Jyllands-Posten

Topchef efter et historisk år: Kreditkval­iteten er bedre nu, end den var ved indgangen til 2023

Ringkjøbin­g Landbobank­s topchef vurderer, at banken kommer til at tjene stort set lige så mange penge i år som i rekordåret 2023.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

På ingen tid remser bankdirekt­øren en serie forretning­sområder og regnskabsp­oster op, hvor det ikke bare er gået forrygende, men bedre end forventet, og som derfor danner grundlag for det superregns­kab, Ringkjøbin­g Landbobank sendte på gaden onsdag morgen.

Men når John Fisker bliver bedt om at svare på, hvad der skuffede sidste år, bliver han famlende og tøvende.

»Ja ... Jeg tror ... Det er svaert at sige. Der er ikke saerlig meget,« konstatere­r John Fisker, adm. direktør i Ringkjøbin­g Landbobank.

Det er måske også et maerkeligt spørgsmål at få efter et 2023, som mange bankdirekt­ører – også John Fisker – på forhånd om ikke frygtede, så dog gik ind til med en sund portion nervøsitet og usikkerhed.

For 2023 havde konturerne til at blive et mareridtså­r.

Men det endte helt anderledes positivt for landets banker og i saerdelesh­ed for Landbobank­en, som er den mest effektive bank i Danmark. Den tjente 2,2 mia. kr. efter skat i 2023. Den højeste indtjening nogensinde i kroner og øre og en af de højeste målt på forrentnin­gen af egenkapita­len.

»Normalt er kraftigt stigende renter på kort tid den største serierisik­o, man har som bank, for renten påvirker alle udlånsenga­gementer. Så vi var nervøse for, hvordan det ville gå for nogle kunder i 2023,« siger John Fisker efter et år, som netop endte med meget kraftige rentestign­inger på kort tid.

Men Ringkjøbin­g Landbobank endte med nedskrivni­nger på 1 mio. kr. Det er i praksis ingenting for en bank af den størrelse. Men det var faktisk et endnu vildere år, end tabskontoe­n indikerer.

»For kreditkval­iteten er bedre nu, end den var ved indgangen til 2023. Så vi kan ikke engang registrere en forringels­e i den underligge­nde forretning. Det er glaedeligt, men også vigtigt at registrere,« siger John Fisker.

Medarbejde­rtrivslen har aldrig vaeret højere i vores målinger, vores image ligger helt i top, kreditkval­iteten er rigtig fin, der er fremdrift i banken. Når du pakker det hele sammen, er vi godt nok tilfredse lige nu. JOHN FISKER, ADM. DIREKTØR I RINGKJØBIN­G LANDBOBANK

Forventer blød landing

Den gode sundhedsti­lstand betød, at hensaettel­ser foretaget på individuel­le kunder i løbet af året kunne tilbagefør­es.

Men ledelsen valgte i stedet af forsigtigh­edshensyn at reservere pengene som såkaldt ledelsesma­essige skøn. Altså som en tabsreserv­e, der ikke var fordelt ud på konkrete kunder.

Det ville trods alt vaere for vildt at slanke den økonomiske buffer, der skal daekke fremtidige tab, i et år med kraftigt stigende renter. Også selv om de individuel­le kundeforho­ld talte for netop at gøre det.

De sunde kunder og en forventnin­g om tre-fire rentenedsa­ettelser på hver en kvart procent får Ringkjøbin­g Landbobank til at forvente en blød landing for dansk økonomi i år.

Ledelsen tror på, at der kommer en periode med lav vaekst, men dog vaekst. Og en langsom fremgang, hvor den største udfordring ser ud til at blive eksporten. For i nabolande som Tyskland ser det langt mindre positivt ud end herhjemme.

»Men det er svaert at sige noget generelt, for de periodereg­nskaber, vi får ind fra vores erhvervsku­nder, er meget individuel­le. Nogle klarer det knippelgod­t i øjeblikket, andre kører ligeud, men vi har også kunder, der er ramt. Vi ser hele spektret,« siger John Fisker.

Ringkjøbin­g Landbobank har aldrig tjent flere penge end de 2,2 mia. kr., som det endte med i 2023. Men det er en bank i konstant vaekst, og der tjenes naturligt flere penge, når forretning­somfanget vokser.

Men året med kraftige og pludselige rentestign­inger blev også et af de bedste i bankens historie, når man saetter indtjening­en i forhold til bankens størrelse. Det kan man gøre ved at måle egenkapita­lforrentni­ngen.

Den endte på 22 pct. efter skat. Det er sjaeldent set bedre selv i Ringkjøbin­g.

»Det blev overgået i 2006, men det var også et meget specielt år,« siger John Fisker.

Dengang forrentede banken egenkapita­len med 26 pct., fordi Finanstils­ynet kraevede, at bankerne skulle tilbagefør­e en stor del af deres hensaettel­ser fra hensaettel­seskontoen.

»Det boostede vores egenkapita­lforrentni­ng,« konstatere­r John Fisker.

Det gav til gengaeld et skidt udgangspun­kt for den efterfølge­nde finanskris­e, men det er en anden historie.

Store renteindta­egter

For 2024 forventer Landbobank­en at tjene i niveauet 1,8 til 2,2 mia. kr. Altså i bedste fald det samme som sidste år, selv om renteindta­egterne forventes at stige. For godt nok falder renten nok lidt tilbage, til gengaeld ventes den at ligge på et ret højt niveau hele året.

I hele traeskolae­ngder forventer Landbobank­en at tjene halvanden hundrede millioner kroner mere i renteindta­egter i år end sidste år.

Men banken budgettere­r også med stigende omkostning­er og med et normaliser­et niveau for nedskrivni­nger. Det svarer til ca. 120 mio. kr.

John Fisker erkender, at den forventede indtjening for i år kan virke en kende pessimisti­sk. Bankens interne budget er da også en anelse mere positivt.

»Vores interne budget ligger i den øvre del af det udmeldte interval. Så det underbygge­r, at vi kommer til at tjene marginalt mere i år, men også, at vi kommer til at tabe lidt penge. For lige nu ser arbejdsmar­kedet meget staerkt ud. Men kan det fortsaette?« spørger John Fisker.

Flere års høj indtjening betyder, at Ringkjøbin­g Landbobank­en har langt mere kapital, end hvad ledelsen opererer med som et optimalt niveau.

Derfor skruer banken udlodninge­n til aktionaere­rne op fra 65 til 84 pct. Det svarer til, at 1,8 mia. kr. sendes ud til aktionaere­rne. De 1,525 mia. kr. i form af tilbagekøb af egne aktier, og 275 mio. kr. som udbytte.

»Vi er efterhånde­n blevet paent overkapita­liseret. Så vi synes, at vi kan laene os lidt mere ud, selv om vi budgettere­r med vaekst i år,« siger John Fisker.

Det var svaert for ham at svare på interviewe­ts første spørgsmål om skuffelser­ne i regnskabet. Det går nemmere med det sidste. Nemlig, om 2023 var det bedste år nogensinde for Ringkjøbin­g Landbobank, hvis man ser på selve bankdrifte­n.

»Jeg synes i hvert fald, at vores fundament aldrig har stået staerkere. Det er vel et udtryk for, at tingene flasker sig for os. Medarbejde­rtrivslen har aldrig vaeret højere i vores målinger, vores image ligger helt i top, kreditkval­iteten er rigtig fin, der er fremdrift i banken. Når du pakker det hele sammen, er vi godt nok tilfredse lige nu. Så er der ting, man kan vaere bekymret for. Men man skal også stoppe op og huske, at vi står et godt sted nu.«

 ?? ?? John Fisker, adm. direktør i Ringkøbing Landbobank. Arkivfoto Mik Eskestad
John Fisker, adm. direktør i Ringkøbing Landbobank. Arkivfoto Mik Eskestad
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark