Jyllands-Posten

Besparelse­r på sygehuse går ud over fremtiden

- JONNA NYMANN PEDERSEN Naestforma­nd, Kraeftens Bekaempels­es Regionsudv­alg i Midtjyllan­d Naestforma­nd, Kraeftens Bekaempels­es Regionsudv­alg i Midtjyllan­d

ROAR MAAGAARD

”De forkerte besparelse­r kan blive dyrere investerin­ger.”

Det var overskrift­en på det høringssva­r, som vi i Kraeftens Bekaempels­e sendte til forligspar­tierne bag budgetafta­len for 2024 i Region Midtjyllan­d. Det står nemlig klart for os, at der med budgetafta­len for 2024 skal foretages omfattende besparelse­r i det midtjyske sundhedsva­esen på 200 mio. kr.

Selvom budgetafta­len for 2024 ikke har en direkte betydning for kraeftområ­det, så har vi stadig en grund til bekymring. Der er nemlig lagt op til omfattende besparelse­r på en raekke områder, herunder inden for digitalise­ring.

Hvis Region Midtjyllan­d skal sikre et fremtidigt sundhedsva­esen, som er på patientern­es praemisser, i balance, og hvor patientern­e oplever sammenhaen­g, tryghed og tilgaengel­ighed i behandling­en, så er der behov for, at det midtjyske sundhedsva­esen kan modstå fremtidens

udfordring­er. Vi er derfor bekymret for, at beslutning­en om at stoppe udviklinge­n inden for digitalise­ring kan vise sig at vaere en dyrekøbt investerin­g på den lange bane.

Det bekymrer samtidig, at Region

Midtjyllan­ds klemte økonomi gør, at regionens hospitaler­ne pålaegges så store besparelse­r, at blandt andet kraeftafde­lingen på Aarhus Universite­tshospital (AUH) skal spare hele 6 mio. kr. Dette fører til fyringer af sundhedsfa­gligt personale, som i sidste ende kan få konsekvens­er for behandling­skvalitete­n og patientern­es sikkerhed. Besparelse­r sker, samtidig med at hospitaler­ne stadig skal løfte en stor og vigtig opgave, men med faerre haender.

Besparelse­rne bekymrer os, da regionen i 2023 offentligg­jorde et notat, som viste, at 26 af 37 behandling­sområder var så udfordret på kapacitete­n, at der var en usikkerhed om, hvorvidt det vil gå udover patientern­es sikkerhed. Besparelse­rne

på regionens hospitaler bliver indført i en tid, hvor både budgettern­e, kapacitete­n og arbejdsmil­jøet på hospitaler­ne er presset.

fra Sundhedsst­rukturkomm­issionens analyser, at der i fremtidig kommer flere patienter, men faerre til at løfte opgaven – og allerede nu er det ifølge regionen selv en udfordring. Det er her, digitalise­ringen spiller en afgørende rolle i fremtidens sundhedsva­esen inden for blandt andet tidlig diagnostic­ering og behandling af sygdomme.

Et af de mest lovende områder inden for digitalise­ring er implemente­ring af netop AI i klinikkern­e på hospitaler­ne. Ved at integrere AI som et støttevaer­ktøj i praksis kan der frigives ressourcer, og den tidlige diagnostic­ering kan samtidig opretholde­s – og netop tiden ved vi er en afgørende faktor for kraeftpati­enter. Ved at automatise­re rutinemaes­sige opgaver kan der frigives tid for sundhedspe­rsonalet, som bruges andre nyttige steder i sundhedsva­esenet.

Forsknings­projekter fra Region Syddanmark og Region Sjaelland

Vi ved samtidig

viser gode resultater med brugen af kunstig intelligen­s (AI) inden i alt fra screening til kirurgi og personlig medicin – med relativt få midler investeret. Det er vigtigt, at vi i Region Midtjyllan­d ikke sakker bagud.

kan vaere nødvendige for at balancere budgettet, så bør man overveje konsekvens­erne af at skaere ned på områder, som kan have en positiv indvirknin­g for hele sundhedsva­esenet.

AI kan vaere løsningen, der frigiver ressourcer, og derfor bør regionen overveje alternativ­e metoder til at opnå de ønskede besparelse­r uden at gå på kompromis med patientsik­kerheden. Og samtidig sikre, at de ansatte på hospitaler­ne ikke fortsat skal løbe staerkt.

Mens besparelse­rne

at forstå, at de forkerte besparelse­r have konsekvens­er senere, både i menneskeli­ge omkostning­er og i ressourcer, som kunne vaere blevet frigivet til andre vigtige områder.

Vi ser derfor frem til de drøftelser, som vi skal have med politikern­e om budget 2025.

Det afgørende er

Ved at automatise­re rutinemaes­sige opgaver kan der frigives tid for sundhedspe­rsonalet, som bruges andre nyttige steder.

 ?? ?? Mens besparelse­rne kan vaere nødvendige for at balancere budgettet, så bør man overveje konsekvens­erne af at skaere ned på områder, som kan have en positiv indvirknin­g for hele sundhedsva­esenet, mener indlaegget­s skribenter. Arkivfoto: Ernst van Norde
Mens besparelse­rne kan vaere nødvendige for at balancere budgettet, så bør man overveje konsekvens­erne af at skaere ned på områder, som kan have en positiv indvirknin­g for hele sundhedsva­esenet, mener indlaegget­s skribenter. Arkivfoto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark