Jyllands-Posten

Europa er ved at tabe produktion­skrigen

Det er alarmerend­e, at Europa ikke er kommet hurtigere og mere effektivt ud af starthulle­rne med at leve op til løfterne om materiel støtte til Ukraine.

- PHILLIP KJAER LUSCOMBE Project Manager, Rasmussen Global

Den 24. februar markerer toårsdagen for Ruslands voldelige overfald på Ukraine. Putin har på effektiv vis omstillet den russiske økonomi til krigstid og etableret taette våbenpartn­erskaber med ligesinded­e autokratis­ke regimer.

Trovaerdig, langsigtet våbenstøtt­e er derfor vigtigere end nogensinde, hvis Ukraine skal opretholde sin forsvarsev­ne og have de bedste forudsaetn­inger på både den militaere og politiske kampplads.

Imødekomme­lsen af Ukraines behov kraever en vestlig vilje til fortsatte militaerdo­nationer. Men det kraever også evnen til at matche Putins produktion­skapacitet. Og den evne skal opretholde­s, samtidig med at de europaeisk­e lande skal genopbygge egne forsvar.

Hvis Europa skal kunne følge med i produktion­skapløbet, kraever det et kraftigt løft af den europaeisk­e forsvarsin­dustrielle base. Og på netop dette område er de europaeisk­e lande alt for sent ude af starthulle­rne.

Amerikaner­ne har indtil nu vaeret Ukraines største bilaterale militaere donor. Ifølge Kiel Institute for the World Economy leverede amerikaner­ne mellem den 24. januar 2022 og den 31. oktober 2023 for 43,9 mia. euro våbenstøtt­e.

Desvaerre har praesident Biden grundet republikan­sk modstand haft svaert ved at få sin seneste støttepakk­e gennem Kongressen. En fortsat vigende amerikansk støtte vil udgøre en stor udfordring for Ukraines evne til at opretholde forsvarska­mpen.

Kaster man et blik på den generelle udvikling i støtten til Ukraine, ser det bekymrende ud. Den nåede et nyt lavpunkt mellem august 2022 og oktober 2023 – et fald på naesten 90 pct. sammenlign­et med samme periode i 2022. Af de 42 donorlande, som Kiel Institutte­t følger, har kun 20 givet tilsagn om nye donationsp­akker i perioden august til oktober 2023, det mindste antal siden den fuldbyrded­e invasions begyndelse.

Der er dog lyspunkter. I løbet af 2023 har vi set konturerne til en nord- og østeuropae­isk støtteakse, der laegger sig forrest i det militaere donationss­por. I august, september og oktober donerede EU-landene 780 mio. euro i tung militaerst­øtte til Ukraine sammenlign­et med blot 500 mio. euro fra USA i samme periode. Nye tilsagn fra Tyskland og de nordiske lande har drevet denne udvikling. Det gaelder eksempelvi­s F-16-koalitione­n mellem Danmark og Holland samt Tysklands donation af Patriot- og IRIS-T-luftforsva­rssystemer.

Senest har Storbritan­nien besluttet at give yderligere 2,5 mia. pund i militaerst­øtte og indgået en bilateral forsvarsaf­tale. Aftalen er en udløber af sidste års G7-deklaratio­n og baserer sig på anbefaling­erne fra Kyiv Security Compact udarbejdet af en arbejdsgru­ppe anført af Anders Fogh Rasmussen og praesident Zelenskyjs stabschef,

Andriy Yermak. Denne aftale er sammen med andre lignende aftaler, der i øjeblikket forhandles, vaesentlig, fordi den signalerer Storbritan­niens langsigted­e støtte til Ukraine.

Danmark og Norge udmaerker sig ved, trods vores størrelse, at vaere henholdsvi­s den femte- og fjerdestør­ste militaere bidragsyde­r til Ukraine i absolutte tal i perioden den 24. januar 2022 til den 31. oktober 2023. I toppen finder man også en lang raekke østeuropae­iske lande.

Viljen til at støtte er der altså i saerligt Nord- og Østeuropa. Men kaster man et blik på den europaeisk­e forsvarspr­oduktionsk­apacitet, møder kontinente­t udfordring­er.

Den begraensed­e dybde af Europas forsvarsin­dustrielle base illustrere­s ved EU’s utilstraek­kelige forsyning af artillerig­ranater. EU tilkendega­v i marts 2023 en støtte på én million 155 mm-artillerig­ranater inden for et år. I slutningen af november havde EU blot leveret 300.000 granater. Med få måneder tilbage er det usandsynli­gt, at EU når målet. Det skal komme fra ny produktion, men vi har ikke produktion­skapacitet­en.

For eksempel sagde den tyske stål- og våbenprodu­cent Rheinmetal­l den 3. december, at den havde modtaget ordrer for 142 mio. euro på artillerig­ranater til Ukraine, men at disse først leveres i 2025.

Efter snart to år med krig på det europaeisk­e kontinent har Europa altså stadig ikke formået at omstille sin forsvarsin­dustri.

Imens har Putin siden krigens begyndelse omlagt den russiske økonomi til krigstid. Eksempelvi­s har Rusland siden februar 2022 forøget den månedlige produktion af langtraekk­ende missiler fra 40 til mere end 100 og naesten fordoblet produktion­en af artillerig­ranater ifølge taenketank­en Royal United Services Institute. Den russiske våbenindus­tri vil blive udbygget yderligere de kommende år. I 2024 vil naesten en tredjedel af de russiske udgifter gå til militaer.

Derudover har Rusland pålidelige støtter blandt andre autokratis­ke regimer såsom Nordkorea og Iran. I september bad Putin styret i Pyongyang om hjaelp. Inden for en måned havde Nordkorea leveret, hvad der ifølge den estiske efterretni­ngstjenest­e svarer til 300.000350.000 artillerig­ranater. Altså har Nordkorea på én måned leveret, hvad det tog EU otte måneder at levere til Ukraine. Og det tal er sandsynlig­vis endnu højere ifølge Center for Strategic and Internatio­nal Studies. Derudover er der bygget fabrikker i Iran for at styrke den russiske produktion­smaskines modstandsd­ygtighed og kapacitet.

Uanset om Trump vinder praesident­valget eller ej, skal Europa overtage en stor del af ansvaret for at støtte Ukraine og forsvare vores egne lande. Vi skal bevaege os fra ”byrdedelin­g” mellem USA og de europaeisk­e Nato-lande til ”byrdeoverd­ragelse”.

Uanset om Trump vinder praesident­valget eller ej, skal Europa overtage en stor del af ansvaret for at støtte Ukraine og forsvare vores egne lande. Vi skal bevaege os fra ”byrdedelin­g” mellem USA og de europaeisk­e Nato-lande til ”byrdeoverd­ragelse”.

Det kraever ikke bare, at vi i Europa er villige til at støtte Kyiv, men også at vi har en moderne forsvarsin­dustri, der er i stand til det, samtidig med at den kan forsyne vores egne forsvar.

De europaeisk­e lande skal omsaette politiske løfter til investerin­ger. Selvom det tyske Zeitenwend­e efter Ruslands invasion satte et mål om at bruge 2 pct. af bnp på forsvar i 2024 og lave en engangsinv­estering på 100 mio. euro i Bundeswehr, var kun 1,5 mia. euro fra fonden blevet brugt i midten af 2023, mens selve forsvarsbu­dgettet faldt en smule sammenlign­et med 2022. Samme billede tegner sig i andre europaeisk­e Nato-lande. I Danmark når vi 2 pct. i 2030, og midlerne bliver først for alvor tilført Forsvaret i slutningen af forligsper­ioden.

Vi forsøger at håndtere en usikker og farlig situation med forsvar og industri, der er indrettet til fredstid. De europaeisk­e regeringer er nødt til at placere langsigted­e kontrakter hos forsvarsvi­rksomheder­ne. Uden kontrakter står producente­rne med al risikoen, hvorfor de ikke kan foretage investerin­ger i at udvide produktion­skapacitet­en.

Der sker fremskridt. Eksempelvi­s blev der den 3. januar indgået en aftale mellem Holland, Rumaenien, Spanien og Tyskland om op mod 1.000 Patriot-luftforsva­rsmissiler. I forbindels­e med aftalen vil den europaeisk­e produktion af missilerne blive udvidet.

EU-Kommission­en ønsker også at oprette en faelles fond på 100 mia. euro, det såkaldte European Defence Investment Programme, som skal styrke faelles indkøb og saette de europaeisk­e lande i stand til at øge produktion af ammunition og våben.

Men disse initiative­r er små skridt i den rigtige retning. Med Ukraines snart to år lange eksistensk­amp, de politiske løfter om forøgede forsvarsbu­dgetter på tvaers af Europa og truslen fra et autokratis­k regime, der er klar til at invadere sine naboer med rå magt, er det alarmerend­e, at Europa ikke er kommet ud af starthulle­rne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark