Jyllands-Posten

Forsøger Lars Fruergaard ...

-

kan blive ved med at vokse hen over udløbet af vidundermi­dlets patent, også på et lille sted. Og det er derfor bydende nødvendigt, at nye lovende praeparate­r i de naeste par år for alvor skal praestere overlegne og lovende resultater i forsøg i mennesker på vejen mod godkendels­e til markedsfør­ing.

De rå regnskabst­al viser, at Ozempic, Rybelsus og Wegovy stod bag hele 63 pct. af koncernsal­get i 2023, og afhaengigh­eden vil stige i de kommende år.

Det skaevvride­r Novo Nordisks risikoprof­il, og det samme gør en fantastisk stigning i salget i USA. Således udgjorde det amerikansk­e salg i årets sidste kvartal over 60 pct. af den samlede omsaetning. Novo Nordisk er ikke kun blevet et one molecule company. Det er også i stigende grad et one market company. Det siger sig selv, at risikoen for at køre frontalt ind i muren i naeste årti er kraftigt stigende.

Men det var svaert at se nogle panderynke­r på onsdagens pressemøde med Novo Nordisks topledelse. Det er der heller ikke meget at sige til, når selskabet har kurs mod en fordobling af omsaetning­en på bare tre år til over 270 mia. kr. i 2024. Indtjening­en stiger endnu mere og understreg­er endnu en gang, at der ingen pengemaski­ne er over eller ved siden af Novo Nordisk i Danmark. Dertil kommer, at vaeksten også kaster en masse job af sig i Danmark. Der er sidste år netto skabt naesten 6.000 flere danske job, så der nu arbejder naesten 29.000 mennesker for Novo Nordisk i Danmark.

egen tro på en langsigtet baeredygti­g fremtid er til at føle på. Investerin­gsbudgette­rne boomer. Udgifterne til forskning og udvikling samt tilkøb af innovation udefra løb op i 45 mia. kr. sidste år. Samme beløb skal der i år bruges på at udvide produktion­skapacitet­en, svarende til en syvdobling på tre år. Lars Fruergaard Jørgensens budskab er, at investerin­gsrusen vil fortsaette. Det handler ikke kun om at opfylde ambitionen om at blive ved med at øge indtjening­en, når semaglutid har mistet sin patentbesk­yttelse. Det handler endnu mere om at opfylde Novo Nordisks formål om at kunne behandle flere og flere patienter.

Topledelse­ns

afgørende nøgle til Novo Nordisks baeredygti­ge fremtid. Det ses ofte, at erhvervsli­vets mantra i jagten på profit og vaerdiskab­else er at saette vaerdi over volumen. Det betyder normalt, at de dårlige kunder ryger ud, de mindre attraktive markeder skrottes, og mindre populaere produkter nedpriorit­eres. For et vaerdifoku­seret medicinals­elskab saettes prisen derfor så højt, at de bedre bemidlede selv kan betale, hvis det offentlige ikke giver tilstraekk­eligt med tilskud. Men det er ofte de samfundsma­essige gevinster ved, at mindre bemidlede og mere belastede borgere får

Det er måske den mest

den rette behandling, der er de største.

Novo Nordisks lønsomhed kun stiger og stiger til naesten uansvarlig­e højder, der kun må øge presset for at investere endnu mere i sit gyldne formål. I samme lys skal Novo Nordisks selverklae­rede transition fra et sygdoms-fokuseret selskab til et, der prioritere­r sundhed for den bredere befolkning til gavn for samfundet, ses. Det indebaerer ikke kun en staerkere forebyggen­de indsats, men det betyder også, at Novo Nordisk vil bygge endnu flere fabrikker, der også skal producere mere og mere medicin, når priserne er faldet, og indtjening­en ikke er helt så god. Det vil få den høje lønsomhed til at falde.

På samme tid har Novo Nordisk musklerne til at saette innovation­sbarrieren højt og satse på endnu bedre fedmemedic­in, revolution­erende nye insuliner og flere lovende praeparate­r indenfor sjaeldne sygdomme og andre kroniske lidelser. Selv om det er arven efter et historisk fokus på diabetesbe­handling, der er fundamente­t, vil Novo Nordisk brede paletten af kroniske sygdomme ud i jagten på baeredygti­g vaekst også i de naeste årtier efter semaglutid.

Det store spørgsmål er, om Novo Nordisk kan forfølge både volumen og vaerdi og på samme tid pleje både børsmarked­ets krav om høje afkast og samfundets ønske om bred adgang til effektiv medicin.

Lars Fruergaard Jørgensen ser i hvert fald ud til at gøre forsøget.

 ?? ?? Novo Nordisk har voksevaerk. Selskabet udvider produktion­sfacilitet­erne i Hillerød med 65.000 kvm for at kunne øge produktion­en af medicin mod kroniske sygdomme. Der er sat 15,9 mia. kr. af til byggeriet, som forventes at stå faerdigt i 2029 og skabe 340 nye job. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Novo Nordisk har voksevaerk. Selskabet udvider produktion­sfacilitet­erne i Hillerød med 65.000 kvm for at kunne øge produktion­en af medicin mod kroniske sygdomme. Der er sat 15,9 mia. kr. af til byggeriet, som forventes at stå faerdigt i 2029 og skabe 340 nye job. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark