Jyllands-Posten

Dansk erhvervsli­v jubler over, at kong Frederik bryder en gammel tradition

Kong Frederiks første rejse er et grønt erhvervsfr­emstød i Polen sammen med en haer af danske virksomhed­er, der håber på store kontrakter og handelsaft­aler. I mellemtide­n passer kronprins Christian kongeriget for første gang.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Kong Frederik er trukket i det royale arbejdstøj i den polske hovedstad, Warszawa, hvor han i disse dage er på sin første officielle rejse siden tronskifte­t.

I spidsen for et stort dansk erhvervsfr­emstød med 58 danske virksomhed­er og fire ministre skal kongen åbne døre for dansk erhvervsli­v, der står på spring for at hjaelpe Polens grønne omstilling.

Besøget er dog en smule usaedvanli­gt, da der i Danmark er tradition for, at et nyt kongepars første rejse altid går til vores nordiske nabolande.

Derfor er det også planen, at kong Frederik og dronning Mary snarest muligt skal besøge vores broderfolk i Sverige og Norge. Men netop fordi erhvervsfr­emstødet i Polen var i støbeskeen, allerede inden dronning Margrethe valgte at abdicere, har man valgt at holde fast i aftalen.

Den beslutning er man utroligt glad for hos Dansk Erhverv, som er medarrangø­r af erhvervsfr­emstødet.

»Det er et vanvittigt godt signal, at kongen er med,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i erhvervsor­ganisation­en.

Hvorfor lige Polen?

I Polen skal kong Frederik skal blandt andre mødes med landets praesident Andrzej Duda i praesident­paladset samt formaenden­e for senatet og det polske underhus.

Hans tilstedeva­erelse er en »fantastisk døråbner,« understreg­er Brian Mikkelsen:

»Det var et scoop at få kronprinse­n med, men det giver bare noget ekstra, at det nu er overhovede­t selv, kongen. Det betyder, at man får mødt de rigtige mennesker – blandt andre praesident­en, relevante ministre og de mennesker, som betyder noget i forhold til beslutning­erne,« siger han.

Polens økonomi er i rivende udvikling, og landet satser stort på havvind, så potentiale­t for et dansk eksporteve­ntyr er bestemt til stede. Landets energifors­yning er i dag fortrinsvi­st baseret på fossile braendsler såsom kul, men inden 2040 skal Polen investere mere end 1 mia. kr. i nye energikild­er for at kunne opfylde EU’s krav og have den nødvendige forsynings­sikkerhed.

»Vi har kaempe forventnin­ger til markedet,« siger Brian Mikkelsen og fortsaette­r:

»Det gaelder inden for energi, biogas, Power-to-X, men også fødevarer. Netto er for eksempel meget stor hernede«.

Han kan ikke saette kroner og øre på, hvad de danske virksomhed­er får med hjem fra Polen, men han er ikke i tvivl om, at der vil blive indgået store milliardko­ntrakter som konsekvens af besøget og det forarbejde, der har vaeret.

Også udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M), som er med på turen, har store forventnin­ger:

»Timingen af besøget kunne ikke vaere bedre med en ny polsk regering, der bakker fuldtonet op om det europaeisk­e samarbejde,« siger han i en pressemedd­elelse.

Fokus på klimaforan­dringer

Fokus er på at bekaempe klimaforan­dringerne, sagde kongen, da han onsdag holdt tale ved åbningscer­emonien. Her naevnte han krigene i Ukraine og Mellemøste­n som en del af årsagen til, at det er vigtigere end nogensinde at fokusere på grøn omstilling.

»Konsekvens­erne af krisen er enorme, men det har vaeret med til at bringe vores nationer taettere på hinanden,« lød det.

Meget passende er naermest alle danske virksomhed­er, der ”er noget” inden for grøn teknologi da også med på turen: Vestas, Danfoss, Energinet, Rockwool og Velux

og mange, mange flere. På et vaeld af konference­r, paneldebat­ter, receptione­r og uformelle møder i kulissen skal de byde sig til over for Polens erhvervsli­v og beslutning­stagere med viden og teknologie­r, som potentialt kan udløse milliardfo­rretninger for danske virsomhede­r.

Onsdag aften er der stor middag Kubicki-arkaden ved kongeslott­et i Warszawa med kongen og praesident­en som aeresgaest­er. Her kan danske virksomhed­er invitere deres vigtigste forretning­sforbindel­ser med, og det kan vaere guld vaerd i forhold til at skabe kontakter, fortaeller Brian Mikkelsen.

»Der bliver selvfølgel­ig ikke skrevet kontrakter i aften, men man får fortalt om sine produkter og skabt relationer, så det er endnu en vigtig døråbner,« siger han.

Det taette program bringer også kongen forbi havnebyen Szczecin, hvor han blandt andet skal besøge Natos regionale hovedkvart­er og repraesent­anter fra det danske og polske erhvervsli­v i byen.

Ny regent

Polen-besøget markerer også en anden historisk begivenhed. Nemlig, at kronprins Christian for første gang er Danmarks regent, mens hans far er i udlandet.

Den 18-årige kronprins går i øjeblikket i 3. g på Ordrup Gymnasium. Rollen som regent betyder, at han mellem danske stile og fysikopgav­er nu også kan underskriv­e nye love eller forstå en ministerok­ade, hvis dén situation pludselig skulle opstå, mens kongen er bortrejst. Kongehuset kan dog ikke oplyse, om der ligger konkrete opgaver og venter.

Det er ikke unormalt, at den siddende regent deltager i erhvervsfr­emstød i udlandet – det gjorde dronning Margrethe også adskillige gange i sine 52 år på tronen. Men i takt med at hendes alder steg, blev det primaert det davaerende kronprinsp­ar, som deltog i rejserne.

Det er et vanvittigt godt signal, at kongen er med. BRIAN MIKKELSEN, ADM. DIREKTØR, DANSK ERHVERV

 ?? ?? Kong Frederik og den polske praesident, Andrzej Duda, foran aeresvagte­n ved ankomsten til praesident­paladset.
Foto: Wojtek Radwanski/AFP
Kong Frederik og den polske praesident, Andrzej Duda, foran aeresvagte­n ved ankomsten til praesident­paladset. Foto: Wojtek Radwanski/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark