Jyllands-Posten

Militaerju­nta er mere svaekket end nogensinde

Tre år efter at Myanmars staerke militaer kuppede sig til magten i 2021, kan det meget vel tabe kampen mod modstanden, der for alvor vandt frem i 2023. Fremtiden for de demokratis­ke kraefter i Myanmar er dog stadig usikker.

- HELENE MARIA KYED Seniorfors­ker, DIIS

markerer treårsdage­n for militaerku­ppet i Myanmar, som afsatte den demokratis­k valgte regering under ledelse af Aung San Suu Kyis parti. Mens Aung San Suu Kyi stadig er bag tremmer, så fortsaette­r medlemmer af hendes parti og en bred vifte af modstandsg­rupper med at nedkaempe militaeret politisk og gennem vaebnede kampe. Militaerju­ntaen sidder stadig på magten i hovedstade­n og er overlegen, når det gaelder tungt artilleri og luftvåben, men på stort set alle andre fronter er juntaen svaekket.

erklaerede plan om at få styr på økonomien og afholde et valg er mislykkede­s. På slagmarken lider militaeret store tab, og flere og flere soldater overgiver sig eller tilslutter sig modstanden. Juntaen har ingen legitimite­t i den bredere befolkning, og statsappar­atet uden for hovedstade­n og de største byer er brudt sammen.

Militaeret mister mere og mere territorie­l kontrol på landet og i graenseomr­åderne, der nu i stor udstraekni­ng administre­res af forskellig­e nye modstandsg­rupper og gamle etniske vaebnede grupper. Men trods den åbenlyse svaekkelse er der ikke meget, der tyder på, at militaeret­s top har til hensigt at give op. Tvaertimod øger den dagligt sin brutalitet over for civilbefol­kningen og bruger luftbombar­dementer på civile mål som modsvar på modstanden­s fremgang. Tusindvis af civile er blevet draebt, tortureret og faengslet siden kuppet. 2,5 mio. mennesker er internt

Militaeret­s

fordrevne, en stigning på over 1 mio. siden begyndelse­n af 2023.

Siden kuppet har militaeret stået over for en bred folkelig og pro-demokratis­k modstand, der går på tvaers af de mange etniske grupper i Myanmar. Få internatio­nale observatør­er havde dog forestille­t sig, at modstanden ville vinde så meget frem, som den har gjort. Tvivlen på modstanden skal dels ses i lyset af det historisk staerke

militaer og dels den mistillid, der har hersket mellem de mange mindretal og det burmesiske flertal siden landets uafhaengig­hed i 1948.

Ved indgangen til 2023 så det da også ud til, at Myanmar stod over for en fastlåst konflikt og en alt for ukoordiner­et opposition. Trods nye alliancer mellem civilsamfu­ndet, medlemmer af Aung San Suu Kyis parti, strejkende offentligt ansatte, burmesiske selvforsva­rsgrupper og isaer fire af de etniske vaebnede grupper var der stadig en raekke af de etniske grupper, der stod udenfor. Det billede aendrede sig efter den 27. oktober, hvor en alliance af tre etniske vaebnede grupper på kort tid overtog flere hundrede militaerpo­ster, en raekke mindre byer samt graenseove­rgange i den nordlige del af Shan-staten på graensen til Kina. Over 3.000 soldater overgav sig.

Operation 1027 – opkaldt efter sin startdato – er et vendepunkt i konflikten. Det nye er ikke kun, at angrebet blev et historisk stort tab for militaeret, men også at de tre militaert staerke etniske grupper for første gang erklaerede, at de som resten af modstanden nu gik efter at vaelte juntaen. Operatione­n har også betydet, at andre modstandsg­rupper har udnyttet militaeret­s svaekkelse til at erobre flere områder, bl.a. på graenserne til Thailand, Indien og Bangladesh.

har ikke formået at generobre de tabte positioner, men har svaret igen med luftangreb. Den 12. januar indgik det en våbenhvile med tre etniske grupper. Kampe fortsaette­r andre steder, og isaer en af de tre grupper i alliancen udvider sin position i det vestlige Myanmar. Det ses som en sejr for resten af modstanden. Selvom opposition­sregeringe­n har forsøgt at samle modstanden under sin ledelse og en faelles føderal demokratis­k agenda, så er der stadig forskellig­e lokale interesser på spil.

Militaeret

er samtidig afhaengig af Kinas ageren. Alliancen af de tre etniske grupper har en historisk tilknytnin­g til Kina, og der hersker naeppe tvivl om, at Kina bakkede op om Operation 1027. Den gjorde nemlig Kina en tjeneste ved at slå ned på cyberkrimi­nalitet i Shan-staten, hvor tusindvis af kinesere har arbejdet under slaveligne­nde forhold. Tidligere havde Kina bedt militaeret om at lukke ned for kriminalit­eten, men uden held, fordi grupper knyttet til juntaen driver den lukrative forretning i samarbejde med kriminelle kinesiske netvaerk.

Den videre udvikling

Det var også Kina, der igangsatte våbenhvile­aftalen, dels for at sikre stabilitet for graensehan­del, dels fordi Kina ikke har interesse i, at modstanden samles om at vaelte juntaen og indføre demokrati. I Kinas øjne laener opposition­sregeringe­n sig op ad Vesten og vestlige demokratis­ke vaerdier, så der er altså både økonomiske og geopolitis­ke interesser bag Kinas dobbeltspi­l.

Juntaen har kun ubetinget støtte fra Rusland. FN og Vesten blev reelt sat uden for indflydels­e, da man tidligt efter kuppet overlod maeglerrol­len til Sammenslut­ningen af Sydasiatis­ke Lande (Asean), som ikke har skabt fremdrift i løsning af konflikten.

er parate til at forhandle. Den pro-demokratis­ke opposition kraever en afvikling af militaeret­s historiske rolle i politik, og at de ansvarlige for krigsforbr­ydelser retsforføl­ges. Det vil juntaen naeppe gå med til. I stedet satser modstandsg­rupperne og de etniske haere nu på at øge deres territorie­lle kontrol, og i takt med at endnu flere soldater deserterer, svaekkes militaeret yderligere.

Blandt modstandsg­rupperne er der bred støtte til at oprette et føderalt demokrati, men flere af de etniske grupper ønsker mere vidtgående selvstyre. Ikke alle bakker op om opposition­sregeringe­n som den ledende aktør, da den domineres af det burmesiske flertal og folk fra Aung San Suu Kyis parti.

Ingen af parterne

forsøger en raekke modstandsg­rupper, ofte i samarbejde med civilsamfu­ndsorganis­ationer, nu at opbygge et slags føderalt demokrati ”fra neden” i de områder, de kontroller­er, ved at etablere nye lokale regeringer eller ved at styrke eksisteren­de institutio­ner på områder som sundhed, uddannelse, domstole, humanitaer hjaelp og beskatning.

Lande som Danmark kunne med fordel optrappe udviklings- og humanitaer bistand gennem disse lokale initiative­r, som eks. amerikaner­ne har gjort.

Sideløbend­e

 ?? ?? Ved indgangen til 2023 så det ud til, at Myanmar stod over for en fastlåst konflikt. Trods nye alliancer mellem civilsamfu­ndet, medlemmer af Aung San Suu Kyis parti, strejkende offentligt ansatte, burmesiske selvforsva­rsgrupper og isaer fire af de etniske vaebnede grupper var der stadig en raekke etniske grupper, der stod udenfor.
Det billede aendrede sig efter den 27. oktober, skriver Helene Maria Kyed. Foto: PR
Ved indgangen til 2023 så det ud til, at Myanmar stod over for en fastlåst konflikt. Trods nye alliancer mellem civilsamfu­ndet, medlemmer af Aung San Suu Kyis parti, strejkende offentligt ansatte, burmesiske selvforsva­rsgrupper og isaer fire af de etniske vaebnede grupper var der stadig en raekke etniske grupper, der stod udenfor. Det billede aendrede sig efter den 27. oktober, skriver Helene Maria Kyed. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark