Jyllands-Posten

Fire år efter Storbritan­niens farvel til EU har tømmermaen­dene meldt sig

Et flertal af briterne anser brexit for at vaere en fiasko. Men det betyder ikke, at Storbritan­nien igen banker på EU’s dør.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Brexit er ikke en perifer bekymring, som vi kan overlade til fortiden. Det er den afgørende faktor i krisen omkring leveomkost­ninger forårsaget af høj inflation.

SADIQ KHAN, LONDONS BORGMESTER

Det er naeppe en fødselsdag, der vil blive husket for pomp og lys i den store Union Jacklagkag­e.

Selv om meningerne stadig er delte fire år efter brexit, er dommen ret entydig.

Det har kostet dyrt for Storbritan­nien at forlade EU.

Ud over åbenlyse økonomiske pinsler er der gode grunde til, at Rishi Sunaks regerende konservati­ve parti ikke har gjort brexit til et af sine slagnumre i den valgkamp, der allerede så småt er gået i gang op til det naeste parlaments­valg til efteråret.

Den 16. januar trådte nye valgregler i kraft for briter, der bor uden for Storbritan­nien. De betyder, at en regel om, at man mister sin stemmeret efter 15 år i udlandet, falder bort.

Resultatet er 2,3 mio. ekstra vaelgere, hvoraf ca. en tredjedel bor i EU-lande. De er naeppe store fans af brexit og kan derfor gøre livet surt for navnlig de konservati­ve politikere på valgdagen.

Økonomien forvaerret

Meningsmål­inger viser med al tydelighed, at briterne er utilfredse med følgerne af folkeafste­mningen i 2016, dengang politikere som Boris Johnson lovede en ny og gylden aera for Storbritan­nien.

Syv et halvt år efter afstemning­en opfatter et stort flertal brexit som en fiasko, skriver avisen The Guardian. Dommen bygger bl.a. på en Opinium-måling for avisen Observer Sunday, hvori under 10 pct. af briterne mener, at brexit har forbedret deres økonomi.

Et massivt flertal er overbevist om, at Storbritan­niens udtraeden af EU har haft en negativ effekt på landet generelt. Brexit får skyld for at øge leveomkost­ningerne og for ikke som lovet at reparere det permanent kriseramte sundhedssy­stem, NHS, eller at sikre kontrollen med indvandrin­gen.

Med fravaeret af mange EUborgere fra det britiske arbejdsmar­ked er manglen på arbejdskra­ft i sektorer som hotel- og restaurati­onsbranche­n, landbruget og hospitaler blevet endnu vaerre.

Flere målinger fra institutte­t YouGov bekraefter, at den folkelige brexit-entusiasme er forduftet i de forløbne fire år, indtil Storbritan­nien efter langvarige forhandlin­ger endeligt sagde farvel den 31. januar 2020.

Taler for døve ører

Blandt de adspurgte er den mest populaere løsning at melde sig ind i EU igen. 51 pct. siger, at de går ind for at omstøde resultatet af folkeafste­mningen i 2016. 33 pct. føler meget staerkt, at det bedste er at vende tilbage, mens 36 pct. er modstander­e, heraf 25 pct. staerke modstander­e.

En mindre vidtgående plan B om igen at melde sig ind i EU’s indre marked støttes af 42 pct. mod 22 pct.

Men ingen af delene ser ud til at blive til virkelighe­d. 7 af 10 konservati­ve vaelgere er modstander­e af en retur til EU, og det er heller ikke en plan, Sunaks regering seriøst overvejer.

Derimod flirter fremtraede­nde konservati­ve politikere med tanken om at løsne båndene til det kontinenta­le Europa endnu mere ved at forlade den europaeisk­e menneskere­tsdomstol for frit at kunne definere deres egen indvandrin­gspolitik.

Heller ikke lederen af arbejderpa­rtiet har grebet chancen for at gøre op med brexit. På trods af, at flere end otte af ti af Labours vaelgere gerne vil tilbage i EU, fastslår Keir Starmer, at det ikke er Labours politik. Han lukker også døren for en genindtrae­den i EU’s indre marked.

Men partiets ledere er uenige. Londons borgmester, Sadiq Khan, opfordrede i januar til at styrke båndene til

EU. Han beskylder brexit for at have kostet den britiske hovedstad over 260 mia. kr. I en pressemedd­elelse argumenter­ede borgmester­en for, at en ny aftale er nødvendig for at kickstarte økonomien og haeve levestanda­rden for briterne.

»Vi er nødt til at vaere aerlige. Brexit er ikke en perifer bekymring, som vi kan overlade til fortiden. Det er den afgørende faktor i krisen omkring leveomkost­ninger forårsaget af høj inflation,« fastslog Sadiq Khan.

Virksomhed­er klager

Forud havde Labour-borgmester­en bestilt en undersøgel­se hos analysefir­maet Cambridge Econometri­cs, der viser, at brexit allerede har kostet den britiske økonomi 1.200 mia. kr. og 2 mio. job over hele landet, heriblandt 290.000 i London.

Ifølge undersøgel­sen vil tallene blot blive vaerre med årene, hvis der ikke gribes ind.

Rishi Sunak og hans konservati­ve ministre svarer normalt, at covid-pandemien var skyld i mange af problemern­e. De peger på, at Storbritan­niens økonomi er vokset hurtigere end både Tysklands, Frankrigs og Italiens siden brexit-afstemning­en i 2016. Samtidig fremhaever de, at brexit har givet nye muligheder bl.a. i form af britiske frihandels­aftaler med lande som Australien.

Britiske firmaer oplever, at ekstra bureaukrat­i og inspektion­er af varer har skabt nye barrierer for handlen på tvaers af Den Engelske Kanal og dermed skadet britisk export.

Ifølge det britiske handelskam­mer kaemper små og mellemstor­e virksomhed­er hårdt for at opretholde eksporten til EU.

Kort efter brexitafst­emningen vurderede handelskam­meret, at beslutning­en om at forlade EU ville blive et problem for 4 af 10 af deres importører og under en tredjedel af eksportøre­r.

I dag siger to af tre i begge grupper, at brexit har påvirket deres virksomhed­er negativt.

 ?? ?? Antibrexit-demonstran­ter giver ved det britiske parlament udtryk for, at brexit ikke har vaeret godt for Storbritan­nien.
Foto: Toby Melville/Reuters
Antibrexit-demonstran­ter giver ved det britiske parlament udtryk for, at brexit ikke har vaeret godt for Storbritan­nien. Foto: Toby Melville/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark