Jyllands-Posten

Stor usikkerhed om skat på de nye bitcoin-ETF’er

Skat skylder de danske investorer et klart svar på, hvordan de nye bitcoin-ETF’er vil blive beskattet, pointerer direktøren for kryptobørs­en Firi

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Det gav genlyd over det meste af verden, da en raekke store amerikansk­e investerin­gshuse fik godkendt deres bitcoin-ETF’er til almindelig børshandel. Siden er pengene vaeltet ind i flere af de nye ETF’er. Men i Danmark er det fortsat uklart, hvordan gevinster fra de nye ETF’er beskattes. Det skaber usikkerhed.

»Vi fornemmer meget stor usikkerhed blandt kryptoinve­storerne. Det er i forvejen så forvirrend­e, hvordan investerin­g i krypto beskattes, at det holder nogen helt vaek. Så Skat skylder simpelthen investorer­ne at komme med en klar udmelding,« siger Karina Rothoff Brix, direktør for den nordiske kryptobørs Firi .

I dag bliver direkte investerin­g i kryptovalu­ta beskattet som personlig indkomst med skatteproc­enter op til 53 pct. Og med begraensed­e muligheder for at fratraekke tab.

Mens investerin­g i kryptokont­rakter betragtes som kapitalind­komst og lagerbeska­ttes med op til 42 pct. skat.

Med de nye børshandle­de spot bitcoin-ETF’er fra bl.a. iShares kommer fondene og derved investorer­ne til at eje bitcoin. Fondene vaerdi spejler altså ikke bare efter kursindeks­et over bitcoin.

Ingen konkrete vilkår

Skattestyr­elsens svar på Finans’ henvendels­e giver ikke investorer­ne megen klarhed.

Styrelsen fastslår, at den skattemaes­sige behandling af gevinst ved exchange traded funds (ETF’er) afhaenger af en konkret vurdering, herunder hvad ETF’en konkret har investeret i.

»Skattestyr­elsen er endnu ikke blevet praesenter­et for de konkrete vilkår og omstaendig­heder, hvorunder de pågaeldend­e ETF´er, der investerer i kryptovalu­ta, er strukturer­et. Skattestyr­elsen har derfor endnu ikke taget stilling til den skattemaes­sige behandling af ETF’ere, der har investeret i kryptovalu­ta,« skriver Styrelsen i et svar og forklarer, at man som investor kan anmode om bindende svar hos skatteforv­altningen af, hvordan ETF’en beskatttes.

På forhånd venter mange, at de nye bitcoin ETF’er vil ende med at blive beskattet som kapitalind­komst. Kapitalind­komst er lagerbeska­ttet. Det vil sige, at årets gevinst beskattes ved årets afslutning, selv om gevinsten ikke er realiseret gennem et salg.

»Hvis det viser sig at vaere tilfaeldet, skal man som investor vaere opmaerksom på, at det kan blive en dårlig forretning, så laenge bitcoin er så volatil en valuta som nu. Man kan hurtigt risikere at blive beskattet af en vaerdi til årskiftet og så saelge en måned senere til en 20 pct. lavere kurs,« advarer Karina Rothoff Brix.

Fra d. 9. januar hvor de nye bitcoin-ETF’er blev godkendt til almindelig børshandel faldt bitcoin over 15 pct., før kurserne igen begyndte at stige d. 23. januar.

Kurserne har nu naesten indhentet tabet og er taet på niveauerne fra før de 11 kapitalfor­valtningsh­use fik godkendt deres spot bitcoin ETF’er.

 ?? ?? Bitcoin er blevet mere alment tilgaengel­igt, efter at en raekke spot bitcoin ETF'er er godkendt til handel på de amerikansk­e børser. Foto: Angel Garcia/ Bloomberg
Bitcoin er blevet mere alment tilgaengel­igt, efter at en raekke spot bitcoin ETF'er er godkendt til handel på de amerikansk­e børser. Foto: Angel Garcia/ Bloomberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark