Jyllands-Posten

Nej-tak til flere boliger i Alken: »Biodiversi­tet kommer i første raekke«

Et nyt boligproje­kt er ikke det, Alken har brug for, mener Lone Adamsen. Hun efterlyser udvikling, der i stedet baner vej for mere natur.

- GRETHE BO MADSEN Uge-Bladet Skanderbor­g gbm@uge-bladet.dk

Lone Adamsen vil gerne støtte op om en udvikling af landsbyen, men frygter konsekvens­erne for miljøet, hvis Alken Søbred bliver en realitet.

»Jeg vil vaere ked af at blive skudt i skoen, at jeg er imod udvikling i Alken. Jeg kan bare ikke se, at der er behov for at bygge de ekstra boliger. Der er boliger nok – vi bliver jo ikke ved med at blive flere og flere i Danmark,« siger hun.

»Hvis vi skal redde vores børn og børnebørns fremtid, så de ikke skal leve i en verden, der går amok i naturkatas­trofer, så dur det ikke, at vi bliver ved med at bygge og bygge og bygge. Det er menneskeli­g straeben, at vi gerne vil have mere, men når vi nu ikke bliver flere mennesker i Danmark, hvorfor så bygge flere huse?«

I Lone Adamsen øjne bør udvikling i stedet for at fokusere på at bygge nye boliger og lave byudviklin­g i stedet handle om at sikre udbredelse­n af den vilde natur.

»Vi kan ikke blive ved med at udvide og bygge nye huse og nye veje. Vi skal beskytte naturen og sørge for, at vi får meget mere natur overalt. Vi skal tage vare på fugle og bier og planter. Vi skal sørge for at skabe mere biodiversi­tet, lave mere naturgenop­retning, og vi skal have landbruget trukket tilbage. Det er en sikker, langsigtet og baeredygti­g udvikling,« understreg­er hun.

»Det er vigtig udvikling i mine øjne, som også vil vaere godt for vores lokalmiljø. Vi er selv nødt til at betale prisen, ved ikke at blive ved med at bygge. Jeg ved godt, det ikke gør den store forskel globalt set, men det er her, vi kan gøre noget,« tilføjer Lona Adamsen.

Fokus på naturen

Selv er hun med i den lokale biodiversi­tetsforeni­ng, der de seneste år har lavet naturgenop­retning på Hede Ager Krog – den vestlige del af Enggårdens arealer. Fabulas, som nu ejer jorden, har givet foreningen grønt lys til projektet og har planer om at videreføre naturgenop­retningen som en del af Alken Søbred.

»Jeg kunne godt taenke mig, at Fabulas – hvis politikern­e siger nej til projektet – saelger jorden til den fond, vi i biodiversi­tetsforeni­ngen gerne vil oprette. Så er naturgenop­retningen sikret i fremtiden, og vi undgår, at det bliver en storbonde, der opkøber området og bare jorder hen over det med kunstgødni­ng og alt muligt andet,« siger hun.

Lone Adamsen er ikke bekymret for skole og daginstitu­tioners fremtid, hvis der siges nej til projektet.

»Alken har udviklet sig rigtig meget siden jeg flyttede hertil. Flere bor i generation­sfaellessk­aber med deres foraeldre, og der er også flere børnefamil­ier, der flytter ind oppe på Mossø bakke. Der er kommet rigtig mange børnefamil­ie hertil, og det skal der nok blive ved med. Vi har gang i fornyelsen, og derfor er det ikke nødvendigt med et seniorbofa­ellesskab,« mener hun.

»De aeldre, der gerne vil blive boende, kan lave bofaelless­kaber med deres børn. Det kunne jeg også sagtens selv taenke mig at gøre med et af mine børn om nogle år.«

Vi er selv nødt til at betale prisen, ved ikke ikke at blive ved med at bygge. Jeg ved godt, det ikke gør den store forskel globalt set, men det er her, vi kan gøre noget LONE ADAMSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark