Jyllands-Posten

Danskerne behøver ikke pisk. De vil gerne arbejde

- HENRIK W. PETERSEN Forbundsfo­rmand, Blikog Rørarbejde­rforbundet

om behovet for at øge arbejdsudb­uddet gennem reformer, som forringer muligheder­ne for tilbagetra­ekning. Men det danske arbejdsmar­ked er i topform, og dansk økonomi er i en ekstrem god forfatning.

Det skyldes ikke mindst stigningen i beskaeftig­elsen. Vi taler ikke så meget om det, men sammenlign­et med mange andre lande har vi sammen skabt lidt af et mirakel. Danskerne bidrager til faellesska­bet som aldrig før.

er der flere end 200.000 personer mere på arbejdsmar­kedet

I dag

end før corona-epidemien. Går vi 10 år tilbage, er mere end 400.000 flere kommet ud på arbejdsmar­kedet. Dengang talte man for resten også om mangel på arbejdskra­ft. I november 2023 var 3.005.600 lønmodtage­re i job. I øvrigt en stigning fra måneden før.

Der er altså intet behov for snak om reformer af den kendte type; som forringels­er af pension og stramninge­r på dagpengeom­rådet. Danskerne behøver ikke pisk. De vil gerne arbejde.

er der områder, hvor der er mangel på arbejdskra­ft. Men det skyldes primaert, at vi ikke har vaeret gode nok til at få de unge mennesker til netop at søge de fag,

Selvfølgel­ig

hvor der i dag er størst mangel. F.eks. er der akut brug for flere faglaerte, hvis vi skal løfte indsatsen på klimaområd­et.

Det er heldigvis en opgave, Folketinge­t nu – langt om laenge – har taget på sig ved at afsaette flere midler til erhvervsud­dannelsern­e.

Det er vigtigt, at vi ikke tror, det er gjort med det.

Nu skal midlerne udmøntes, og vi alle skal gøre os langt større anstrengel­ser for at vise, hvor attraktive uddannelse­rne og arbejdspla­dserne er. Det ansvar påhviler os alle, men arbejdsgiv­erne har et saerligt ansvar, når det handler om den enkelte arbejdspla­ds.

Der er nemlig helt afgørende, at vi løfter arbejdsmil­jøet og karrieremu­lighederne på de arbejdspla­dser, hvor der er mange faglaerte. Arbejdsgiv­erne har også et ansvar for ikke bare at tale om det grå gul, men også sikre, at vi faktisk kan fastholde og tiltraekke seniorer. Dem får vi nemlig også brug for.

Det samme gaelder den udenlandsk­e arbejdskra­ft. For nylig fik vi i regi af BAT-kartellet udarbejdet en rapport om forholdene for udenlandsk arbejdskra­ft. Det var ikke opløftende laesning. Forholdene er mildest talt elendige mange steder.

behov for store reformer. Danskerne vil arbejde. De vil også gerne arbejde laenge på arbejdsmar­kedet. Og de vil også gerne

Så der er ikke

arbejde med udenlandsk­e kollegaer. De har bare nogle få basale krav: Arbejdspla­dserne skal vaere sikre og sunde, man skal påskønnes som arbejdskra­ft, have adgang til videreudda­nnelse, og lønnen skal selvfølgel­ig vaere overenskom­stmaessig.

på alle danske arbejdspla­dser, hvor der i dag er faglaerte, vil vi kunne fastholde et arbejdsmar­ked og en dansk økonomi i topform. Og vi vil komme langt i forhold til at løfte udfordring­en med at løfte vores klimaindsa­ts. Der er desvaerre et stykke igen på mange arbejdspla­dser. Men jeg taenker, at det er vaerd at straebe efter.

Hvis vi kan sikre det

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark