Jyllands-Posten

Et laes hestemøg gør ikke noget godt for den demokratis­ke samtale

-

»Det er jo latterligt det der.« 45 sekunder inde i Ekstra Bladets kampagnevi­deo falder den første kommentar fra en borger, som avisens udsendte beder forholde sig til, at Ekstra Bladet har stillet en trailer med hestemøg foran Torben Østergaard-Nielsens hjem med beskeden: »Fjern dit lort, så fjerner vi vores.«

Avisen er muligvis blevet så grebet af folkestemn­ingen, at den ikke kunne stå for fristelsen til at skabe opmaerksom­hed om sig selv.

Men set ud fra et demokratis­k synspunkt betraeder Ekstra Bladet en farlig vej.

hvor sandheden let bliver subjektiv, hviler der en saerlig forpligtel­se på de frie, objektive medier til at forholde sig til virkelighe­den på et oplyst grundlag.

Falske nyheder får demokratie­t til at ryste, og det er afgørende med trovaerdig­e medier, som på sikker faktuel grund taler med større vaegt og ikke falder til hurtige konklusion­er.

I en tid,

Sagen om Nordic Waste er et illustrati­vt eksempel på, hvordan det kan gå, når folkestemn­ing, politik og medier finder sammen i et uskønt forløb. Naesten uanset hvad Torben Østergaard-Nielsen måtte have gjort eller ej, så var han – godt hjulpet på vej af sin formue – forhåndsud­taget til at spille rollen som skurk i et drama, hvis slutning ingen kunne eller kan forudse.

Regeringen med Mette Frederikse­n (S) i spidsen mente at kunne tale på vegne af de fleste danskere, når man nu vidste, hvor meget ejeren af Nordic Waste havde på bankkontoe­n, og som derfor burde betale.

Som ansvarlig politiker ved hun af alle, at man ikke kan tolke loven efter forgodtbef­indende, og at man skal vaere meget, meget varsom med at udpege en skyldig, før en sag er tilstraekk­elig belyst.

Ret og pligt formes ikke af en formue og et jordskred, men af de love, som Folketinge­t

har vedtaget. Når først Mette Frederikse­n og nu også Ekstra Bladet uden skelen til lov og ret køber ind på fortaellin­gen om, at Torben Østergaard-Nielsen skal bøde, spilles der højt spil om principper, der er større end enkeltsage­n ved Ølst.

Borgere henter informatio­n fra mange forskellig­e medier og er hver isaer overbevist­e om, at det, de andre laeser, er fake news, mens de selv sidder med sandheden.

Det gør det vanskeligt at skabe et faelles udgangspun­kt for en demokratis­k samtale.

USA’s tidligere udenrigsmi­nister Madeleine Albright advarede mod, at et samfund kan blive så splittet, at der end ikke er enighed om, hvad fakta er. Man skaendes om fakta i stedet for at anerkende, at der er forskellig­e måder at tolke situatione­n på og forskellig­e forslag til løsninger. Demokrati hviler på gensidig respekt.

Som en anden borger fik sagt i Ekstra Bladets video: »Jeg synes, at vi alle har ret til at vaere her.«

Var det en gruppe aktivister, der havde plantet et lad møg ved en politikers bopael, ville de blive beskyldt for udenomspar­lamentaris­ke metoder og opfordret til at bruge deres demokratis­ke rettighede­r til at få indflydels­e i stedet.

Aktionen er ikke alene latterlig, men potentielt skadelig for seriøse medier, som insisterer på at vaegte viden og forvalte det ansvar, som forpligter i en brydningst­id, hvor sandhed og objektivit­et har trange kår.

en statsminis­ter, som tolker lovene efter moralsk forgodtbef­indende, og et landsdaekk­ende dagblad, som mener at have ret til at chikanere en virksomhed­sejer, fordi Torben Østergaard­Nielsen efter avisens opfattelse »har haeldt en bunke giftigt lort op på toppen af en bakke for at tjene penge«, løbet fra regningen og er hovedrig.

Aktionen er ikke alene latterlig, men potentielt skadelig for seriøse medier, som insisterer på at vaegte viden og forvalte det ansvar, som forpligter i en brydningst­id, hvor sandhed og objektivit­et har trange kår.

Nu er det så

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark