Jyllands-Posten

Nyt kirkerum i Aarhus Arrest skal vaere et åndehul for de indsatte

Med en donation fra Salling Fondene får Aarhus Arrest snart et nyt kirkerum. Chef i Kriminalfo­rsorgen er begejstret og håber på en god effekt i arresten.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Mette Birk tror ikke, at det er muligt at begribe, hvor hårdt det er at vaere varetaegts­faengslet. Selvom hendes arbejdsliv som praest i Aarhus Arrest er fyldt med indsatte i dyb krise, kan hun ikke engang selv begribe det.

Men Mette Birk kan se det:

»Når det indledende kaos i øjnene har lagt sig lidt, kommer der noget andet. Det er, som om at livet i øjnene stille og roligt svinder ind.«

Det er svaert ved at forklare, siger hun. »Det er et lidt mere fjernt og tungt blik. Man kan se, at lyset i øjnene bliver lidt mørkere fra gang til gang. Det er helt små detaljer, men alligevel så tydeligt at se på folk.«

Mette Birks ser det som sin opgave at give de indsatte i Aarhus Arrest et åndehul fra det tankemylde­r og kaos, der ifølge praesten følger med, når et menneske spaerres inde på 8 kvm 23 timer i døgnet.

Hvis alt går vel, får hendes arbejde et rygstød, når året rinder ud. En donation på 3 mio. kr. fra Salling Fondene har gjort det muligt at etablere et nyt kirkerum i arresten.

Mette Birk har selv vaeret med til at skrive ansøgninge­n til fonden. Hidtil har hendes arbejde bl.a. foregået i cellerne, hvor fortrolige snakke er foregået for åben dør. Hun har også vaeret nødt til at aflyse gudstjenes­ter og laesegrupp­er, fordi der ikke har vaeret plads.

»Det har vaeret frustreren­de for mig og de indsatte. Det betyder samtidig sindssygt meget at traede ind i et rum, der er fint og aestetisk i orden og vaerdigt. Det vil hjaelpe med at have nogle snakke om andet end kriminalit­et og i stedet tale om, hvordan man opretholde­r livet, og hvordan det udfolder sig for de mennesker, der sidder derinde,« siger Mette Birk, der understreg­er, at folk fra alle trosretnin­ger søger hendes hjaelp.

Et stort kaos

Aarhus Arrest er fra 1906 og har 67 pladser. Den huser primaert varetaegts­arrestante­r, men til tider også folk, der skal afsone en straf i kortere perioder.

Danmark er et de af lande i Norden, der oftest benytter varetaegts­faengsling, og i en FNrapport fra december fremgik det, at den gennemsnit­lige varetaegts­faengsling i Danmark på 5 år var steget fra 99 til 174 dage.

Mette Birk kalder varetaegts­faengsling­en før den endelige dom eller frikendels­e for »den akutte fase«.

»Det er der, hvor hele livet falder fuldstaend­ig fra hinanden. Hvor de indsatte ikke ved, hvad der kommer til at ske. De aner ikke, hvor mange år de står til. De aner ikke, om konen er ved at forlade dem. De ved ikke, hvordan børnene har det derhjemme. De aner ikke, om de stadig har deres arbejde. Ingenting. Ingenting overhovede­t,« siger praesten og tilsaetter så 23 timer i døgnet alene i egne tanker: »Det giver rigtig god tid til at taenke dem fuldstaend­ig ned i et hul. ”Hvad betød det? Hvorfor sagde hun sådan? Hvad skete der så dengang?” Det er et stort kaos.«

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Salling Fondene. Men på fondens hjemmeside står, at Salling Fondene har støttet »et rum til gudstjenes­ter, samtale og fordybelse. Formålet med kirkerumme­t er at hjaelpe de indsatte til en bedre tilvaerels­e både under og efter dom og afsoning«.

Det giver rigtig god mening. Det kommer til at betyde meget for de mentale og menneskeli­ge forhold. PER THUN HOLST, INSTITUTIO­NSCHEF FOR KRIMINALFO­RSORGEN I MIDT- OG NORDJYLLAN­D – HERUNDER AARHUS ARREST

Håber på afsmittend­e effekt

Da Mette Birk for omkring et år siden begyndte arbejdet med at skaffe en donation, havde de indsatte ikke saerlig stor tiltro til projektet.

»De troede ikke på, at nogen ville give penge til folk som dem. Men det gjorde mig staedig. Jeg var nødt til at tro på, at der stadigvaek er mennesker, der gerne vil give de indsatte en chance. Tro på, at de bag kriminalit­eten stadigvaek er mennesker, og at indsatte skal ud og vaere vores naboer på et eller andet tidspunkt,« siger hun og forklarer, at de indsatte blev glade og rørte over donationen:

»De oplevede, at nogen faktisk gerne vil give dem en ekstra chance. Det var også en kaempe fest at få lov at fortaelle dem det, fordi at jeg jo på en eller anden måde tog røven på dem og vandt diskussion­en.«

Per Thun Holst er institutio­nschef for Kriminalfo­rsorgen i Midt- og Nordjyllan­d – herunder Aarhus Arrest. Han er »virkelig glad« for donationen til et kirkerum.

»Det giver rigtig god mening. Det kommer til at betyde meget for de mentale og menneskeli­ge forhold. For det første tror jeg, at det kommer til at gøre en stor forskel for de indsatte. De får adgang til nyt og flot rum og kan få tankerne lidt i ro. Jeg håber også, at den ro får en afsmittend­e effekt på resten af afdelinger­ne i arresten,« siger Per Thun Holst.

 ?? ??
 ?? ?? Arresten i Aarhus er fra 1906. Den huser primaert varetaegts­arrestante­r, men også folk der skal afsone en straf i kortere perioder. Foto: Casper Dalhoff
Arresten i Aarhus er fra 1906. Den huser primaert varetaegts­arrestante­r, men også folk der skal afsone en straf i kortere perioder. Foto: Casper Dalhoff
 ?? ?? Formålet med kirkerumme­t er at hjaelpe de indsatte til en bedre tilvaerels­e både under og efter dom og afsoning. Illustrati­on: Erik Nord Arkitekter
Formålet med kirkerumme­t er at hjaelpe de indsatte til en bedre tilvaerels­e både under og efter dom og afsoning. Illustrati­on: Erik Nord Arkitekter
 ?? ?? Kirkerumme­t skal vaere et sted til gudstjenes­ter, samtale og fordybelse. Illustrati­on: Erik Nord Arkitekter
Kirkerumme­t skal vaere et sted til gudstjenes­ter, samtale og fordybelse. Illustrati­on: Erik Nord Arkitekter
 ?? ?? Mette Birk har vaeret praest i Aarhus Arrest i to år. Foto: Brian Karmark
Mette Birk har vaeret praest i Aarhus Arrest i to år. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark