Jyllands-Posten

»Man skal have noget godt ud af sine sidste år og gøre, hvad man har allermest lyst til«

Efter en lang karriere som topchef og bestyrelse­sformand prioritere­r Ulrik Bülow anderledes. Rejser, familie, filosofi og strengeleg på Fender-guitaren har høj prioritet.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Det gør indtryk på Ulrik Bülow at vaere den sidste i søskendefl­okken, der lever. Hans storesøste­r og to aeldre brødre er døde inden for 20 år. Den seneste gik bort i 2018.

Ulrik Bülow fik i 2015 selv en påmindelse om livets skrøbeligh­ed i form af en blodprop. Den kom han sig godt over. Men som han siger:

»Man skal have noget godt ud af sine sidste år og derfor vaere aktiv og gøre, hvad man har allermest lyst til.«

Han er sammen med Kirsten Pil Bülow, sin hustru gennem 44 år, lige rejst til Kap Verde, en øgruppe ud for Afrikas vestkyst.

Ulrik Bülow tager også af sted på egen hånd. For et par år siden var han rundt i Graekenlan­d for at besøge fikspunkte­r i filosofien­s historie.

Interessen for filosofi fik han som teenager. Og i årene, hvor han uddannede sig på Handelshøj­skolen i København, nu Copenhagen Business School, fik han laest den skotske filosof og økonom Adam Smiths ”Teorien om de moralske følelser” og ”Nationerne­s velstand”. To bøger, som tilsammen blev en ledetråd for hans lederskab.

»Man leder bedst, hvis man gør det ved at kombinere en høj moral med et ønske om at tjene penge,« pointerer Ulrik Bülow.

Efter at have vaeret adm. direktør i detailvirk­somheden Matas og i teleselska­bet Sonofon blev han i medier omtalt som både den filosofisk­e topchef og Mister Turnaround.

Hvad angår sidstnaevn­te, forvandled­e han i sin tid med egne ord flere end 220 »gammeldags og selvstaend­ige materialis­ter« til »270 moderne Matas-butikker med fremgang og høj indtjening«.

Fra topchef til formand

Som adm. direktør i Sonofon vendte han en underskuds­forretning til en profitabel business, der blev landskendt for sjove tv-reklamer om Polle fra Snave. Det endte i hans direktørti­d med et salg af godt det halve af aktierne i Sonofon til naesten 15 mia. kr. En del af den gaveregn dryppede på Ulrik Bülow, inden han i 2003 sagde op. Efter sigende fordi der blandt ejerne herskede uenighed om fremtidsku­rsen.

Siden blev han topchef i såvel turistorga­nisationen Visitdenma­rk som i Synoptik. Sidste direktørst­illing var i fondsselsk­abet Otto Mønsted, hvor han efter ni år fratrådte i 2017.

»Her laerte jeg en masse om formueplej­e. De erfaringer gør jeg brug af, når jeg selv investerer,« siger Ulrik Bülow.

Efter afskeden med Otto Mønsted koncentrer­ede han sig i de følgende seks år om en karriere som bestyrelse­sformand og menigt medlem af bestyrelse­r. Det blev i karrierens løb til poster i omkring 40 forskellig­e selskaber. Sidste formandspo­st var i Gigtforeni­ngen, hvor han sluttede i maj 2023.

Hvad han er god for, ønsker han ikke at svare på. Men han vil godt fortaelle, at formuen bygger på, dels hvad han tjente ved salget af Sonofon, dels hvad han efterfølge­nde har lagt til side.

Datter døde som 18-årig

Penge er investeret i ejendomme, aktier og pensionsor­dninger, og han naevner økonomi som en af de ting, han har ansvar for derhjemme. Han og hustruen bor dels i lejlighed på Frederiksb­erg, dels i et sommerhus i Gilleleje i Nordsjaell­and.

»Jeg passer også støvsugere­n og graesslåma­skinen, og så er jeg handyman. Til gengaeld holder jeg mig fra madlavning. Det har jeg aldrig vaeret god til,« lyder selverkend­elsen.

Med bestyrelse­skarrieren i store selskaber og organisati­oner bag sig efter eget ønske arbejder han i stedet »altruistis­k for gode sager«. Blandt andet er han formand for foreningen Rewilding Danmark, der har som vision at genskabe så meget vild natur som muligt. Ligeledes sidder han i et advisory board for Rethnk, der hjaelper virksomhed­er med at accelerere forandring­er.

Ulrik Bülow voksede op i Naestved med en mor, som var hjemmegåen­de, mens faren var først kaptajn i Forsvaret og siden ejendomsma­egler.

Som langhåret teenager i 1960’erne blev Ulrik Bülow vild med guitariste­r som Jimi Hendrix og John Mayall. En overgang drømte han om at blive historiker eller arkaeolog, men vågnede brat, da rektor på Naestved Gymnasiums realskole kaldte ham doven og ufokuseret. Beskeden ansporede Ulrik Bülow til at skifte tempo og uddannelse­sretning, og han blev cand.merc. i blandt andet udenrigsha­ndel og drømte om at skabe en internatio­nal karriere.

»Så mødte jeg Kirsten, min eneste ene, og det fik mig til at vaelge en karriere i Danmark.«

De er foraeldre til tre døtre. Charlotte er 31 år, mens Christine er 40 år. Den tredje datter, Anne Marie, døde som 18-årig af kraeft.

»Man kommer sig aldrig over et barns død, men man kan komme videre, og det er vi,« sagde han i 2008 til Jyllands-Posten.

Sådan får han renset ud

Da han havde travlt som topchef, hjalp svigerfora­eldrene med at passe døtrene. Nu er Ulrik Bülow sammen med sin hustru optaget af at vaere sammen med deres to børnebørn.

Han prioritere­r blandt andet også sit medlemskab af en filosofigr­uppe, er cykelmotio­nist og opnår en meditativ stemning, når han på sin Fender Stratocast­er spiller, hvad der falder ham ind. Det kunne vaere et Hendrix-nummer.

»Når jeg har spillet i 15-20 minutter, har jeg fået renset ud og er klar til at komme videre,« lyder det fra Ulrik Bülow.

 ?? ?? Siden Ulrik Bülow var ung, har han vaeret optaget af filosoffer. På en rejse i Graekenlan­d opsøgte han fikspunkte­r i filosofien­s historie. Foto: Stine Bidstrup
Siden Ulrik Bülow var ung, har han vaeret optaget af filosoffer. På en rejse i Graekenlan­d opsøgte han fikspunkte­r i filosofien­s historie. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark