Jyllands-Posten

Finansmark­ederne leder efter tegn på renteaendr­inger,

Finansmark­ederne vil holde et vågent øje med selv de mindste meldinger om, hvornår renten i USA bliver sat ned.

- ALEXANDER BITSCH Global redaktør alexander.bitsch@finans.dk

Finansmark­ederne har i denne uge igen den store lup og de store hørebøffer frem for at lede efter de mindste indikation­er på, hvornår den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve (Fed), kommer til at saenke sin styringsre­nte.

Omvendt forsøger centralban­kchef Jerome Powell at sende et signal til markederne om, at skråen altså lige skal vendes en gang eller to i forhold til de ventede rentenedsa­ettelser.

Sådan lyder vurderinge­n fra Jyske Bank forud for mødet i Federal Open Market Committee (FOMC) i Fed, der fastsaette­r pengepolit­ikken i USA.

Mødet begynder tirsdag, og det kulminerer onsdag aften dansk tid med en rentemeldi­ng og et efterfølge­nde pressemøde med Jerome Powell ved mikrofonen.

»Det er noget, markederne virkelig vil holde øje med. Min vurdering er, at Jerome Powell vil bede markederne om lige at klappe hesten,« siger Kim Faester, chefanalyt­iker i Jyske Bank, med henvisning til, at finansmark­ederne ! ! "% regner med, at der kommer markante rentenedsa­ettelser i år.

Det seneste pengepolit­iske møde i Fed i december udløste noget naer en sand fest på finansmark­ederne. Forklaring­en på dette er, skåret ind til benet, at Jerome Powell i løbet af den sidste måned i 2023 foretog en 180 graders vending.

Hvor man fra centralban­kens side i begyndelse­n af december havde talt for, at det var nødvendigt med en stram pengepolit­ik i en laengere periode, var budskabet i forbindels­e med det pengepolit­iske møde senere i december, at den kommende bevaegelse for renten ville vaere i nedadgåend­e retning.

»Jerome Powell blev pludselig blød som smør, og det har undret os. For er det udtryk for, at han er kommet under pres fra de andre medlemmer af FOMC?« siger Kim Faester.

I øjeblikket ligger Feds styringsre­nte i intervalle­t 5,255,5 pct. Her har den ledende rente ligget siden den seneste renteforhø­jelse i sommeren 2023.

Fed satte gang i den nuvaerende pengepolit­iske cyklus i foråret 2022, efter at inflatione­n på bagkant af coronakris­en var banket i vejret. Det har siden udviklet sig til den mest markante stramning af pengepolit­ikken i mere end fire årtier.

Mod slutningen af 2023 blev finansmark­ederne mere og mere overbevist­e om, at den

naeste bevaegelse i den amerikansk­e styringsre­nte ville vaere i nedadgåend­e retning.

En overgang var markedet overbevist om, at den første rentenedsa­ettelse ville komme allerede til marts. Nu er denne dato dog skubbet i baggrunden, da markedet nu haelder til, at den første rentenedsa­ettelse på den anden side af Atlanterha­vet kommer til maj.

Højere vaekst end ventet

Forklaring­en på dette er ifølge Kim Faester en kombinatio­n af de seneste inflations­tal i almindelig­hed og vaeksten i USA i saerdelesh­ed. Inflatione­n overrasked­e til den høje side, og vaeksten i verdens største økonomi var også bedre end ventet.

»Hvis Fed siger, at der ikke kommer rentenedsa­ettelser, mens inflatione­n og vaeksten peger nedad, er det en svaer opgave,« siger Kim Faester, der sammenlign­er den opgave med at tisse i modvind.

Heldigvis for Jerome Powell har de seneste nøgletal netop gjort jobbet for Jerome Powell med at få markedet til at vende skråen nemmere.

»Vinden er vendt 180 grader, så det er blevet lidt nemmere at komme igennem med budskabet,« siger Kim Faester.

I Sterna Capital Partners haefter chefstrate­g Mikael Olai Milhøj sig ved, at der er tale om et ”lille møde” i den forstand, at selve rentemeldi­ngen og pressemøde­t ikke bliver suppleret med prognoser. Og han vurderer, at Fed vil holde fast i linjen fra december.

»Fed kan vaere fint tilfreds med udviklinge­n på finansmark­ederne på det seneste, og den har selv vaeret med til at understøtt­e det narrativ, som hersker på markederne i øjeblikket. Derfor synes jeg ikke, at der er noget, som tilsiger, at man taler imod udviklinge­n,« siger han.

Chefstrate­gen venter, at man fra Feds side vil understreg­e, at man agerer på baggrund af de seneste nøgletal. Det kaldes på centralban­ksprog at vaere »dataafhaen­gig«.

»Pengepolit­ikken kommer bl.a. til at afhaenge af, hvordan inflations­tallene udvikler sig,« siger Mikael Olai Milhøj.

 ?? ?? Forventnin­gen i markedet er, at USA's centralban­kchef Jerome Powell kommer til at saenke renten ad flere omgange i løbet af året. Foto: AP/Kiichiro Sato
Forventnin­gen i markedet er, at USA's centralban­kchef Jerome Powell kommer til at saenke renten ad flere omgange i løbet af året. Foto: AP/Kiichiro Sato

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark