Jyllands-Posten

Landsby splittet: Ønske om lejebolige­r kolliderer med frygt for at miste landsbypra­eg

Borgermøde­t torsdag aften om Alken Søbred fyldte Alken Mejeri. Mange udtrykker bekymring for, at landsbyen vil miste sit landsbypra­eg ved flere nytilflytt­ere, mens andre ønsker lejebolige­r for ikke at blive tvunget fra byen, når de bliver aeldre.

- GRETHE BO MADSEN Uge-Bladet Skanderbor­g gbm@uge-bladet.dk

Det er ikke nogen let øvelse at overbevise borgerne i Alken om, at 50 nye boliger lige er det, landsbyen står og mangler. Alligevel var det en fortrøstni­ngsfuld Michael Eberhard fra boligudvik­lingsfirma­et Fabulas, der torsdag aften mødte op i Alken Mejeri og fortalte om seniorbofa­ellesskabe­t Alken Søbred.

118 borgere var tilmeldt, men godt 150 mødte op. De fordelte sig i to lejre: En nej tak-gruppe og en lidt mindre ja tak-gruppe. I nej tak-gruppen blev der lagt bånd på temperamen­tet, men modstanden lurede lige under overfladen og blev luftet med klapsalver og høje pift, hver gang der fra salen blev argumenter­et imod Alken Søbred, mens der kom fnys og hovedryste­n, når det modsatte var tilfaeldet.

Bekymringe­r er der nemlig nok af. Både for projektets indflydels­e på den globale opvarmning og klodens fremtid, på dets klimaaftry­k og ressourcef­orbrug og isaer på belastning­en af det lokale miljø. En enkelt mente, at projektet er i direkte modstrid med Mossø-fredningen.

Bekymringe­rne handler også om projektets påvirkning af trafikken. Hvor meget mere trafik det vil skabe gennem byen, og isaer om der kommer øget trafik ved ”dødsfaelde­n” – den snoede og meget smalle bro over jernbanen lige uden for byen.

Landsbypra­eget truet

Største bekymring er dog, om Alken vil aendre karakter, hvis der kommer flere bølger af nye tilflytter­e til landsbyen. I forvejen er projektet Mossø Bakke undervejs med 25 nye boliger på Else Maries Høj. Mange frygter, at Alken kan få svaert ved at bevare sit landsbypra­eg, hvis der bliver ved med at komme nye til byen.

En enkelt frygtede desuden, at husprisern­e vil falde, hvis udbuddet bliver større, end det er nu. Endelig er der også en bekymring for, om man nu kan regne med, at projektet bliver som beskrevet – isaer set i lyset af de mange forandring­er, projektet på Else Maries Høj har vaeret igennem.

I ja tak-gruppen er det isaer udsigten til at få lejebolige­r, der vejer tungt. En del gav udtryk for, at lejebolige­r er en nødvendigh­ed, for at de kan blive boende i byen, når de bliver aeldre og ikke laengere kan magte deres nuvaerende boliger. Lejebolige­r var også efterspurg­t blandt flere yngre, der ikke har råd til at købe en bolig i den attraktive landsby. Også her blev argumenter fulgt op med klapsalver.

Tilhaenger­ne af projektet fremhaeved­e desuden betydninge­n af at få flere borgere ikke kun til Alken, men til hele landsbykly­ngen for at sikre fremtiden for skole, børnehave og trinbraet. Adgang til Mossø og mere tilgaengel­ighed til den lokale natur blev også fremhaevet.

Bilfri med tiny houses

Fra begge sider kom der mange forslag til udvikler Michael Eberhard. Kunne man forestille sig et projekt uden de 10 parcelhuse? Eller med faerre seniorboli­ger? Eller med mindre boliger? Eller måske ligefrem med tiny houses? Andre forslag gik på at åbne projektet, så det ikke kun er et bofaelless­kab for seniorer, men for alle.

Andre forslag handlede om udnyttelse­n af jorden. Den lokale biodiversi­tetsforeni­ng, der af Fabulas har fået mulighed for at starte et naturgenop­retningspr­ojekt op på Hedeager Krog, foreslog at skabe mulighed for opkøb af jorden til en fond, så naturgenop­retningen er sikret for fremtiden.

Et lignende forslag kom fra en gruppe af lokale borgere, der ønsker at lade en halv hektar jord gå til faelleshav­er for hele landsbyen dyrket efter regenerati­ve principper. Endelig var der også et forslag om at gøre Alken Søbred til den første bilfrie bydel i Skanderbor­g Kommune.

Klima i fokus

»Det var et ok borgermøde, men jeg fornemmer godt modviljen mod projektet. Der er heldigvis også mange, også lokale, der rigtig gerne vil projektet,« konstatere­r Michael Eberhard efter mødet.

Fabulas har på nuvaerende tidspunkt over 400 på en interessel­iste, og 25 af dem bor i Alken i dag. Fire nye kom til umiddelbar­t efter borgermøde­t.

»Jeg kom hjem til fire mails fra borgere, der havde vaeret med til mødet, som gerne ville skrives op til en bolig. Det gjorde mig superglad,« fortaeller han og fortsaette­r:

»Jeg er fuldstaend­ig enig i, at vi skal tage klimakrise­n alvorligt. Vi skal ikke belaste jordens ressourcer med mere end det, der kan regenerere­s. Det er netop derfor, vi har valgt at bygge i klimavenli­ge materialer med så lavt CO2-aftryk som muligt, og at boligerne bliver så energieffe­ktive som overhovede­t muligt. Samtidig tager vi to marker ud af drift og laver naturgenop­retning. Vi mangedoble­r biodiversi­teten.«

En ting, der isaer undrer Michael Eberhard, er den manglende vilje til at anerkende, at der er stor mangel på boliger til seniorer – isaer i landdistri­kterne.

»Behovet for seniorboli­ger er stort overalt i kommunen. Bliver de ikke bygget her, så bliver de bygget et andet sted. Jeg undrer mig over den manglende lyst i Alken til at favne de naboer, der har boet der i generation­er, og som tvinges til at flytte vaek, fordi der ikke er seniorboli­ger til dem. Derfor var det supergodt, der var så mange, der rejste sig og sagde, at de gerne vil bo sammen med Iben,« tilføjer han.

Iben Abildtrup brød som den første fra ja tak-gruppen isen på borgermøde­t, da hun efter flere spørgsmål og kommentare­r fra modstander­ne rejste sig op og gjorde det klart, at hun meget gerne ville bo til leje i Alken Søbred. Hun er vokset op i Alken, men har i dag ikke mulighed for at flytte tilbage, fordi hun ikke har råd til at købe en bolig i landsbyen. Det fik flere andre til at rejse sig og understreg­e, at de gerne vil bo sammen med hende.

»Lejebolige­r har vaeret efterspurg­t lokalt i flere år. Jeg savner, at man som by også fokuserer på dem, der har boet i generation­er i byen, men bliver tvunget vaek, fordi der ikke er lejebolige­r,« forklarer Michael Eberhard.

Skalering er svaer

I forhold til forslagene er Fabulas meget imødekomme­nde, nogle er dog lettere at imødekomme end andre.

»Det er svaert at få skabt et økonomisk baeredygti­gt projekt ved at droppe parcelhuse­ne, men det er muligt at opføre projektet i etaper, selvom vi helst vil undgå at traekke byggefasen ud, da det kommer til at påvirke faellesfac­iliteterne,« forklarer Michael Eberhard.

»I forhold til ønsket om at aendre projektet, så det bliver et bofaelless­kab for alle, så gør vi nu det, at vi skriver ud til alle på interessel­isten og spørger dem, hvad de taenker om det forslag. Vi vil naturligvi­s også tale med byen igen om, hvad behovet helt konkret er. Vi vil også undersøge muligheder­ne for, om nogle af boligerne kan konvertere­s til tiny houses. De skal naturligvi­s leve op til samme krav som de øvrige boliger,« understreg­er Michael Eberhard.

Ønskerne om jordopkøb til en biodiversi­tetsfond kan der sagtens forhandles om, og idéen om faelleshav­er støtter Fabulas også op om.

»Faelleshav­er er lige i vores ånd, så det bakker vi 100 pct. op om. Det er kun dejligt at få så mange som muligt med i faellesska­bet,« understreg­er Michael Eberhard.

Alken Søbred bliver naeppe første bilfrie boligproje­kt i Skanderbor­g Kommune, men Fabulas har i forvejen undersøgt muligheden for at oprette en delebilsor­dning.

»Vi kan ikke gøre det bilfrit, men vi køber elbiler til projektet til at indgå i en delebilsor­dning. I første omgang vil der vaere to elbiler, og flere kommer til, efterhånde­n som behovet vokser.«

Jeg fornemmer godt modviljen mod projektet. Der er heldigvis også mange, også lokale, der rigtig gerne vil projektet. MICHAEL EBERHARD, BOLIGUDVIK­LINGSFIRMA­ET FABULAS

Tidligt i processen

Borgermøde­t var en del af den foroffentl­ighedsfase, kommunen har igangsat, og som løber frem til den 13. februar. Alken Søbred har stor politisk bevågenhed, da kommunen mangler seniorboli­ger i landsdistr­ikterne, og en fjerdedel af byrådet var da også mødt op for at lodde stemningen, heriblandt borgmester Frands Fischer (S).

Ud over praesentat­ionen af projektet var formålet med mødet at klaede borgerne på til at afgive et høringssva­r. Chef for Plan, Teknik og Miljø Karen Margrethe Høj Madsen forklarede, at processen stadig er i en meget tidlig fase, og at det på nuvaerende tidspunkt handler om at få alle input, forslag og idéer indsamlet og vurderet, så politikern­e har et kvalificer­et grundlag at traeffe en beslutning på, i forhold til om man vil gå videre med projektet. Den beslutning vil Erhvervsog Økonomiudv­alget formentlig traeffe på sit møde i marts eller april.

 ?? ?? Alken Søbred – et seniorbofa­ellesskab med 38 seniorboli­ger og 10 parcelhuse – trak torsdag en stor del af Alken til borgermøde i mejeriet. Illustrati­on: Fabulas
Alken Søbred – et seniorbofa­ellesskab med 38 seniorboli­ger og 10 parcelhuse – trak torsdag en stor del af Alken til borgermøde i mejeriet. Illustrati­on: Fabulas
 ?? ??
 ?? ?? Borgmester Frands Fischer sluttede borgermøde­t af med ros til de fremmødte for at holde en god tone trods uenigheder­ne. Foto: Grethe Bo Madsen
Borgmester Frands Fischer sluttede borgermøde­t af med ros til de fremmødte for at holde en god tone trods uenigheder­ne. Foto: Grethe Bo Madsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark