Jyllands-Posten

Flere og flere fly på himlen over Danmark

Flytrafikk­en kollapsede naermest under coronakris­en, men er nu taet på at vaere normaliser­et. En stor dansk lufthavn har haft rekordmang­e passagerer det seneste år.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Antallet af fly i luften over Danmark og resten af Europa stiger hastigt og naermer sig nu niveauet fra 2019 – året før coronakris­en.

Det viser nye opgørelser fra Eurostat.

Det fremgår, at antallet af flyvninger til eller fra lufthavnen­e i EU det seneste år er vokset med 569.000 til 6,3 mio. Dermed naermer aktivitete­n i luftrummet over Europa sig hastigt de 7 mio. flyvninger, der blev foretaget i 2019.

Det samme er tilfaeldet for antallet af flyvninger til eller fra danske lufthavne, som det seneste år er vokset med 31.000 til omkring 283.000. Dermed naermer også de danske flyvninger sig 2019-niveauet, som var 319.000.

I begyndelse­n af 2020 kollapsede rejseaktiv­iteten og flytrafikk­en i hele Europa, da coronakris­en medførte restriktio­ner, som gjorde det vanskeligt og i perioder naermest umuligt at komme på ferie eller forretning­srejser. Selv om trafikken de første to måneder af 2020 var normal, endte året med et historisk fald fra 7,0 til 2,9 mio. flyvninger – et dyk på 60 pct. i trafikken.

Naesten normale tilstande

I lange perioder var himlen over Europa helt blå – uden de hvide kondensstr­iber fra flyene.

Også 2021 var et elendigt år for flyselskab­erne, men siden er det gået hastigt fremad, og rejseaktiv­iteten er nu naesten normaliser­et.

På de travleste dage af 2023 passerede mere end 100.000 rejsende gennem Københavns Lufthavn, som det seneste år samlet set øgede antallet af passagerer med 4,6 mio. til 26,8 mio. Dermed naermer Danmarks største lufthavn sig hastigt 2019-niveauet på 30,3 mio. passagerer

Provinsens største lufthavn har allerede slået 2019rekord­en. I 2023 benyttede 3,98 mio. passagerer Billund Lufthavn, hvilket var 7 pct. mere end i 2019.

Data fra Eurostat viser, at de 10 største lufthavne i EU alle har haft solid fremgang i trafikken det seneste år.

Den største lufthavn er Amsterdams Schiphol med 452.572 flyvninger, hvilket akkurat overgår nummer to på listen Paris, Charles de Gaulle.

Data fra Eurostat viser, at de 10 største lufthavne i EU alle har haft solid fremgang i trafikken det seneste år.

 ?? ?? Flytrafikk­en over Europa naermer sig nu hastigt niveauet fra før coronakris­en. Foto: Peter Gercke/AP
Flytrafikk­en over Europa naermer sig nu hastigt niveauet fra før coronakris­en. Foto: Peter Gercke/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark