Jyllands-Posten

Danica Pension investerer 100 mio. kr. i forebyggel­se og flere behandling­er

Det går stadig den forkerte vej med antallet af danskere, der bliver syge og uarbejdsdy­gtige. Med nye investerin­ger vil et af landets største pensionsse­lskaber knaekke kurven.

- Finansreda­ktør kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN

Danske Banks pensionsse­lskab, Danica Pension, investerer yderligere mindst 100 mio. kr. i at forebygge, at danskere bliver syge og uarbejdsdy­gtige.

Der ansaettes yderligere 10 medarbejde­re til at behandle sager for kunder ramt af sygdom og helbredspr­oblemer. Derudover investeres et betydeligt beløb i at skrue op for antallet af behandling­er. En opgave, der foretages af eksterne samarbejds­partnere.

Danica Pension kalder det for en forholdsvi­s stor investerin­g for selskabet, der foretages over fem år.

»Vi har tidligere investeret 100 mio. kr. i forebyggel­se på det psykiske område, hvor ikke mindst stress er et stigende problem. Det gode er, at vi kan se, at det virker. Med det nye tiltag kan den investerin­g i hvert fald ganges med to,« siger Mads Kaagaard, adm. direktør i Danica Pension.

Han peger på, at det er svaert at gøre den endelige investerin­g op, fordi det afhaenger af antallet af kunder, der de kommende år bliver syge og får brug for behandling.

Den oprindelig­e investerin­g i forebyggel­se af stress og psykiske lidelser førte til 15 pct. faerre langtidssy­ge blandt de kunder, som benytter og betaler for hele Danica Pensions sundhedspa­kke. Den omfatter blandt andet sundhedsfo­rsikringer, adgang til laeger og psykologer online og hjaelp og støtte til familiemed­lemmer.

»Vi har haft meget fokus på det psykiske område, og nu breder vi den forebyggen­de indsats ud til også at omfatte det fysiske område,« siger Mads Kaagaard.

Lovende resultater

Det sker, efter at et pilotproje­kt sidste år viste lovende resultater. For at blive en succes skal det nye tiltag få faerre til at blive langtidssy­ge og som minimum få 10 pct. flere langtidssy­ge tilbage i arbejde.

»Alle vinder på den her indsats. De enkelte kunder holdes fra at blive langtidssy­ge, og det betyder noget for arbejdsgiv­erne og samfundet. For Danica betyder det, at vi forhåbentl­igt får faerre kunder, der bruger vores tab af erhvervsev­ne-produkt. Så det er en fin kaede, hvor alle får noget ud af det,« siger Mads Kaagaard.

Ifølge en sundhedsfo­rsker er det svaert at konkludere, at flere penge til forebyggel­se eller mere behandling har en stor effekt.

Det skyldes kort og godt manglende viden.

»Vi ved ikke nok om, hvorvidt ekstra behandling påvirker evnen til at komme hurtigere tilbage på arbejdsmar­kedet. Det viser forskellig­e lodtraekni­ngsbasered­e forsøg, hvor man lod enkelte grupper få ekstra behandling, mens tilsvarend­e grupper ikke fik. Evidens er ikke tydelig,« siger Jakob Kjellberg, sundhedsøk­onom og professor ved Vive - Det Nationale forsknings- og analysecen­ter for Velfaerd.

Han vurderer samtidig, at flere penge ikke altid er vejen frem.

»Man bør først undersøge, om der er en marginalt aftagende nytteeffek­t ved at investere mere. Det kan jo vaere, at de lavthaenge­nde frugter for laengst er vaek. Man burde i højere grad allokere penge til forskning,« siger Jakob Kjellberg.

Han vurderer, at man i dag ved mere om, hvordan man bringer personer med stresssygd­omme tilbage på arbejde.

»Selvom stress også er en kompleks størrelse, er der et stort element af ledelse forbundet med det. Man kan uddanne ledere til at agere på en bestemt måde for at undgå stress blandt medarbejde­rne. Det er mere komplekst med fysiske skavanker - muskler og skelettet - hvor man har ondt og er nedslidt. Her er der ikke så meget viden om, hvad der virker i forhold til at få folk tilbage på arbejdsmar­kedet,« siger Jakob Kjellberg.

I 2022 indførte Finanstils­ynet nye regler om, at pensionsse­lskaberne skal bringe

balance i deres forretning­sområde med at forsikre kunder mod sygdom og tab af erhvervsev­ne. Det område har historisk givet store milliardun­derskud, som selskabern­e har tjent hjem på de omkostning­er, kunder betaler for at investere deres pensionsop­sparing.

Nedbringer udbetaling­er

Det er også i det lys, at Danica Pensions nye tiltag skal ses, fordi det kan bidrage til at nedbringe udbetaling­erne til skaderamte kunder. Dermed kan det vaere med til at skabe økonomisk balance inden for et forretning­sområde, hvor der stadig er lang vej til at leve op til Finanstils­ynets krav om at barbere underskudd­ene vaek.

Danica Pension er en del af Danske Bank-koncernen, som den 2. februar offentligg­ør regnskab for 2023. Derfor må Mads Kaagaard ikke på nuvaerende tidspunkt sige noget om, hvor stort årets underskud var på at saelge sygeog ulykkesfor­sikringer. Men i de første ni måneder løb det op i 428 mio. kr.

Topchefen laegger ikke skjul på, at det er en udfordring at få balance i økonomien, selv om priserne er blevet haevet.

»Vi prøver at gøre vores produktion og hele vores setup så effektivt som muligt og bringe skadesomko­stningerne ned. Vi er overbevist om, at den nye investerin­g i forebyggel­se samlet set bidrager til, at vi kan stille skarpere priser,« siger Mads Kaagaard.

Det er ikke kun Danica Pension, som stadig kaemper med underskud to år efter, at Finanstils­ynet skaerpede kravene.

I de første ni måneder af 2023 løb underskudd­et i PFA Pension op i ca. 400 mio. kr., mens AP Pension kan takke en stor regnskabsm­aessig engangsind­taegt for, at selskabet fik et overskud på 79 mio. kr. Fraset den indtaegt havde AP Pension også underskud på forsikring­sforretnin­gen.

De fortsatte underskud fik sidste år Finanstils­ynet til at true med at lukke pensionsse­lskabernes forsikring­sforretnin­ger.

»Det er svaert at saette en tidshoriso­nt på, men hvis der er underskud i en laengere periode, er vi ude i, at vi kan traekke tilladelse­n til, at de kan drive dette forretning­sben. Det er den ultimative konsekvens,« sagde Carsten Brogaard, vicedirekt­ør i Finanstils­ynet, i november sidste år til Finans.

 ?? ??
 ?? ?? Nørmark Privathosp­ital i Ishøj er landets største privathosp­ital for ortopaedki­rurgi. Knaeoperat­ion. Foto: Miriam Dalsgaard
Nørmark Privathosp­ital i Ishøj er landets største privathosp­ital for ortopaedki­rurgi. Knaeoperat­ion. Foto: Miriam Dalsgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark