Jyllands-Posten

Konservati­ve om minkregnin­g: Man kunne købe en Storebaelt­sbro eller 170 skoler

Regeringen undervurde­rede opgaven, da den valgte at aflive alle mink, mener De Konservati­ve og Danmarksde­mokraterne.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

De Konservati­ves miljø- og fødevareor­dfører, Per Larsen, bruger ord som »exceptione­lt« og »uhyggeligt«, når han forholder sig til den massive regning, som ifølge regeringen står tilbage efter aflivninge­n af alle mink i landet.

Først lød det, at det ville koste 19 mia. kr. at kompensere minkavlern­e, og onsdag lød det så, at det tal ville blive 6,3 mia. kr. højere. Samlet set vil udgifterne dog lande på ca. 29,5 mia. kr., der også indeholder udgifter i forbindels­e med nedrivning­sopgaver.

Alt dette er dog baseret på skøn, og udgifterne kan vise sig at blive højere endnu. Eller lavere.

»Det er ganske, ganske uhyggeligt, når man taenker på, hvad vi kunne have fået det for de penge. Det svarer jo til en ny Storebaelt­sbro eller 170 spritnye skoler,« konstatere­r Per Larsen.

Storebaelt­sprojektet kostede 26,5 mia. kr., og forbindels­en blev indviet i 1998.

»Vanvittig dyrt«

De Konservati­ve stod uden for det minkforlig, som Venstre, Radikale Venstre, Socialisti­sk Folkeparti og Liberal Alliance indgik med den davaerende socialdemo­kratiske regering i 2021. Det sikrede »fuld og hel erstatning« til de minkavlere, der måtte lukke deres erhverv ned pga. covid. Aftalen indebaerer erstatning for mink, der blev slået ned i 2020, men ikke var pelset, og derfor ikke kunne saelges i 2021, erstatning for tabt fremtidig indtjening i 20222030 samt erstatning for den forventede restvaerdi af stalde, bure m.m.

»Det her viser bare, at man fra regeringss­iden slet ingen fornemmels­e havde for, hvor stor en opgave det er,« siger Per Larsen, hvis parti stod uden for aftalen.

»Grunden, til at vi ikke gik med i aftalen, var, at vi godt kunne se, at det ville blive vanvittig dyrt.«

Hos Danmarksde­mokraterne er fødevareor­dfører Hans Kristian Skibby langt fra overrasket over den ekstra regning:

»Jeg har sådan set hele tiden sagt, at man undervurde­rer, hvor store konsekvens­er der vil vaere ved at tvangslukk­e sådan et stort erhverv med alle de omkostning­er, det medfører. Men det gør jo ikke situatione­n bedre. Jeg synes, at det er drønaerger­ligt, at de skal finde 30 skatteyder­betalte milliarder til at betale for at lukke et helt erhverv ned, som ikke burde have vaeret lukket ned.«

»Jeg synes, at det er en kaempe skandale. En gigantskan­dale. Og jeg synes, det er frygteligt, at vi stadig bliver modarbejde­t i vores ønske om at få en uvildig ansvarspla­cering af det politiske ansvar,« siger Skibby.

Både Moderatern­e og Venstre gik til valg på at nedsaette en advokatund­ersøgelse af Mette Frederikse­ns rolle i minksagen. Men under regeringsf­orhandling­erne besluttede begge partier at opgive det krav.

 ?? ?? Den foreløbige regning for aflivninge­n af mink lander samlet set på 29,5 mia. kr. Arkivfoto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Den foreløbige regning for aflivninge­n af mink lander samlet set på 29,5 mia. kr. Arkivfoto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark