Jyllands-Posten

Kan integratio­nens rette tilstand spottes på Aarhus Stadion?

Måske bør man haeve blikket fra talkolonne­rne og kigge ud på den virkelige verden, for eksempel på et fodboldsta­dion, som jo er stedet, hvor man i et foreningsl­and som Danmark samles på kryds og tvaers af socialklas­ser.

- RAMI ZOUZOU Cand.mag. og forfatter

Gennem årene er vi blevet bombardere­t med diverse statistikk­er fra forsknings­institutte­r om integratio­nens tilstand i Danmark. Rapporter og diagrammer fra f.eks. taenketank­e som Kraka, hvor begavede politologe­r og økonomer har dokumenter­et, at langt størstedel­en af efterkomme­re af indvandrer­e fra blandt andet muslimske lande ligner resten af danskerne.

Men siger alle disse akademiske rapporter egentlig noget som helst om integratio­n? Måske bør man haeve blikket fra talkolonne­rne og kigge ud på den virkelige verden, f.eks. på et fodboldsta­dion, som jo er stedet, hvor man i et foreningsl­and som Danmark samles på kryds og tvaers af socialklas­ser om verdens mest populaere sportsgren. Måske det kunne give et fingerpeg om integratio­nens rette tilstand?

I 2022 udkom bogen ”Kaerlighed og smerte”, som er forfattet af journalist Jørgen Høg og fotograf Lars Bech.

Bogen tager udgangspun­kt i en af de mest eksponered­e klubber i Danmark: AGF. Omdrejning­spunktet for bogen er noget af det mest centrale for en fodboldklu­b: fansene. Dem, som uge efter uge bevaeger sig op ad Stadion Allé for at skrige i kor: »Kom så De hvii’e«. Om deres kaerlighed og passion til hele Aarhus’ hold, AGF.

Jeg har naturligvi­s købt bogen og moret mig fyrsteligt over mødet med både Rasmus Tantholdt og Thomas Helmig, når de står på Ceres Park i godt selskab med blandt andre pølsemande­n, slagteren, bankdirekt­øren og praesten. Men hov … mangler der ikke nogen?

Jeg bladrer frem og tilbage. Retter på laesebrill­en og kigger igen. Men nej, den er god nok. På de 30 portraetfo­tos af passionere­de AGFfans kan jeg kun spotte én. Én enkelt aarhusiane­r med et navn, der afslører, at han har rødder i den muslimske verden. Det kan da ikke vaere rigtigt.

Har Jørgen Høg og Lars Bech misset noget i deres research? Det er jo ikke ligefrem, fordi Aarhus er en by uden etniske minoritete­r. Derfor møder jeg selv op på Aarhus Stadion for at kigge mig lidt om. Jeg ser dem alle sammen. Repraesent­anter fra alle socialklas­ser som i Jørgen Høgs og Lars Bechs bog. Ud over at dele den samme kaerlighed og smerte til ”De hvii’e” har de det tilfaelles, at de er påfaldende hvii’e. Intet sted kan jeg spotte en, der kunne lyde navnet Muhammed eller Fatima. Mon det bare er et Aarhus- faenomen?

Derfor trodser jeg enhver logik og følger med min datter, når hun skal se sit eget yndlingsho­ld i København:

FCK. Også her ser jeg dem. Høje og lave. Tykke og tynde. Maend og kvinder. Men de velintegre­rede indvandrer­e fra Krakas analyse er påfaldende fravaerend­e, når FCK spiller hjemmekamp. Jeg drager videre. Tilbage til min hjemegn for at se mit eget hjertehold, Hvidovre, spille opgør i Superligae­n efter mange års fravaer.

Det må da vaere noget, der kan samle hele byen. Og selvom der ikke ligefrem mangler etniske minoritete­r på Vestegnen, så er de i hvert fald ikke at finde på Hvidovre Stadion.

Så selvom Kraka og andre taenketank­e med deres akademiske videnskab forsøger at dokumenter­e, hvor godt det går med integratio­nen, så er det påfaldende, at dette åbenbart ikke afspejler sig på et fodboldsta­dion i Foreningsd­anmark. Endsige i en håndboldha­l til den danske nations egen nationalsp­ort, håndbold. Hvornår har man for eksempel set føromtalte Muhammed eller Fatima med klaphat, når de danske verdensmes­tre er løbet på banen?

Selvom Jørgen Høgs og Lars Bechs bog nok var taenkt som en hyldest til AGF’s hårdtprøve­de fans, der deler deres kaerlighed og smerte, så er den meget mere end det. Den er alt det, man ikke kan laese ud fra tal og statistikk­er, men som skal opleves ved selvsyn på et stadion i Danmark. Et vidnesbyrd om integratio­nens rette tilstand i Danmark.

 ?? ?? Skal man se på integratio­nens rette tilstand, kunne Aarhus Stadion vaere et godt sted at begynde, skriver Rami Zouzou. Foto: Jens Dresling
Skal man se på integratio­nens rette tilstand, kunne Aarhus Stadion vaere et godt sted at begynde, skriver Rami Zouzou. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark