Jyllands-Posten

What a Waste: Skal skatteborg­erne nu betale?

Et gigantisk jordskred truer naturen og byen Ølst. Nordic Waste har vendt ryggen til ansvaret. Kommunen har svigtet sit tilsyn, og politikern­e udstiller en ringe viden om jura. Det er en skandale.

-

Et bjerg af forurenet jord har sat sig i bevaegelse i Ølst Bakker syd for Randers. 3 mio. kubikmeter jord truer med at forurene Alling Å. Kommer jordskrede­t ikke under kontrol, risikerer landsbyen Ølst at blive begravet under fem meter jord. Alle, der har besøgt Pompeji, kan forestille sig, hvad der disse dage går gennem hovedet på de stakkels mennesker i Ølst.

I Randers har man siden den 10. december kaempet heroisk for at bringe jordskrede­t under kontrol.

Imens er et omfattende blame game gået i gang. For hvem har dog ansvaret for et jordskred, der truer med at udvikle sig til Danmarks største miljøkatas­trofe – siden istiden?

Alt imens katastrofe­n udviklede sig eksplosivt, beroligede borgmester­en i Randers og miljøminis­teren os med bestemmels­en, hvorefter forurenere­n betaler. Helt som Grindstedv­aerket (Danisco) gjorde det i Kaergård Klitplanta­ge, og Cheminova gjorde det ved Høfde 42 på Harboøre Tange!

skal det vaere anderledes. Det har

Men med Nordic Waste

vi ikke blot borgmester­ens og miljøminis­terens ord for men også justitsmin­isterens og kulturmini­sterens. »Det står krystalkla­rt, at alle udgifter til at afvaerge katastrofe­n ligger hos virksomhed­en«, siger borgmester­en. Det koster ikke noget at sige det, som vaelgerne gerne vil høre.

Men vore folkevalgt­e har ikke gjort sig klart, at forurenere­n er et selskab med begraenset ansvar – eller de ved ikke, hvad det indebaerer. Den 30. april 2023 opgjorde selskabet sin egenkapita­l til beskedne 17 mio. kr. Det er alt, hvad Nordic Waste haefter med – samt en forsikring på blot 40 mio. kr.

Lette om hjertet erklaerede ledelsen den 8. august i fjor, at der siden balancedag­en (30. april) ikke var indtruffet forhold, som kunne have en vaesentlig indflydels­e på bedømmelse­n af årsrapport­en. Blot fire måneder senere befandt Nordic Waste sig i en livstruend­e krise, og den 19. januar indgav ledelsen en konkursbeg­aering til skifterett­en; en måned forinden havde Nordic Waste opgivet kampen mod jordmasser­ne og trukket sine folk hjem.

En naturkatas­trofe

udløst af enorme nedbørsmae­ngder i 2023 havde ført til konkursen, oplyste Nordic Waste. Det er uklart, hvad (eller hvem), der fik virksomhed­en til at konkludere, at jordskrede­t var en naturkatas­trofe. Efterfølge­nde blev GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgel­ser) imidlertid bedt om at undersøge, om jordskrede­t kan karakteris­eres som en ”naturbegiv­enhed af usaedvanli­g, uundgåelig (og uafvaergel­ig) karakter”.

Den 22. januar konkludere­de GEUS, at der allerede i 2021 og igen i 2022, to forholdsvi­s tørre år, var tegn på jordskred, og at der i foråret 2023 var en betydelig jordskreds­aktivitet på grunden. Jordskrede­t, som på dette tidspunkt omfattede et areal på 90.000 kvm, førte til ødelaeggel­se af en bygning på grunden. Men Nordic Waste lod sig ikke ryste, og hos kommunen forlod man sig på selskabets forsikring om, at der var ”styr på det”.

og flere med ham finder, at Torben Østergaard-Nielsen, der så sent som den 1. oktober 2022 sammen med sine døtre erhvervede en aktiemajor­itet i Nordic Waste, må til lommerne. Østergaard-Nielsen er meget velhavende, men det er dog ikke grund nok, til at gøre ham ansvarlig for underbalan­cen i Nordic Waste. Medmindre altså, at han eller hovedaktio­naerselska­bet har handlet ansvarspåd­ragende.

Borgmester­en i Randers

Men er det ikke alt sammen blot et udtryk for bagklogska­b og bondeanger? Randers Kommune kunne have afslået at give miljøtilla­delse til et selskab med begraenset ansvar, den kunne have gjort tilladelse­n betinget af en betydelig kapitalfor­højelse, en hovedaktio­naerkautio­n eller en langt større forsikring­ssum.

Bare det nu ikke bliver skatteborg­erne, der kommer til at tage opvasken. JØRN ASTRUP

egentlig Nordic Waste? Selskabet oplyser selv, at det beskaeftig­ede sig med oprensning af forurenet jord og genvinding af rene råstoffer som sand og grus. Men realiteten er, at kun en ringe del af den forurenede jord er blevet oprenset og genanvendt som råstoffer. Nordic Waste tjente sine penge ikke ved at oprense forurenet jord – men ved at modtage den til deponering. En problemati­sk forretning­smodel.

Af 3,8 mio. ton jord, som Nordic Waste siden 2018 har modtaget med henblik på genvinding af rene råstoffer til byggeindus­trien, er alene 163.000 ton, eller mindre end 5 pct., solgt ud af huset som genbrugsma­terialer. Nordic Waste, der angivelig har deponeret 6 mio. ton jord i Ølst Bakker, rådede over en kapacitet til at vaske 300.000 ton jord om året. Virksomhed­en omsatte 5 pct. af lageret om året. Skulle det alt sammen oprenses, ville der gå 20 år, inden Nordic Waste havde vaeret faerdig med at vaske op.

Bare det nu ikke bliver skatteborg­erne, der kommer til at tage opvasken.

Men hvad laver

 ?? Jorn@jastrup.com ?? KOMMENTAR
JØRN ASTRUP HANSEN Tidligere bankdirekt­ør cand.oecon.
Jorn@jastrup.com KOMMENTAR JØRN ASTRUP HANSEN Tidligere bankdirekt­ør cand.oecon.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark