Jyllands-Posten

Novo Nordisk tjente mere end 100 mia. kr. på driften i 2023

Forventnin­gerne til Novos årsregnska­b for 2023 var tårnhøje, men giganten formår alligevel at opjustere i fjerde kvartal. Analytiker­e sammenlign­er Novo Nordisk med en supertanke­r, der sejler som en speedbåd.

- MADS LORENZEN mads.lorenzen@jp.dk Han bakkes op af Søren Lundtoft Hansen, der er analytiker i Sydbank:

Med et overskud på 104 mia. kr. har Danmarks ubestridt største selskab, Novo Nordisk,

netop afleveret et historisk regnskab, der viser, at medicinalg­iganten har gjort det naert umulige.

Trods sin betragteli­ge størrelse er selskabets indtjening vokset med 37 pct., og selskabet spår, at den eksplosive vaekst i indtjening­en fortsaette­r med en vaekst af overskudde­t på 21-29 pct. i 2024. Det skyldes hovedsagel­ig en fortsat succes på markedet for fedmemedic­in, hvor Novos GLP-1-produkt, Wegovy, brager frem med en vaekst på 400 pct. fra 2022 til 2023.

Også selskabets GLP-1-produkter til behandling af sukkersyge stryger frem med en vaekst på 60 pct., der dog kannibalis­erer en smule på selskabets mere klassiske insuliner, hvoraf salget faldt med ni procent i 2023.

Salget er isaer steget i Nordamerik­a, hvor salget trods et lille fald i markedsand­ele er steget med 48 pct. set i forhold til den danske krone.

»Det er voldsomt flot, at de vaekstede så voldsomt i 2023, selvom de er så store allerede, og det vidner om, at de med deres GLP-1-produkter har ramt et fedmeområd­e, der ser ud til at vokse voldsomt,« siger analytiker i Jyske Bank, Henrik Hallengree­n Laustsen.

»Det er jo et kaempe skib, der sejler som en speedbåd.«

Ifølge Søren Lundtoft Hansen kan Novo Nordisk dog roligt holde speederen i bund. Der er ingen isbjerge eller høje bølger forude.

»Lige nu virker det som en helt klar himmel – ude i horisonten løber patentet ud, men det ser også spaendende ud i deres pipeline for nye produkter,« siger analytiker­en.

Et finansielt hår i suppen

Af regnskabet fremgår det også, at Novo Nordisk regner med at investere 45 mia. kr. yderligere i 2024, sandsynlig­vis i produktion­sfacilitet­er til at møde markedets glubende sult efter selskabets fedmemidde­l. Det betyder, at Novo igen i år regner med naesten at fordoble posen af penge, selskabet investerer til 45 mia. kr. fra 25 mia. kr. i 2023, der ligeledes var mere end fordoblet fra 12 mia. kr. i 2022.

Det eneste finansiell­e hår i suppen ser ud til at vaere Novos forretning­sområde for sjaeldne sygdomme, hvis salg faldt med små fire mia. kr. kroner, hvilket er forsvinden­de lidt set i forhold til medicinalg­igantens succes med de nye GLP-1-produkter.

Det er jo et kaempe skib, der sejler som en speedbåd. SØREN LUNDTOFT HANSEN, ANALYTIKER I SYDBANK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark