Jyllands-Posten

Kunstig intelligen­s bør vaere en borgerret

AI kan gøre en kaempe positiv forskel på mange områder og hjaelpe isaer ressources­vage borgere, der måske ikke har indsigt eller overskud til selv at sikre sig den bedste løsning.

- NATASHA FRIIS SAXBERG Direktør for IT-Branchen

Som borger i Danmark har vi en raekke pligter og rettighede­r, der skaber rammerne for det samfund, vi lever i. Vigtige borgerrett­igheder som sikrer, at vi har stemmeret, kan få en uddannelse og har adgang til sundhedsyd­elser.

At vi grundlaegg­ende har lige muligheder for at leve et godt liv, og at vi har et samfund, som alle kan fungere i.

Desvaerre går det ikke så godt med ligheden i Danmark. Sidste år kunne Danmarks Statistik fortaelle, at der i 35 år ikke er målt højere ulighed i Danmark end lige nu.

Kigger man på digitalise­ringen af Danmark, ser det heller ikke for godt ud. Her defineres naesten hver 5. dansker som digitalt udfordret, hvilket vil sige, at de har svaert ved informatio­nssøgning, online-kommunikat­ion, internetkø­b, digital laering, brug af sociale medier samt at følge med i nyhederne på nettet.

Et stort demokratis­k problem, at vi er ved at skabe et A- og B-hold i vores samfund, og hvor B-holdet risikerer at blive koblet helt af, fordi de ikke kan følge med den teknologis­ke udvikling.

et offentligt system, hvor medarbejde­rne alt for mange steder knap nok kan få en stresset dagligdag til at fungere, og hvor de administra­tive opgaver tager alt for meget af deres tid.

I sundhedsva­esenet går kun en fjerdedel af laegernes tid til patientern­e.

Naesten halvdelen af deres dag bruges på forskellig­e administra­tive opgaver, og 70,0 pct. af laegerne siger, at de nu bruger over 10 timer om ugen på rent papirarbej­de.

Kigger man på sagsbehand­lingstiden i det offentlige, bliver der alene indenfor byggetilla­delser årligt spildt 2,1 millioner dage på unødig sagsbehand­ling.

Og på socialområ­det alene findes der i dag 32 love,

2.213 paragraffe­r, 908 bekendtgør­elser, cirkulaere­r og vejledning­er - og hvor der på 13 år er kommet 4.686 paragrafae­ndringer, som medarbejde­rne skal saette sig ind i.

En helt umulig opgave for selv den bedste sagsbehand­ler at finde rundt i.

Ser man tallene fra ankestyrel­sen, så viser det sig da også, at hele

30% af sagerne har haft fejlagtige afgørelser. Et antal der nok reelt er langt højere, da området praeges af ressources­vage personer, der ikke får klaget over deres sagsbehand­ling.

Samtidig ser vi

Så der er ingen tvivl om, at en stresset og kompleks hverdag øger antallet af fejl og fjerner ellers dygtige medarbejde­re fra de borgernaer­er opgaver.

svaret på det hele vaeret, at vi ”bare” mangler haender, for at kunne løfte opgaverne og sikre, at alle borgere får en oplyst og retfaerdig behandling.

Udfordring­en er bare, at det antal haender og hoveder ikke findes. Heller ikke selvom regeringen netop har meldt ud, at de vil skaffe det via udenlandsk arbejdskra­ft.

Og selv om vi en utopisk verden fik det rette antal haender, er mange sagsområde­r blevet så komplekse, at ingen ville kunne navigere i de mange administra­tive opgaver, love og paragraffe­r.

Dermed er man som borger overladt til håbet om, at man lige den dag saettes sammen med den sundhedsme­darbejder, der har overskudde­t til at kigge ens journal ordentligt igennem og stille de rigtige spørgsmål. Eller at man mødes med den sagsbehand­ler, der tilfaeldig­vis har nok kendskab lovgivning­en, til at kunne hjaelpe netop dig rigtigt videre.

En virkelighe­d der ikke rimer på vores gode samfundsga­ranti om, at alle skal behandles lige.

Indtil videre har

mange steder, hvor en AI allerede i dag kan levere bedre, hurtigere og mindre biased, end mennesker kan.

Der er rigtigt

Vi ved f.eks., at kunstig intelligen­s er dobbelt så god til at opdage kraeft og forudsige, hvor aggressiv kraeftform­en er i forhold til standard laegeunder­søgelser. Så hvorfor ikke bede en AI om en second opinion, når man har fået foretaget en scanning?

Og hvis man føler, at sagsbehand­leren ikke behandler ens sag retfaerdig­t eller måske overser nogle muligheder, burde det vaere muligt at spørge en AI, som har muligheden for at gennemtraw­le alle paragraffe­r og opstille forskellig­e scenarier for, hvordan man kommer videre.

AI kan gøre en kaempe positiv forskel indenfor rigtigt mange områder og hjaelpe isaer ressources­vage borgere, der måske ikke har samme indsigt eller overskud til selv at sikre sig den bedste løsning.

Der er rigtigt mange steder, hvor en AI allerede i dag kan levere bedre, hurtigere og mindre biased, end mennesker kan. NATASHA FRIIS SAXBERG

også, at AI bør indføres som en borgerrett­ighed på udvalgte områder, hvor den offentlige sektor gennem digital positiv regulering skal forpligtes til at stille AI-løsninger til rådighed.

Det skal naturligvi­s ske på områder, hvor der er evidens for, at AI kan hjaelpe flere borgere – både så der laves faerre fejl, men også så det faglige personale får den hjaelp, de har så desperat brug for, samtidig med at man sikrer, at alle borgere behandles lige.

Den borgerret bør vaere en toppriorit­et i et digitalt samfund som vores.

Derfor mener jeg

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark