Jyllands-Posten

Stop avlen af designerhu­nde

- JACOB JENSEN Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, (V)

Hunden er menneskets bedste ven, og det er ikke for sjov, man siger det. I hvert fald ikke for mig personligt. Jeg holder selv meget af min brune labrador, Bailey, som jeg går lange ture med ud over markerne ved mit hjem.

Jeg tror, at mange andre har oplevet eller oplever glaeden, det er at komme hjem fra det ene eller det andet, og så står hunden der i døren og byder velkommen. Ligesom jeg har en masse historier og anekdoter om min hund, tror jeg, at de fleste hundeejere har deres egne historier om saerlige kendetegn, der gør sig gaeldende for netop deres hund.

svarer i en undersøgel­se foretaget af Københavns Universite­t, at et eller flere af deres kaeledyr betyder noget for dem personligt. Derfor har vi naturligvi­s også et ansvar for hundes ve og vel.

For vi som mennesker skal også vaere hundens bedste ven. Heldigvis er jeg sikker på, at mange hunde i danske familier ikke kunne ønske sig at bo andre steder end der, hvor de bor.

Men sommetider svigter vi desvaerre vores ansvar. Jeg mener ikke, at vi lever op til vores ansvar, når vi fremavler dyr til at se ud på en bestemt måde, som giver vejrtraekn­ingsbesvae­r, fysiske gener eller andre livsvarige men. Der svigter vi som hundens bedste ven.

92 pct.

Vi har siden 1800-tallet avlet hunde efter deres egenskaber og udseende, og nogle gange går der desvaerre mode i det. Det har medført – og gør det desvaerre også i dag – at en raekke hunderacer har fået så ekstreme traek, at det går ud over deres sundhed og reelt set giver dem livslange lidelser.

Det er enormt vigtigt, at vi saetter ansvarligh­eden forrest, når vi køber og opdraetter kaeledyr. Det handler blandt andet om at sikre avlsdyrene­s genetiske sundhed.

i regeringen også saette en stopper for den ekstreme avl af kaeledyr. Vi skal i Danmark fastsaette konkrete rammer og regler for, hvornår man må og ikke må avle på kaeledyr. Det skal blandt andet ske med inspiratio­n fra andre lande, der allerede har taget fat om problemet.

Vi vil som noget andet også stramme reglerne for saerlige hundehalsb­ånd. Naturligvi­s er hundehalsb­ånd nødvendige, når hunde luftes eller tages med på indkøb eller til andet med sin ejer. Men vi vil fra regeringen­s side ikke se de halsbånd, der har tapper eller metalbøjni­nger, som vender ind mod hunden og i visse tilfaelde strammes, når hunden traekker, så halsbånden­e aktivt går ind og strammer grebet om hundens hals med metal.

Derfor vil vi

alle sammen Teddy Edelmanns klassiker ”Himmelhund­en”, hvor han spørger, om man må tage sin hund med sig i himlen. Og når man en dag skal herfra, ville det da vaere skønt at have sin bedste ven med.

Men lad os prøve at vende den om. Jeg er ikke sikker på, at alle hunde har lyst til at have hundeejere­n med sig ind i himlen, hvis ikke hunden har haft et ordentligt luftvejssy­stem eller har vaeret underlagt et kvaelnings­halsbånd det meste af sit liv.

Vi kender nok

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark