Jyllands-Posten

»Nej, jeg går ikke på natklub i København fredag eller lørdag med kammerater­ne«

Projektet begyndte så småt i hans eget køkken. Nu står Michael Hurup Andersen med kontorer i Nordsjaell­and i spidsen for en bank med fokus på én bestemt målgruppe.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Vi laver det grundige hjemmearbe­jde, der sikrer, at vi i sidste ende får vores penge tilbage. MICHAEL HURUP ANDERSEN, STIFTER, KOMPASBANK

Michael Hurup Andersen finder tid til en løbetur og traening i et fitnesscen­ter. Men ellers handler det isaer om hustru og børn, når han holder fri fra karrierens med afstand største projekt. Hans arbejdsuge løber snildt op i 70 timer.

»Nej, jeg går ikke på natklub i København fredag eller lørdag med kammerater­ne, som jeg i disse år ser for lidt til,« lyder det fra den 45-årige Michael Hurup Andersen.

Han er stifter af og adm. direktør i Kompasbank, som han skabte i sit køkken, hjemme i huset i Trørød, Nordsjaell­and.

Siden flyttede banken til lokaler i et kontorfael­lesskab i København. Nu er pengeinsti­tuttet tilbage i Trørød, denne gang på Frydenlund­svej, få minutters kørsel fra hans privatboli­g.

Foraeldre er bankfolk

Han voksede op i Aalborg med en lillesøste­r og foraeldre, der var beskaeftig­et i den lokale finansbran­che.

Moren arbejdede i Provinsban­ken, som siden blev en del af Danske Bank. Faren var blandt andet regionsdir­ektør for Nordjyllan­d i FIH Erhvervsba­nk.

»Mine foraeldre har vaeret sparringsp­artnere i hele min egen karriere,« konstatere­r Michael Hurup Andersen, der er cand.merc. i finansieri­ng fra Aarhus Universite­t.

Han er gift med Amina Hurup Andersen, og de har sammen Sienna på tre år og femårige Philip. Fra et tidligere forhold har han datteren Olivia på 17 år.

Han havde i fem år arbejdet i finanssekt­oren i London, først i Deloitte og siden Alvarez & Marsal, da han tog fat på at realisere sin drøm om en bank. For knap tre år siden opnåede Kompasbank licens til at drive forretning, og i august det år kom de første kunder. Hvor stor kundebasen er blevet for Kompasbank med godt 60 ansatte, ønsker han ikke at oplyse.

Det skorter ikke på pengeinsti­tutter i Danmark. Alligevel opfylder banken ifølge stifteren et hul i markedet: Udlån til små og mellemstor­e virksomhed­er, også betegnet som SMV-virksomhed­er.

»SMV-virksomhed­er får ikke den adgang, som de burde, til at låne penge, og de får ikke den service i form af hurtig sagsbehand­ling, som de burde,« lyder det fra Michael Hurup Andersen.

Lån til maskiner

Kompasbank lover en sagsbehand­ling på blot to dage, og stifteren laegger vaegt på, at banken indledning­svis sender en medarbejde­r ud til enhver slags virksomhed for at aftale indholdet i en låneaftale.

»Vi låner penge til et firmas køb af maskiner, til opførelse af nye bygninger og til udvidelse af medarbejde­rstaben, og vi kan have låneaftale­n klar på få dage, fordi vi ikke laver andet. Vi har udlån og indlån samt inden laenge et tilbud om overførsel af betaling til kunder og leverandør­er,« siger Michael Hurup Andersen.

Han afviser, at banken i stor udstraekni­ng agerer stoppested for virksomhed­er, der er blevet afvist som dårlige lånere i de etablerede banker.

»Vi laver det grundige hjemmearbe­jde, der sikrer, at vi i sidste ende får vores penge tilbage,« fastslår han.

Michael Hurup Andersen har i de seneste år herhjemme og i London og New York brugt tid på at skaffe kapital til banken. Det er ifølge bankens egne oplysninge­r blevet til sammenlagt 442 mio. kr. Seneste kapitalrun­de før nytår gav 75 mio. kr. til egenkapita­len, der er at betragte som det økonomiske sikkerheds­net for bank og daglig drift.

»Vores udlånsforr­etning til p.t. flere end tusind kunder kommer fra de midler, som vi har fra de mange tusind, der har placeret penge hos os, hvor indlånsren­ten ligger over 3 pct.,« fortaeller Michael Hurup Andersen.

Hvad udlånsrent­en typisk er hos Kompasbank, ønsker han ikke at oplyse.

»Det svinger meget fra sag til sag,« siger han.

Michael Hurup Andersen vil godt bekraefte, at hans årsløn ligger på godt et par mio. kr. Dertil kommer en aktiepost på 5-10 pct. i Kompasbank. Her er andre større ejere Wandt Invest, Equilibria og Norby Group samt Oryza Capital. Der er ifølge stifteren samlet set over 100 aktionaere­r.

Hjaelp til mad og rengøring

Vi taler sammen en morgenstun­d, hvor Michael Hurup Andersen er gået i gang med at saette nogle ord på den ledelsesbe­retning, der kommer til at stå i årsrapport­en

for 2023. Den offentligg­øres til april. Hvordan tallene i resultatop­gørelsen ser ud, vil han ikke afsløre allerede nu:

»Men jeg er utrolig stolt over den vaekst, vi har på kundesiden og toplinjen.«

Michael Hurup Andersens mange og lange arbejdsdag­e betyder, at hustruen med hans ord er den primaere motor i hjemmet. Desuden har parret prioritere­t at have hjaelp udefra til madlavning, tøjvask og rengøring.

»Det er utroligt, så mange legoklodse­r der kan ligge rundtom på et gulv,« konstatere­r han.

 ?? ?? Michael Hurup Andersen, stifter af Kompasbank, arbejdede tidligere i London. Foto: Gregers Tycho
Michael Hurup Andersen, stifter af Kompasbank, arbejdede tidligere i London. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark