorgensen@jp.dk

Host selv op, eller glem det. Det er beskeden til offentligt ansatte i North Carolina, som lige nu får daekket deres forbrug af vaegttabsm­edicin – for eksempel Wegovy.

Udgiften til den type medicin er steget markant de seneste to år, siden den har vist sig effektiv som slankemidd­el.

Det skriver New York Times.

I juni 2021 fik 2.800 offentligt ansatte i North Carolina betalt deres vaegttabsm­edicin af forsikring­en. Ved udgangen af 2023 var antallet steget til 25.000 personer. Det svarer til en udgift på 100 mio. dollars (688 mio. kr.) sidste år for den såkaldte North Carolina State Health Plan – forsikring­saftalen for offentligt ansatte i North Carolina.

Derfor har forsikring­ens tillidsfol­k i sidste uge besluttet, at det er slut med al daekning til medicin, der bruges til vaegttab. AEndringen sker pr. 1. april 2024. Dog daekker man fortsat Wegovy og lignende praeparate­r til behandling af sukkersyge.

Lars Christense­n er uafhaengig økonom med speciale i bl.a. internatio­nal økonomi. Spørger man ham, er sådan noget som Wegovy en »no-brainer«. Fordi det virker, og fordi det potentielt kan afhjaelpe en anden stor regning:

»Der er ingen tvivl om, at svaer overvaegt er forbundet med meget store udgifter for sundhedssy­stemer. Både i USA og Danmark. Det er slående, når man kigger på tvaers af lande, at på trods af meget forskellig­e skattesyst­emer så er tallene nogenlunde ensartede,« siger han.

Han fortaeller, at det er op til 10 pct. af de samlede sundhedsud­gifter, der er forbundet med overvaegt. Samtidig viser amerikansk­e undersøgel­ser, at svaert overvaegti­ge generelt er mindre produktive og tjener mindre – og dermed bidrager mindre til økonomien.

»Problemet er, at når man kigger på det budgetmaes­sigt, bruger vi en masse penge på tilskud til praeparate­r som Wegovy, men besparelse­n af – for eksempel – den blodprop, man undgår, ligger laenge fremme. Men diskussion­en om, hvem der skal betale og hvor meget, er uundgåelig,« siger han.

Stor gevinst for Novo

Lars Christense­n påpeger desuden, at Novo Nordisk har en meget stor gevinst på Wegovy lige nu. Fordi de har monopol.

Men kan sådan en beslutning fra North Carolina State Health Plan komme til at betyde noget for Novo Nordisks økonomi?

»Nej, det tror jeg ikke. Det er ikke ret dyrt at producere den her medicin, og derfor får Novo en alt for høj pris, som modsat reflektere­r, at vi gerne vil give patenter og få skabt ny medicin. Gevinsten er massiv, og det er reflektere­t i Novos aktiekurs. At folk vil betale for det, fordi det virker. Så handler det bare om at finde et ordentligt finansieri­ngssystem.«

Ifølge artiklen fra New York Times viser analyser, at det formentlig på sigt kan give mening at give tilskud til regningern­e for vaegttabsm­idlerne, fordi man i større omfang forhindrer hjerteanfa­ld og slagtilfae­lde, der senere kan ende med store hospitalsr­egninger.

De seneste måneder har University of Texas, der i alt daekker 14 institutio­ner, for eksempel lukket for pengekasse­n, når det kommer til medarbejde­rnes regninger for vaegttabsm­edicin. Det samme har hospitalsk­aeder og klinikker gjort.

Dog er North Carolina State Health Plan altså den første forsikring­saftale, der lukker ned for daekningen. I USA koster Wegovy op til 1.349 dollars (9.282 kr.) pr. pakke.

Der er ingen tvivl om, at svaer overvaegt er forbundet med meget store udgifter for sundhedssy­stemer. Både i USA og Danmark. LARS CHRISTENSE­N, UAFHAENGIG ØKONOM

 ?? ?? Amerikansk forsikring­skasse lukker nu for daekning af bl.a. Wegovy til medlemmer. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Amerikansk forsikring­skasse lukker nu for daekning af bl.a. Wegovy til medlemmer. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark