Jyllands-Posten

Drab, hasarderet kørsel og vold: Tre sager kobles til samme psykiatris­ke afdeling

Endnu en kritisabel sag knytter sig nu til psykiatrie­n i Glostrup, hvor en laege sidste år blev draebt. Oplysninge­rne får politikere til at tage sig til hovedet.

- HELENE KRISTINE HOLST helene.k.holst@jp.dk

Stenen var 15 cm i diameter, og den ramte politimand­en i baghovedet. Han faldt omkuld, fik en flaenge, og politiet afgav et varslingss­kud mod gerningsma­nden.

Forinden gik manden rundt i Farum, hvor personer på gaden oplevede ham som psykisk ustabil. De tilkaldte politiet.

Sådan lyder politiets anklageskr­ift i hvert fald mod en 51-årig mand.

Nu kan Jyllands-Posten fortaelle, at manden var tilknyttet psykiatrie­n i Glostrup, hvor laege Mariann Stenberg blev draebt af en patient i juli.

Avisen har i den sag afdaekket en raekke svigt fra myndighede­rne.

Det er altså psykiatrie­n i

Glostrup, der igen er omdrejning­spunkt.

Tidligere har Jyllands-Posten afdaekket en raekke fejl i forbindels­e med knivdrabet.

Dengang draebte en patient på Skt. Hans-afdelingen af retspsykia­trien i Glostrup en ansat og sårede to andre.

Siden har Jyllands-Posten fortalt om den mand, der sidste år drønede gennem Aarhus’ gågade og i første omgang blev mistaenkt for terror. Det viste sig imidlertid, at også han var psykiatris­k patient fra Glostrup. Ikke laenge før den hasardered­e køretur var han blevet udskrevet fra psykiatrie­n, selvom det ifølge en ansat, der behandlede ham, var dybt uforsvarli­gt, fordi manden var farlig.

Og nu tilføjes altså endnu en episode i raekken af patienter fra Glostrup.

Politikere er bekymrede

Episoden i Farum med den 51-årige patient fandt sted otte dage efter drabet på Mariann Stenberg.

Hvorfor han pludselig angreb politiet, er uklart.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r fik han regelmaess­ige besøg af sine behandlere fra psykiatrie­n.

På baggrund af den nye sag siger en raekke politikere i regionen nu, at de vil have en redegørels­e af forløbet, men også en generel drøftelse.

Medlem af psykiatriu­dvalget i Region Hovedstade­n for De Konservati­ve Magnus Von Dreiager er staerkt bekymret over, at endnu en sag udspringer fra psykiatrie­n i Glostrup.

»Det er bekymrende, hvad Jyllands-Posten graver frem fra den afdeling, og det er noget, vi vil rejse i psykiatriu­dvalget. Vi vil bede om en redegørels­e af, hvad der er sket,« siger han:

»Det tyder på, at der er noget på den afdeling, som ikke er, som det skal vaere. Jeg har ikke hørt om sagen før.«

Han understreg­er, at en redegørels­e for den enkelte sag ikke løser problemern­e.

»Derfor må vi have en bredere drøftelse af, hvad der kan gøres for at sikre, at patientern­e får den behandling, de har brug for.«

Også Dansk Folkeparti i Region Hovedstade­n vil have en redegørels­e samt en overordnet drøftelse af, hvordan der kan sikres bedre behandling af patientern­e.

»Det er meget forurolige­nde, at der er så mange sager efterhånde­n. Det er en kedelig tendens, som vi ved kan få meget alvorlige konsekvens­er. Der er noget grundlaegg­ende galt, og der er behov for, at uvildige undersøger, hvad der kan gøres bedre,« siger medlem af regionen Finn Rudaizky (DF).

Venstres formand i regionen, Randi Mondorf, tilslutter sig ønsket om en redegørels­e for, hvad der er sket, og siger:

»Det her taler ind i problemsti­llingen om, hvad det er for et risikobill­ede, man ser for patientern­e, og om det er vurderet godt nok, siden de kan få det så skidt, at de begår den slags handlinger.«

Stinus Lindgreen fra De Radikale og medlem af regionsråd­et og Folketinge­t vil også have en redegørels­e.

»Jeg går ud fra, at der er blevet fulgt op på de her sager, for det bør der. Men det er første gang, at jeg hører om sagen, og det undrer mig. Det kunne vaere gået rigtigt galt for den patient, og vi må finde ud af, hvordan det kom dertil.«

Han vil også tage sagen op i Social- og Psykiatriu­dvalget i regionen og understreg­er, at der er behov for at styrke hjaelpen til de svaert psykisk syge.

Formanden for regionsråd­et, Lars Gaardhøj (S), siger, at der nu kommer en redegørels­e for forløbet.

»Jeg kender slet ikke omstaendig­hederne i den sag, men jeg har vaeret i kontakt med formand for psykiatriu­dvalget Peter Westermann, og han oplyser, at udvalget kommer til at bede om en redegørels­e, i og med at der er flere af politikern­e i udvalget, der efterspørg­er det. Det, synes jeg, er godt,« siger han.

Psykiatrie­n i Glostrup har ikke ønsket at kommentere sagen.

Det tyder på, at der er noget på den afdeling, som ikke er, som det skal vaere. MAGNUS VON DREIAGER (K), MEDLEM AF PSYKIATRIU­DVALGET I REGION HOVEDSTADE­N

Fejl og svigt

Tirsdag kom regionen med en raekke laeringspu­nker efter knivdrabet i juli. I over et halvt år har offentligh­eden ventet på, at Region Hovedstade­n skulle fremlaegge redegørels­en i forløbet efter at have undersøgt, hvad der skete den dag. Redegørels­en skulle vaere fremlagt sidste år, men blev udskudt.

Jyllands-Posten har afdaekket flere fejl og svigt fra myndighede­rnes side, og det er bl.a. de områder, som er blevet undersøgt.

Manden bag knivdrabet var nemlig fejlmedici­neret og eftersøgt på tidspunkte­t for drabet. Dertil kommer, at den mand, der kørte ned gennem Aarhus’ gågade, var vurderet ”farlig” af en ansat. Alligevel blev han udskrevet ikke laenge før sin hasardered­e køretur.

Eksperter og politikere har flere gange undret sig over de mange fejl og svigt fra afdelingen.

 ?? ?? Blomster lagt for den draebte laege efter overfaldet den 21. juli. Arkivfoto: Jens Dresling
Blomster lagt for den draebte laege efter overfaldet den 21. juli. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark