Jyllands-Posten

Minkforman­d om stigning på 6,3 mia. kr.: De har undervurde­ret stort set alle udgifter

Det går alt for langsomt med erstatning­ssagerne, og regningen stiger dag for dag, mener pelsdyravl­erformand.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Oprindelig­t lød regningen for aflivninge­n af det danske minkerhver­v på 19 mia. kr. Det overslag kom i januar 2021.

I oktober 2023 var der løbet 2 mia. kr. mere på slutbeløbe­t.

Nu stiger beløbet endnu engang. Den samlede regningen forventes ifølge et nyt skøn at vokse med yderligere 6,3 mia. kr., så den vil ende på 29,5 mia. kr. Det oplyser fødevaremi­nister Jacob Jensen (V).

At regningen stiger igen, kommer ikke bag på Tage Pedersen, der er formand for Dansk Pelsdyravl­erforening & Kopenhagen Fur.

»Jeg havde forventet, at tallet ville stige fra det oprindelig­e tal på 19 mia. kr., fordi det er en meget større opgave end regeringen troede på det tidspunkt,« siger Tage Pedersen.

Er der nogle bestemte udgifter, som du mener, at der ikke har vaeret taget hensyn til fra start?

»De har undervurde­ret stort set alle udgifterne. Både udgifterne til den endelige erstatning til minkavlern­e, men der har også vaeret meget større udgifter til administra­tionen. Både til Minksekret­ariatet, taksations­kommission­en og alle de styrelser, der sidder med arbejdet. Det koster langt flere penge end først antaget, fordi det tager så mange år. Hver eneste dag, der går, når det ikke er faerdigt, løber der penge på,« siger Tage Pedersen.

Dyrt at bryde ned

Det samlede regnestykk­e på 29,5 mia. kr. daekker over udgifter på cirka 24 mia. kr. til erstatning og kompensati­on til minkavlere og følgeerhve­rv. Derudover omfatter det ca. 4 mia. kr. til nedrivning­sopgaven af de 1.200 danske minkfarme samt yderligere 1,5 mia. kr. til administra­tion. Det har vist sig dyrere end først antaget at fjerne bure og bygninger fra minkfarmen­e.

»Når man saetter sig ned i Fødevareud­valget og laver et overslag for, hvad det vil koste at fjerne 1.200 minkfarme, Kopenhagen Fur og 50 øvrige store fabrikker, så vil det vaere et rent gaet. Du kan jo ikke ringe til et nedbrydnin­gsfirma og spørge, hvad det vil koste at braekke 1.200 minkfarme ned. Nu er de 10 første fjernet, og nu kender vi en cirkapris,« siger Tage Pedersen.

Den primaere grund til, at regningen bliver større end først antaget, er dog, ifølge fødevaremi­nisteren, at erstatning­en til minkavlern­e i de knap 60 sager, der er afgjort indtil nu, er blevet højere end først vurderet.

»De første sager er på linje med det, som vi havde regnet med fra starten. Og det er vi selvfølgel­ig tilfredse med. Erstatning­en til minkavlern­e er opgjort ud fra et kaempestor­t regneark, hvor man laegger alle beløbene ind for vaerdien af en minkfarm i drift. Vi kunne nogenlunde regne os frem til, hvad der ville komme i erstatning, inden de første sager kom. Og så var det jo spaendende, om vi havde regnet rigtigt. Og det har vi.«

Så I er tilfredse med den måde, sagerne er opgjort på indtil videre?

»Vi er tilfredse med beløbet. Det, vi er helt utilfredse med, er jo fremgangen i det hele. Eller den klare mangel på fremdrift. Det sker ikke noget. Der er gået mere end tre år nu. Og der er kun afgjort 59 sager,« siger Tage Pedersen.

»Hvis vi kører med samme hastighed som nu, er vi først faerdige i 2035. Det er nok lige at saette det på spidsen, men det er jo sådan, det er. Og det er trist for os, og det er trist for Statens pengekasse, altså for skatteyder­ne.«

Tage Pedersen, der bor i Hedensted, venter selv på at få opgjort sin erstatning. Indtil efteråret 2020, hvor den danske minkbestan­d blev slået ned på grund af frygten for en mutation af coronaviru­s, var han sammen med sin bror Jørgen og nevø Bjarne, Danmarks største minkavlere. Igennem Sole-koncernen producered­e familien op mod 400.000 minkskind om året og beskaeftig­ede ca. 100 personer på tvaers af minkfarme, foderselsk­ab og pelseri.

»Jeg kommer til at blive en del af den såkaldte fast trackordni­ng, som vi har fået igennem sammen med nuvaerende regering, for at fremskynde processen. Det er for de minkfarme, der er mest ligetil og ikke skal igennem taksatorsy­stemet. Her vil man sammen med en revisor og Fødevarest­yrelsen gennemgå tallene, og så får man nogle lidt mere gennemsnit­lige erstatning­sopgørelse­r. Jeg forventer, at min sag bliver faerdig i 2024,« siger Tage Pedersen.

Det, vi er helt utilfredse med, er jo fremgangen i det hele. TAGE PETERSEN, FORMAND FOR DANSK PELSDYRAVL­ERFORENING OG KOPENHAGEN FUR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark