Jyllands-Posten

Novo forventer prispres fra »en konkurrent«

Større udbud giver et større marked, og et større marked giver lavere priser, forudser Novo Nordisk-ledelsen udviklinge­n på fedmemarke­det.

- CHRISTIAN BUNDGAARD Medwatch csb@medwatch.dk

Finansdire­ktør Karsten Munk havde svaert ved at tage navnet i sin mund.

Men Eli Lilly skaber praecis lige så mange grå hår på ledelsen i Novo Nordisk, som man kunne forvente af ”en konkurrent” på den størrelse.

Med lanceringe­n af først diabetesmi­dlet Mounjaro og sidenhen fedmemidle­t Zepbound med det samme aktivstof tirzepatid, tapper Eli Lilly ind på Novo Nordisks absolut største vaekstmark­eder: diabetes og fedme, som står for en vaekst på hhv. 52 pct. og 420 pct. målt i faste valutakurs­er.

Og netop konkurrenc­e har historisk vist sig at have en indflydels­e på priserne, og det er praecis hvad Novo Nordisk forventer i 2024, fortaeller finansdire­ktør Karsten Munk på et mediekald onsdag morgen.

»Vi har set en konkurrent lancere i fjerde kvartal, og vi fortsaette­r med at udvide vores forsynings­kapacitet og vores startdoser til markedet. Og konkurrenc­en vil i virkelighe­den handle om at udvide udbuddet på grund af det betydelige udaekkede behov på markedet og dermed muligheden for at udvide markedet. Men med markedsudv­idelser følger selvfølgel­ig også pres på budgetter hos betalere osv. Så man bør også forvente, at priserne gradvist vil falde, efterhånde­n som maengden fortsaette­r med at stige,« siger Karsten Munk på mediekonfe­rencen.

Fordobler udbuddet

Men det er ikke fordi, Eli Lillys invitation til en GLP-1svingom med Novo Nordisk har efterladt direktions­gangen i Bagsvaerd handlingsl­ammet.

Men Novo Nordisk har et es i aermet. Selskabet er nemlig klar til mere end at fordoble udbuddet af de lavere doser af Wegovy sammenlign­et med de seneste måneder.

»Vi vil samtidig gradvist udvide det samlede udbud igennem resten af 2024,« siger adm. direktør Lars Fruergaard Jørgensen på mediekalde­t.

Historisk har Novo Nordisk begraenset tilgangen af nye patienter på Wegovy i USA for dels at kunne producere nok semaglutid til at følge med efterspørg­slen, og dels ikke optage for mange patienter til at kunne levere til dem.

Det er dog allerede nu for tidligt at sige, hvad Eli Lillys indtog på fedmemarke­det kommer til at betyde for receptudsk­rivningen, mener Lars Fruergaard Jørgensen.

»Det, der driver receptudsk­rivningen lige nu, er i virkelighe­den flowet af produkter mere end villighede­n til at ordinere et bestemt maerke. Så vi er glade for, at vi nu mere end fordobler startdoser­ne, og vi tror, at det vil blive afspejlet i tallene for nye recepter i de kommende uger,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Det er ikke kun på fedme, at Eli Lilly agerer hovedkonku­rrent for Novo Nordisk.

Også på GLP-1-markedet for diabetesbe­handling har Eli Lilly gjort sit indtog med naestegene­rationsmid­let Mounjaro (tirzepatid)), der langsomt er ved at overtage titlen som Eli Lillys bedst saelgende middel efter forgaenger­en Trulicity (dulaglutid), der også er et GLP-1middel til behandling af diabetes.

Eli Lilly har stadig til gode at aflaegge årsregnska­b og dermed tal for fjerde kvartal, men i tredje kvartal praestered­e Mounjaro et salg på 1,4 mia. dollars, godt 10 mia. kr., med markante vaekstrate­r.

Det har man lagt maerke til hos Novo Nordisk.

»Hvad angår konkurrenc­edynamikke­n på markedet, både uden for USA og i USA, vil jeg sige, at uden for USA er vi markedsfør­ende, når vi taler om GLP-1 inden for diabetes, og det forventer vi fortsat at vaere i 2024. Men vi ser selvfølgel­ig, at en konkurrent lancerer deres naeste generation af produktet på en raekke markeder. Så det er det, vi kommer til at kaempe imod på diabetessi­den,« siger finansdire­ktør Karsten Munk Knudsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark