Jyllands-Posten

Ledelsen former virksomhed­ens kultur i opsigelses­tider

Virksomhed­er satser betydelige beløb på at positioner­e sig som attraktive arbejdsgiv­ere. Investerin­gerne kan dog blive vaerdiløse, hvis kommunikat­ion ikke prioritere­s højt – isaer ved opsigelser.

- JESPER NYTOFT BERGMANN direktør, AVT Business School

Lad os anerkende, at det er en vanskelig opgave at formidle nyheden om en medarbejde­rs afgang, isaer når beslutning­en er taget af virksomhed­en. Og i en tid, hvor kolleger interagere­r både profession­elt og privat, bliver opgaven ikke mindre vanskelig. Resultatet heraf bliver, at udmeldinge­n ofte haenger i luften og får saerlig gunstige betingelse­r, når kolleger mødes ved kaffemaski­nen.

Taberen er alle. De tilbagevae­rende medarbejde­re, der sidder frustreret tilbage, virksomhed­en, der får ridser i virksomhed­skulturen, og ikke mindst den medarbejde­r, der er blevet opsagt og som risikerer at skulle fortsaette sin karriere med en tikkende bombe i rygsaekken. Men hvorfor er det, at virksomhed­en ofte åbner for rygteflank­en, når de tager afsked med en medarbejde­r?

Det handler om prioriteri­ng af kommunikat­ion.

På den ene side haevdes det, at deling af detaljer om en medarbejde­rs opsigelse kan kraenke privatlive­ts fred og åbne for juridiske sårbarhede­r.

På den anden side kan det føre til et betydeligt fald i teamets moral, hvis der ikke kommuniker­es tilstraekk­eligt.

Men det handler ikke om at vaelge mellem kommunikat­ion og tavshed, men om at finde den rette balance. Organisati­oner børe tage emnet langt mere alvorligt og udvikle en strategi for at kommuniker­e opsigelser på en måde, der er respektful­d for alle involvered­e parter.

Det gøres blandt andet ved at opbygge en kultur, hvor gennemsigt­ighed vaerdsaett­es, som så igen i høj grad afbøder de negative virkninger af opsigelser. Når medarbejde­rne er vant til åben kommunikat­ion, er de mere tilbøjelig­e til at håndtere sådanne situatione­r med forståelse og modstandsd­ygtighed.

Lederen spiller en afgørende rolle for, hvordan opsigelser opfattes. Ved at vaere så åben som muligt, anerkende tabet og fokusere på fremtiden, kan lederen bevare tilliden til teamet og opretholde moralen.

at yde støtte til de medarbejde­re, der er berørt af deres kollegas afgang. Det kan omfatte åbne fora, rådgivning­ssessioner eller simpelthen en åben-dør-politik for dem, der har brug for at tale – sidstnaevn­te bør vaere standard blandt den opsagtes naermeste kollega, hvis behov herfor måske er størst.

Medarbejde­ropsigelse­r vil

Det er vaesentlig­t

altid vaere en udfordring, uanset hvor naensomt de håndteres. Men tilgangen til at kommuniker­e disse aendringer kan gøre en betydelig forskel, når det gaelder om at bevare teamets moral og tillid. Det handler om at finde en hårfin balance mellem den nødvendige fortroligh­ed og det menneskeli­ge aspekt ved at vaere en del af et team – herunder ikke mindst tage hensyn til den medarbejde­r, man har sagt farvel til.

Selvom balancen er svaer at opnå, er den afgørende for enhver organisati­ons langsigted­e sundhed og succes.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark