Jyllands-Posten

Vestlig strid om livsvigtig støtte ...

-

offentlige lønninger og skoler. Samtidig har EU hidtil ikke kunnet enes om at afsaette penge, som skal finansiere fremtidige, faelles våbenindkø­b til Ukraine, og intet tyder på en løsning på den militaere del på torsdagens topmøde.

»Ukraine er presset og løber angiveligt helt tør for penge i slutningen af februar. Alle ved, at det her er virkelig alvorligt. Derfor kan jeg heller ikke forestille mig, at stats- og regeringsc­heferne rejser hjem uden en eller anden løsning,« siger diplomaten.

Situatione­n er så alvorlig, at den tyske forbundska­nsler, Olaf Scholz, statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og tre andre regeringsc­hefer forud for topmødet i en skarp opsang advarer om, at EU’s støtte er »et spørgsmål om liv og død« og »vores faelles europaeisk­e sikkerhed«.

Faelles opsang

I et åbent brev indrykket i den britiske avis Financial Times opfordrer Mette Frederikse­n og de øvrige regeringsc­hefer EU-landene til at donere flere våben og peger samtidig på, at EU ikke kommer til at leve op til sin egen aftale om at sende mindst en million artillerig­ranater til Ukraine inden udgangen marts. Ifølge internatio­nale medier når EU højst op på 600.000 granater inden deadline.

»Vi kan ikke bare svigte vores løfte. Hvis de ukrainske soldater skal kunne blive ved med at kaempe, er der et overvaelde­nde behov for ammunition,« hedder det i brevet.

På topmødet forventes EU-lederne også at drøfte muligheden for at laegge 5 mia. euro yderligere i den såkaldte faelles fredsfacil­itet, som bl.a. finansiere­r våbenkøb til Ukraine. Men Tyskland kraever grundlaegg­ende aendringer, der bl.a. skal forhindre, at nogle EUlande sender gammelt militaerud­styr til Ukraine og bagefter bruger de faelles EU-penge til indkøb af nye våben til deres eget forsvar.

Derfor forventes der ikke enighed om den militaere støtte på torsdagens topmøde, hvor den altdominer­ende opgave er at få den økonomiske hjaelpepak­ke på skinner og afmontere et ungarsk veto.

Men hvordan kan et lille land med blot 10 mio. ungarske indbyggere egenhaendi­gt tage støttepakk­en som gidsel i en union med

omkring 430 mio. mennesker i 27 medlemslan­de?

Svaret er, at hjaelpepak­ken på 50 mia. euro skal finansiere­s via en forøgelse af unionens flerårige budget. Det kraever enstemmigh­ed og betyder, at et enkelt land kan nedlaegge veto. Derfor er det 26 mod 1. Vetoretten er traditione­lt et våben, som de fleste lande afstår fra at anvende, men Orbán har brugt det flittigt, ikke mindst for at opretholde landets varme forbindels­er til Moskva.

Putins bedste ven i EU

Viktor Orbán, som ofte omtales som Vladimir Putins taetteste allierede i Europa, har gentagne gange ved hjaelp af netop vetotrusle­n forsinket og udvandet EUsanktion­er, som har til formål at bremse den russiske krigsmaski­ne. Som det eneste EU-land har Ungarn heller ikke endnu godkendt optagelsen af Sverige i Nato, og Orbán har også konsekvent naegtet at sende våben og militaert udstyr til nabolandet Ukraine.

En af forklaring­erne på Orbáns varme følelser over for Kreml er, at Ungarn er staerkt afhaengig af levering af russisk energi. De øvrige lande har svaert ved at gennemskue, hvad der skal til for at få Orbán ned fra traeet. Kan den ungarske leder formildes ved at frigive de mange milliarder, som EU har indefrosse­t i støtte til

Ungarn på grund af demokratis­ke tilbageskr­idt i landet?

Eller går Orbán i stedet målrettet efter at opretholde konflikter­ne for at mobilisere ligesinded­e europaeisk­e støtter? Og dermed skabe kaos forud for valget til EU-Parlamente­t i juni, hvor flere målinger forudser en kraftig højredrejn­ing, som kan forskyde magtbalanc­en i parlamente­t til den ungarske leders fordel?

Tidligere var Orbán langt mere omgaengeli­g ved EUtopmøder, og den hårde retorik var mest rettet mod hjemmepubl­ikummet. Sådan er det ikke laengere, og en diplomat beskriver ham nu som så »skruppellø­s«, at mange af de øvrige EU-lande har tabt tålmodighe­den og presser på for, at der torsdag saettes hårdt mod hårdt.

Orbán har godt nok fremlagt et kompromisf­orslag, men det er uspiseligt for de øvrige lande. Ungarn har lovet at sige ja til Ukrainestø­tten, men kun under betingelse af, at den skal årligt skal op til fornyet vurdering, hvilket vil udstyre Orbán med en ny vetoret, som han hvert år kan bruge til at blokere pengestrøm­men eller som et afpresning­svåben.

Men hvilke alternativ­e muligheder har EU, hvis Viktor Orbán fastholder sit veto?

En mulighed, som blev

drøftet i december, er, at de 26 lande finder pengene til Ukraine uden for EU’s budget, men den mellemstat­slige nødløsning har siden mødt modstand fra bl.a. Italien. Årsagen er, at den budgetpakk­e, som Orbán blokerer for, også indeholder midler til andre formål, heriblandt en stor pose penge øremaerket til bekaempels­e af den voksende migrantstr­øm mod Europa.

Flere nødløsning­er i spil

Samtidig indebaerer løsningen uden om EU’s pengekasse en anden risiko, nemlig at støttepakk­en så skal godkendes i de nationale parlamente­r, hvilket kan volde problemer i nogle lande.

En anden og mere realistisk nødløsning er at øge EU-budgettet i ét enkelt år for at sikre finansieri­ng til Kyiv. Det kan vedtages med

kvalificer­et flertal og vil midlertidi­gt afmontere Orbáns vetovåben. Men det vil ikke give Ukraine den nødvendige finansiell­e stabilitet og sikkerhed, som EU har lovet. Og metoden kan EUlederne kun anvende én gang, hvilket betyder, at problemern­e med Orbán naeste år vil vende tilbage som en boomerang.

Irritation­en over Orbán er så stor, at flere lande bag kulisserne drøfter muligheden for at tage et af unionens mest slagkrafti­ge våben i brug mod Ungarn, den såkaldte ”atomparagr­af”.

Når det gaelder brud på EU’s grundlaegg­ende vaerdier og retsstatsp­rincipper, er der mulighed for at bruge EU-traktatens artikel 7.2, der kan tage stemmerett­en fra et land i EU. Den procedure er dog langstrakt, og muligheden kan derfor kun anvendes som et afskraekke­lsesvåben på topmødet.

Samtidig tøver mange lande mod det vidtraekke­nde skridt, som kraever enstemmig opbakning fra alle EU-lande mod Ungarn. Slovakiets premiermin­ister, Robert Fico, har erklaeret sin modstand og sagt, at han støtter Ungarn. Dermed kan det hurtigt blive en tom trussel, som kun udstiller splittelse­n i EU-kredsen.

»Skal man hive den kaep op af tasken og true med den, hvis man bare afslører sin egen impotens?« spørger en EU-diplomat.

Ukraine er presset og løber angiveligt helt tør for penge i slutningen af februar. EU-DIPLOMAT I BRUXELLES

 ?? ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og Tysklands kansler, Olaf Scholz, opfordrer i et åbent brev EU-landene til at sende flere våben til Ukraine. Foto: Markus Schreiber/AP
Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og Tysklands kansler, Olaf Scholz, opfordrer i et åbent brev EU-landene til at sende flere våben til Ukraine. Foto: Markus Schreiber/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark