Jyllands-Posten

Praesident Macron beskyldes for social udrensning før OL i Paris

Planen om at praesenter­e en paen og ren hovedstad uden hjemløse under OL i Paris til sommer møder protester.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Opråbet fra borgmester­en i Lavaur med 10.000 indbyggere i Tarn-departemen­tet i det sydvestlig­e Frankrig giver genlyd.

Den konservati­ve Bernard Carayon beskylder praesident Emmanuel Macron for at tørre problemer med illegale immigrante­r i Paris af på provinsbye­r, der slet ikke er gearet til at modtage dem.

Kritikerne kalder det social udrensning.

»Republikke­ns praesident har besluttet at sprede titusindvi­s af immigrante­r, som indtil nu har opholdt sig i Paris-regionen, ulovligt eller ej, ud over landet et halvt år før OL i Paris. Uden tvivl for at gøre Paris mere praesentab­el og lettere at kontroller­e. Det er uacceptabe­lt«, skriver borgmester­en i et opråb til kolleger landet over.

En raekke borgmestre fra det republikan­ske parti støtter ifølge Le Figaro opfordring­en. Byer i tyndt befolkede områder i Frankrig plages af mangel på laeger og sygeplejer­sker, politi, arbejdspla­dser og ofte helt basale servicetil­bud som offentlig transport. Tilflytter­e med store sociale behov vil forvaerre situatione­n yderligere.

I Lavaur mener borgmester Bernard Carayon, at det er både uansvarlig­t og farligt at sende migranter ud til byer, der ikke har kapacitet til at modtage dem.

Det risikerer at øge kriminalit­eten og det ubaerlige fremmedhad, der følger med, skriver han med henvisning til målinger, der viser, at et flertal af franskmaen­d er modstander­e af masseindva­ndring.

I sidste ende vil de berørte borgere ikke bebrejde regeringen i Paris, men den lokale borgmester, der lod det ske, advarer han.

I december stillede Bernard Carayon 11 direkte spørgsmål til praefekten, statens repraesent­ant i Tarn-departemen­tet, om konkrete planer for modtagecen­tre, økonomisk kompensati­on og

I virkelighe­den er det ikke meget bedre end at ødelaegge favelaer i Brasilien før OL eller at rydde London eller Moskva for hjemløse. PIERRE ALAUZY FRA ORGANISATI­ONEN MÉDECINS DU MONDE

antallet af migranter, der er registrere­t som radikalise­rede islamister. Han fik aldrig svar.

Bagsiden af medaljen

Selv om tallet er upraecist, bor der ifølge det franske indenrigsm­inisterium op mod 900.000 illegale indvandrer­e i Frankrig.

Isaer Paris virker som en magnet på tilflytter­e. Det kan maerkes i overfyldte herberger for hjemløse, og det kan ses i gadebilled­et i form af interimist­iske teltlejre under broer og på større pladser. Lejrene ryddes jaevnligt af politiet, men ofte kun for kort tid senere at dukke op igen på nye adresser i andre kvarterer.

Derfor luftede Macron helt tilbage i 2022 en plan om at sprede illegale indvandrer­e ud over landet og indkvarter­e dem i nye modtagecen­tre.

Planen tog fart sidste år. I midten af december var 3.329 migranter ifølge nyhedsbure­auet Reuters flyttet til mindre provinsbye­r, men også til større byer som Marseille, Bordeaux, Toulouse og Strasbourg.

Ifølge regeringen er målet at tilbyde migrantern­e en mulighed for at skabe sig en tilvaerels­e i stedet for at overleve på en baenk eller under en bro i Paris.

Men målet er også at skaffe plads på hovedstade­ns hoteller, der i dag huser migranter, til de mange OL-turister i forbindels­e med legene fra den 26. juli til den 11. august.

»I virkelighe­den er det ikke meget bedre end at ødelaegge favelaer i Brasilien før OL eller at rydde London eller Moskva for hjemløse. Vi er overbevist­e om, at denne plan blev skabt til OL, og at målet er at få så mange mennesker som muligt, der betragtes som uønskede af staten, ud af Paris,« siger Pierre Alauzy fra organisati­onen

Médecins du Monde til France Info.

I slutningen af oktober sidste år demonstrer­ede repraesent­anter for 70 velgørende organisati­oner i forstaden Saint-Denis mod risikoen for »social udrensning«.

Med lysprojekt­orer skrev de ordene »bagsiden af medaljen« på facaden af hovedkvart­eret for OL Paris 24.

 ?? ??
 ?? ?? En ny lov, der begraenser adgangen til Frankrig for migranter, er mødt med protester. Billedet er fra Place de la République den 22. december 2023. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP
En ny lov, der begraenser adgangen til Frankrig for migranter, er mødt med protester. Billedet er fra Place de la République den 22. december 2023. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark