Jyllands-Posten

Elon Musks hjernecomp­uter rykker taettere på

Elon Musk meddeler, at hans virksomhed Neuralink for første gang har indsat en minicomput­er i hjernen på et menneske. Neuralink har tårnhøje mål for teknologie­n, men virksomhed­en har mødt hård kritik.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Tiere end ofte vaekker det opsigt, når den excentrisk­e og kontrovers­ielle rigmand Elon Musk skriver opdatering­er på sit sociale medie X.

Men med en nyhed om, at hans Californie­n-baserede firma Neuralink, der siden 2016 har arbejdet på at udvikle og indsaette mikrocompu­tere i hjernen på mennesker, nu rent faktisk for første gang har indsat en computer i et menneskets hjerne, tager han sit vilde ivaerksaet­teri til et helt nyt niveau.

»Det første menneske modtog i går et implantat fra Neuralink og er i bedring,« lyder det fra Musk på X.

Formålet med Neuralinks mikrocompu­tere, de såkaldte implantate­r, er ifølge virksomhed­en først og fremmest at forbedre livskvalit­eten for personer med funktionsn­edsaettels­er og på laengere sigt at »frigøre menneskets potentiale«.

Neuralinks implantat indsaettes af en robot i den del af hjernen, som styrer kroppens bevaegelse. Her afkoder implantate­t hjernesign­aler, som videresend­es trådløst til en elektronis­k enhed såsom en telefon.

Kontrovers­ielle forsøg

Ifølge Musk kan personen med implantate­t således bruge tankens kraft til at betjene telefonen og gennem denne styre andre elektronis­ke enheder som f.eks. computere.

I en opfølgende opdatering på X skriver Musk, at Neuralinks første brugere bliver folk, der har mistet føringen i deres lemmer.

»Forestil dig, hvis Stephen Hawking (verdensken­dt fysiker, der var lammet i størstedel­en af kroppen pga. nervesygdo­mmen ALS, red.) kunne kommuniker­e hurtigere end en hurtigskri­ver eller en auktionsho­lder. Det er målet,« uddybede Musk i opdatering­en.

Tirsdagens milepael er den hidtidige kulminatio­n på en vanskelig rejse for Neuralink, der gennem årene har døjet med alt fra medarbejde­rfrafald til markante forsinkels­er, hård kritik og myndigheds­undersøgel­ser.

Virksomhed­en fik i fjor tilladelse af de amerikansk­e myndighede­r til at indlede forsøg på mennesker.

Målgruppen for de kliniske forsøg er personer over 22 år, der enten lider af omfattende rygmarvssk­ader med dertilhøre­nde lammelser eller nervesygdo­mmen ALS, såsom førnaevnte Stephen Hawking.

De frivillige forsøgsper­soner får indsat mikrocompu­teren i hjernen og skal derefter deltage i regelmaess­ige eftertjek med Neuralinks eksperter, der overvåger implantate­ts virkning og forsøgsper­sonens fremskridt.

Vanrøgt af forsøgsdyr

Før Neuralink påbegyndte forsøg på mennesker, testede virksomhed­en i en årraekke sine implantate­r på b.la. grise og aber. I 2021 haevdede Elon Musk, at Neuralink havde indsat en minicomput­er i hjernen på en abe, som gjorde den i stand til at spille et computersp­il.

»Man kan ikke engang se, hvor neuroimpla­ntatet blev indsat, ud over at han har en slags mørk mohawk (frisure med højt strithår, red.),« forklarede Musk i et interview om aben.

Neuralink blev siden beskyldt for at vanrøgte forsøgsdyr. I december 2022 skrev nyhedsbure­auet Reuters på baggrund af interne dokumenter fra Neuralink og samtaler med ansatte, at virksomhed­en på davaerende tidspunkt havde draebt omkring 1.500 dyr som led i implantatf­orsøgene.

Anonyme ansatte fortalte Reuters, at bl.a. Elon Musks krav om hurtige resultater bidrog til et højt dødstal blandt forsøgsdyr­ene. F.eks. fik 25 grise ved en fejl indoperere­t et for stort implantat og måtte derefter aflives.

I en undersøgel­se fandt amerikansk­e myndighede­r dog ingen tegn på, at Neuralink havde overtrådt dyrevelfae­rdsloven, bortset fra ved en enkelt haendelse i 2019, hvor en kirurg havde benyttet et ikke-godkendt taetningsm­iddel til at lukke nogle huller, der var blevet boret i kraniet på en forsøgsabe.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark