Jyllands-Posten

Sag om Trump og valgsvinde­l har taget en uventet drejning

I sagen om Donald Trumps forsøg på at omgøre resultatet af praesident­valget i 2020 beskyldes statsadvok­aten og anklageren for urent trav.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Det er ikke hver dag, at en statsadvok­at i en højtprofil­eret politisk sag bliver beskyldt for at have et romantisk forhold til sin egen anklager. Men det er lige praecis sådanne oplysninge­r, der i disse dage pibler frem i sagen om Donald Trump og den mulige valgsvinde­l i Georgia i 2020.

Sagen så ellers for blot få måneder siden ud til at køre som smurt for den demokratis­k valgte statsadvok­at Fani Willis. I august begyndte flere af Donald Trumps 18 medtiltalt­e at indgå forlig med anklagemyn­digheden i bytte for at vidne mod den tidligere praesident.

Den slags er normalt en indikation på, at sagen kan gå hen og blive temmelig alvorlig for de tiltalte.

Men så kom oplysninge­rne om det romantiske forhold mellem Fani Willis og hendes egen udpegede hovedankla­ger i sagen, Nathan Wade, frem. Siden har både medier og politikere kastet sig over statsadvok­aten, der beskyldes for at have sammenblan­det strengt private forhold med sit eget arbejde.

De eksplosive oplysninge­r stammer fra en 127 sider lang begaering fra en af Donald Trumps medtiltalt­e, Michael Roman. I begaeringe­n beskylder han Fani Willis for at have indgået »lukrative aftaler med sin egen kaereste« – Nathan Wade – og for at have brugt statens penge på romantiske rejser til Miami, de caribiske øer og til vinområdet Napa Valley i Californie­n. I begaeringe­n fremlaegge­r Michael Roman ikke konkrete beviser for sine påstande.

Flybillett­er til statsadvok­at

Men hans advokat skriver, at Fani Willis og Nathan Wade er blevet set »i et personligt forhold« flere steder Atlanta i Georgia, og at vidner også i anklagemyn­digheden har bekraeftet deres forhold.

Samtidig viser kreditkort­oplysninge­r fra Nathan Wades egen skilsmisse­sag, at han har købt flybillett­er til både Miami og San Francisco til sig selv og til Fani Willis. Pengene kommer fra de mere end 650.000 dollars, som han indtil videre har modtaget for at føre sagen.

Den sidste oplysning er måske den mest opsigtsvae­kkende.

Før Nathan Wade den 1. november 2021 blev udpeget af Fani Willis til at blive anklager

i den omfattende sag, var han et fuldkommen ubeskrevet blandt blandt USA’s jurister. Hans job som både advokat og assisteren­de dommer i flere af Atlantas forstaeder havde indtil da bestået i at behandle sager om trafikfors­eelser og simpel kriminalit­et.

Derfor spørger mange sig selv, om det var en vennetjene­ste, da Fani Willis hyrede ham til at føre sagen.

Sagen bliver endnu mere betaendt af, at Nathan Wade, allerede dagen efter at han blev udpeget som anklager, indgik en skilsmisse­begaering mod sin kone, Jocelyn Wade, som han havde vaeret gift med i 24 år.

Tirsdag indgik han dog et forlig i skilsmisse­sagen, hvilket gør, at han undgår at vidne i sagen og dermed potentielt set ville skulle forklare om sit mulige forhold til Fani Willis.

Men det betyder bestemt ikke, at sagen er afsluttet.

Forleden nedsatte Republikan­erne i Georgias lovgivende forsamling en undersøgel­seskommiss­ion, der skal kulegrave forløbet. Selv om kommission­en ikke har nogle magtbeføje­lser over for statsadvok­aten, kan den indkalde vidner til at blive afhørt under vidneansva­r.

Skraekscen­ariet for statsadvok­aten er, at sagen traekker i langdrag, og at hun bliver fjernet fra den. Omvendt er den en gave for Donald Trump og hans støtter, der tidligere har beskyldt Fani Willis for urent trav. Indtil videre har Fani Willis og Nathan Wade afvist at udtale sig om sagen.

Dommeren har dog bedt om en redegørels­e fra dem, inden ugen er omme. Hvad der herefter kommer til at ske, er uklart.

 ?? ?? Fulton Countys statsadvok­at, Fani Willis (tv.), og anklager Nathan Wade (th.) beskyldes for at have et romantisk forhold.
Foto: Elijah Nouvelage/Reuters
Fulton Countys statsadvok­at, Fani Willis (tv.), og anklager Nathan Wade (th.) beskyldes for at have et romantisk forhold. Foto: Elijah Nouvelage/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark