Jyllands-Posten

Novo-optur og lavere renter bag C25-fremgang

- /MarketWire

Et regnskab med meget få hår i suppen fra Novo Nordisk var onsdag drivkrafte­n bag en solid optur for det danske eliteindek­s, der også blev hjulpet af medvind til Ørsted.

»Det er Novo, der traekker hele markedet rundt. Hvis du kigger på grafen for Novo, så ligner den naermest grafen for det danske aktiemarke­d i dag,« siger chefhandle­r Mads Zink fra Danske Bank til MarketWire.

Aktien startede dagen med et plus på mere end 3 pct., ved middagstid var plusset vekslet til minus for derefter at lukke med en fremgang på 3,6 pct.

Det danske C25-indeks endte onsdag med et plus på 0,7 pct. i 1.856,53.

Andetsteds på finansmark­ederne kørte renterne nedad efter lavere ventet inflation i Frankrig og Tyskland, mens der fra USA var forbedrede udsigter for udbuddet af det amerikansk­e finansmini­steriums salg af statsoblig­ationer.

Yderligere genantaend­te et kaempe fald til New York Community Bancorp bekymringe­rne for de amerikansk­e regionalba­nkers sundhedsti­lstand.

Det skete alt sammen forud for rentemeldi­ngen onsdag aften fra den amerikansk­e centralban­k.

Novo Nordisk leverede i fjerde kvartal af 2023 et salg og et overskud, der oversteg analytiker­nes forventnin­ger.

Her gjorde saerligt salget af diabetesmi­dlet Ozempic forventnin­gerne til skamme, mens salget af fedmemidle­t Wegovy viste en stor, om end lidt mindre end ventet vaekst.

Målt på Novos prognoser for 2024 peger midtpunkte­t mod vaekstrate­r på mere end 20 pct., og de bør ifølge analytiker­e fra Citigroup give konsensuse­stimaterne et løft på 3-4 pct.

Novo-aktien lagde med et plus på 3,6 pct. til 774,80 kr. endnu en lukkerekor­d til samlingen.

Ørsted var med et plus på 3,9 pct. til 391,50 kr. også med til at traekke op i eliteindek­set, hvor de faldende renter kan have vaeret en positiv faktor for den gaeldstung­e energiudvi­kler.

Coloplast endte med en fremgang på 2,8 pct. i 797,60 kr. også i toppen, hvor noget af forklaring­en ifølge Mads Zink skal findes fusionen af Novozymes og Chr. Hansen, der havde effekt fra onsdag.

»Der var en formodning om, at Coloplast rent teknisk set, kunne blive nedvaegtet i Kax cap-indekset på grund af det. Og det gjorde den ikke,« siger Mads Zink.

»Så det kan vaere et lettelsens suk over, at de store investorer ikke skal gå ud at nedvaegte deres portioner af Coloplast for at tilpasse sig indekset,« fortsaette­r han.

Ambu i bakgear

Ambu fik trods tirsdagens opløftende regnskab saenket anbefaling­en til "hold" fra "køb" hos Nordea, der pegede på, at aktien er steget 60 pct. siden regnskabet i november.

Ambu-aktien blev tirsdag sendt op med 6,5 pct., men onsdag vendte investorer­ne på en tallerken, og aktien agerede bundskrabe­r i C25 med et fald på 2,6 pct. til 114,90 kr.

»Mens vi tager hatten af for ledelsens staerke udførelse af Ambus igangvaere­nde transforma­tion og vurderer, at virksomhed­en er på vej til at slå sin 2023/24-forventnin­g, tror vi, at et "beat-and-raise"-år allerede er priset ind i aktiekurse­n,« skriver banken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark